Wszystko, co jesz, bezpośrednio wpływa na funkcjonalność Twojego mózgu. Jeśli jesz zdrową żywność, poprawią się również funkcje mózgu, ale niektóre pokarmy mogą uszkodzić mózg. Ten artykuł zawiera listę 5 produktów spożywczych, które są szkodliwe dla mózgu.
1. Słone potrawy
Słone potrawy mają negatywny wpływ na serce, nerki i mózg. Badanie, które trwało 3 lata i obejmowało 1200 uczestników, wykazało, że osoby z najwyższym poziomem sodu w organizmie i najniższym poziomem wysiłku miały gorsze wyniki w testach poznawczych niż osoby z niskim poziomem sodu w organizmie i aktywnym trybem życia.
Niektóre produkty należące do tej kategorii to:
- precelki
- Sos do makaronu
- Makaron instant
- Mieszane orzechy
- Sos do sałatek butelkowy
- Chipsy tortilla
- Frytki (ponownie).
2. Tłuste produkty spożywcze

Tłuste potrawy są szkodliwe dla ogólnego stanu zdrowia i dotyczy to również mózgu. Journal of Clinical Investigation opublikował badanie, które ujawniło, że tłuste pokarmy uszkadzają podwzgórze. Ta część mózgu odpowiada za liczne funkcje i hormony, np. Głód, sen, nastrój, naturalne funkcje organizmu, pragnienie itp.
Ponadto czasopismo Neurology opublikowało wyniki badań, które wykazały, że regularne spożywanie fast foodów prowadzi do kurczenia się mózgu, co może prowadzić do choroby Alzheimera.
Te produkty należą do tej kategorii:
- Frytki
- Wszystkie potrawy smażone w głębokim tłuszczu
- Margaryna
- Skracanie
- lukier
- Popcorn mikrofalowy
- Kremowe mrożone napoje
- Czipsy
- Linki do kiełbasy wieprzowej
- Ser i krakersy
3. Smażone potrawy
Jak wspomniano powyżej, zawsze należy unikać smażonych potraw. Naukowcy z Hiszpanii odkryli, że uwalniane są związki oleje spożywcze zwiększone ryzyko niektórych neurologicznych chorób zwyrodnieniowych, np. choroby Alzheimera lub Choroba Parkinsona. Związki te powstają, gdy olej jest podgrzewany do normalnej temperatury smażenia.
Jeśli jednak myślisz, że wymiana oleju może zmienić wynik, to się mylisz. Naukowcy przetestowali olej słonecznikowy, olej lniany i oliwa z oliwek. Wszystkie testowane oleje uwalniały te związki w temperaturze smażenia; jednak olej lniany i olej słonecznikowy wytworzyły więcej związków w krótszym czasie.
Kilka przykładów smażonych potraw:
- Frytki
- Buffalo Wings
- Smażony kurczak
- Parówka w cieście kukurydzianym
- Chimichanga
- Pączki
- Roladki jajeczne
- Znowu frytki.
4. Przetworzona żywność

Przetworzona żywność jest szkodliwa dla zdrowia. Dodatki do żywności, konserwanty, barwniki spożywcze mają negatywny wpływ na funkcje poznawcze i zachowanie u dzieci. Lancet opublikował badanie w 2007 roku, które ujawniło, że nadmierne spożycie przetworzonej żywności, żywności zawierającej dodatki i barwniki może prowadzić do nadpobudliwości.
Sztuczne dodatki do żywności składają się z około 3000 różnych chemikaliów dodawanych do żywności. Naturalnie, spożywanie tego rodzaju żywności nie jest korzystne dla zdrowia, a gdy jesz codziennie, sytuacja się pogarsza. W przypadku glutaminianu sodu, który jest używany do podkreślenia smaku pożywienia, niszczy komórki nerwowe w mózgu i sprzyja zachowaniom drgawkowym.
Badanie z 1984 roku wykazało, że dodatki do egzotoksyn wpływają na układ nerwowy.
Oto kilka przykładów przetworzonej żywności:
- Przetworzone mięso
- Pakowane pieczywo
- Mrożone obiady
- Pikantne przekąski
- Warzywa w puszkach
- Posiłki w kuchence mikrofalowej.
Czytaj także: Jak zachować zdrowy mózg?
5. Żywność zawierająca pozostałości pestycydów

W jednym z badań przeanalizowano dane ponad 25 milionów dzieci i odkryto, że pestycydy fosforoorganiczne wpływają na IQ u dzieci, przedwczesne porody i ADHD. Nature Neuroscience opublikowało wyniki badań, które wykazały, że długotrwała ekspozycja na pestycydy może zabijać komórki mózgowe i wywoływać objawy związane z chorobą Parkinsona. Zwiększone spożycie żywności zawierającej pozostałości pestycydów prowadzi do utraty neuronów w niektórych obszarach mózgu.
Oto kilka przykładów żywności z tej kategorii:
- Nasiona
- Warzywa
- Owoce, zwłaszcza jagody.
Oczywiście, ponieważ ten rodzaj żywności ma ogromne znaczenie dla twojego zdrowia, nie oznacza to, że musisz eliminować owoce i warzywa ze swojego dieta. Oto kilka sposobów unikania spożywania pestycydów z jedzeniem:
- Dokładnie umyj produkty
- Osusz produkt czystym ręcznikiem lub papierowym ręcznikiem
- Wyrzuć zewnętrzne warstwy warzyw liściastych, np. Jarmużu lub sałaty
- Nie ograniczaj się do jednego rodzaju owoców lub warzyw, jedz różnorodne produkty.
Wskazówki dotyczące lepszego zdrowia i funkcji mózgu
- Zamiast smażyć potrawę, należy piec lub gotować
- Jeśli kochasz nabiał, kup produkty o obniżonej zawartości tłuszczu
- Zamiast kupować dania błyskawiczne, ugotuj swój obiad i kolację
- Nieprzetworzone mięso jest zawsze lepsze niż przetworzone
- Włącz do swojej diety dużo owoców i warzyw i oczywiście nie zapomnij ich umyć.
Wnioski
Niektóre produkty, takie jak przetworzona żywność, tłuste, smażone potrawy itp., Mogą uszkodzić mózg, osłabiając funkcje poznawcze i prowadząc do poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera lub choroba Parkinsona. Należy trzymać się z dala od smażonych potraw i jeść potrawy gotowane lub pieczone. Włącz owoce i warzywa do swojej diety i upewnij się, że dokładnie je myjesz, gdy przynosisz je do domu ze sklepu.
Jeśli szukasz alternatyw, aby pobudzić umysł, możesz dołączyć suplement diety. Sprawdzić Recenzja NeuroIGNITE, który jest jednym z suplementów wzmacniających mózg.
Możesz także chcieć przeczytać - Zdrowe pokarmy dla mózgu - przewodnik po zdrowym życiu