Niedawno odbyła się debata na temat korzyści zdrowotnych wynikających z czerwonego wina. W całym spektrum pojawiają się roszczenia ciśnienie krwi i cholesterol do anti-aging i raka okrężnicy.
Ale jaki jest związek między czerwonym winem a utratą pamięci? Czerwone wino ma długą i dobrze udokumentowaną historię, jako sprawdzony środek leczniczy. Czy to możliwe, że umiarkowane spożycie czerwonego wina może zmniejszyć ryzyko demencji? Jednak badania wykazały, że nadmierne spożycie czerwonego wina wpływa na pamięć.
Wykorzystanie czerwonego wina w lekach
Produkcja wina rozpoczęła się około 6000-4000 lat p.n.e. i od samego początku jego zalety zostały zapisane w księgach historii. W starożytnej Grecji wino uważano za niezbędny element zdrowej diety. Pisali, że ma właściwości dobrego środka dezynfekującego i że wino może być również używane do wielu innych celów medycznych.
Kiedy produkcja wina stała się powszechna w całej Europie, katoliccy mnisi używali go z różnych powodów leczniczych. W rzeczywistości długowieczność mnicha została przypisana czerwonemu winu.
Jakie są znane korzyści zdrowotne czerwonego wina?

Grupa badawcza w Hiszpanii opublikowała artykuł, w którym stwierdzono, że od dwóch do siedmiu kieliszków czerwonego wina tygodniowo może zmniejszyć ryzyko Depresja.
Zespół naukowców z Wielkiej Brytanii poinformował, że spożywanie czerwonego wina może prowadzić do 50% zmniejszenia ryzyka guzów jelita grubego. Uniwersytet Harvarda podał, że wino miało wiele efektów przeciwstarzeniowych u umiarkowanych konsumentów.
Lista korzyści zdrowotnych, które potwierdziły moje badania naukowe, jest ciągła, ale to prowadzi nas do następnego pytania. Dotyczy to szczególnie pamięci.
- Przyczynia się do przeciwdziałania efektom starzenia.
- Zmniejszone ryzyko guzów jelit.
- Poprawiona długowieczność zdrowia psychicznego.
Czy umiarkowane spożycie czerwonego wina może zapobiec utracie pamięci?
Niezależne badanie przeprowadzone na Loyola University przeprowadziło dogłębne badanie i wykazało, że czerwone wino zmniejsza ryzyko rozwoju demencji. Na podstawie szeroko zakrojonych badań obejmujących dziewiętnaście krajów, istniało bardzo oczywiste statystyczne prawdopodobieństwo, że osoby pijące umiarkowanie czerwone wino mają mniejsze ryzyko rozwoju demencji.
Następnie było oczywiste pytanie, dlaczego tak się stało. Skórki czerwonych winogron zawierają dużą ilość substancji chemicznej zwanej rezerwatrolem. Reservatrol to substancja chemiczna wytwarzana naturalnie przez kilka odmian roślin w odpowiedzi na uraz. Naukowcy z Loyola odkryli, że płytki krwi z resweratrolu są mniej lepkie.
Dzięki temu naczynia krwionośne pozostały otwarte, a krążenie do mózgu nie było utrudnione. W innym badaniu z dziennika chorób neuronaukowych stwierdzono, że ludzie, którzy pili umiarkowane ilości czerwonego wina, mieli o dwadzieścia trzy procent mniejsze ryzyko zachorowania na demencję.
Naukowiec z Texas A&M potwierdził to, co stwierdził zespół Loyola. Tym razem przeprowadzono test z użyciem izolowanego rezerwatrolu i szczurów laboratoryjnych. Szczury, którym podano resweratrol, zachowywały pamięć i zdolność do tworzenia nowych wspomnień znacznie dłużej niż szczury nieleczone.
Przypisywano to wpływowi resweratrolu na hipokamp. Hipokamp jest częścią mózgu, która kontroluje, uczy się, nastróji pamięć.
Co jeszcze robi Reservatrol?

Właściwości antyadhezyjne resweratrolu przyczyniają się do innych przyczyn niż utrata pamięci. Od dawna wiadomo, że zapobiega choroba serca.
Zapobiega również nowotworom w obszarach, z którymi się styka, takich jak rak żołądkowo-jelitowy. Kilka badań wykazało, że resweratrol ma również właściwości ochronne dla skóry i neuroprotekcyjne.
Możesz chcieć przeczytać - Czerwone wino na Twój popęd seksualny
Co to jest umiarkowane spożycie czerwonego wina?
Wszystkie cytowane badania dotyczyły umiarkowanego spożycia czerwonego wina, ale można się zastanawiać, ile to kosztuje. Umiarkowany to jeden lub dwa drinki dziennie.
Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że jeśli spożywasz zbyt dużo alkoholu, zło przeważa nad dobrem. Inne badanie wykazało, że umiarkowane spożycie wynosi od siedmiu do dziesięciu drinków tygodniowo.
Decydując o tym, ile wypić, należy wziąć pod uwagę wiele czynników, takich jak wiek, płeć, rozmiar i okres, w którym napój będzie spożywany. Lepiej byłoby pić za mało niż za dużo.
- Jedna do dwóch szklanek dziennie jest uważana za umiarkowaną.
- To przekłada się na siedem do dziesięciu tygodniowo.
- Ważne jest, aby nie pić za dużo.
Must Watch - jak czerwone wino może pomóc twojej pamięci
Wnioski
Więc jaki jest wynik tego wszystkiego? Cóż, już od dawna korzyści dla zdrowia wynikające z umiarkowanego spożycia czerwonego wina są wielokrotnie udowadniane. Przeprowadzono kilka niezależnych badań, aby dowiedzieć się, czy czerwone wino wpływa na pamięć i łączą to z zapobieganiem utracie pamięci.
Ma również wiele innych korzyści, od właściwości przeciwstarzeniowych po raka jelita grubego i zapobieganie chorobom serca. Upewnij się, że spożycie jest umiarkowane, jeśli zdecydujesz się pić czerwone wino. Konsekwencje nadmiernej konsumpcji i alkoholizmu znacznie przewyższają wszelkie korzyści, jakie może zapewnić czerwone wino.
Pamiętaj, że umiarkowane spożycie to siedem do dziesięciu drinków tygodniowo lub nie więcej niż dwa drinki dziennie. Nie można lekceważyć niebezpieczeństw związanych z alkoholem, więc jeśli zdecydujesz się włączyć czerwone wino do swojej diety, rób to odpowiedzialnie. Cieszyć się!