Zaktualizowano: 2019, 19 sierpnia

Najlepsze pokarmy dla mózgu: 10 produktów dla lepszego poznania, skupienia i pamięci

Najlepsze pokarmy dla mózgu: 10 produktów dla lepszego poznania, skupienia i pamięci

Dobre odżywianie jest kluczem do optymalnego zdrowia i witalności. Jednak spożywanie odpowiedniej żywności może również poprawić zdrowie psychiczne i zwiększyć wydajność mózgu. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że mózg potrzebuje pewnych składników odżywczych, tak jak mięśnie, kości i narządy ciała. W tym artykule przyjrzymy się „pokarmom dla mózgu”, które mogą zwiększyć Twoje szanse na utrzymanie zdrowego mózgu w miarę starzenia się.

Oto 10 najlepszych pokarmów dla mózgu

1. Pełne ziarna

Mózg potrzebuje energii do optymalnego funkcjonowania. Dlatego korzystne jest zapewnienie mu dostatecznego, stabilnego dostarczania energii w postaci glukozy. Możesz to zrobić, spożywając pełne ziarna, które mają niski indeks glikemiczny (GI), co oznacza, że ​​stopniowo uwalniają glukozę do krwioobiegu. Dzięki temu jesteś czujny psychicznie przez cały dzień. Zamiast tego wybieraj brązowy ryż, pełnoziarniste płatki zbożowe, otręby pszenne, brązowy makaron i chleb spichrzowy, jeśli masz dużo cukru i produkty o wysokim IG, takie jak biały ryż i słodkie płatki zbożowe.

2. Jagody

Sok z jagód

Według Stevena Pratta, MD, który jest autorem Superfoods RX: Czternaście pokarmów, które zmieniają Twoje życie, badania na zwierzętach wskazują, że jagody pomagają chronić mózg przed stresem oksydacyjnym.

Pomaga to zmniejszyć negatywne skutki chorób, takich jak demencja i Choroba Alzheimera. Badania wskazują również, że dieta bogata w jagody znacznie poprawiła zdolności motoryczne i zdolność uczenia się starzejących się szczurów, sprawiając, że zachowują się one jak młodsze szczury. Dodaj co najmniej 1 filiżankę jagód dziennie, nawet jeśli są zamrożone lub liofilizowane, jeśli chcesz poprawić zdrowie mózgu.

3. Szpinak

Badania wykazały, że szpinak może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu wystąpienia demencji. Zawiera składniki odżywcze, które chronią DNA przed uszkodzeniem, jednocześnie zapobiegając wzrostowi guza i komórek rakowych. Może również pomóc spowolnić skutki starzenia się mózgu. Jest również doskonałym źródłem witaminy E i kwasu foliowego, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, takich jak lepsze zdrowie skóry i poprawiona funkcja mózgu.

4. Awokado

Awokado jest bogate w tłuszcze jednonienasycone, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Te „zdrowe tłuszcze” pomagają zwiększyć przepływ krwi do mózgu, jednocześnie wspomagając wchłanianie przeciwutleniacze.

Awokado zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy, takich jak witamina E, która pomaga chronić komórki organizmu, w tym mózg, przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Jest również idealnym źródłem witaminy K i potasu, które pomagają chronić mózg przed udarem.

5. łosoś

Łosoś jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla optymalnego funkcjonowania mózgu. Zalecany jest dziki łosoś, ponieważ jest czystszy i nie zawiera potencjalnie szkodliwych chemikaliów. Do diety można również dodać inne tłuste ryby, w tym śledzie i sardynki. Eksperci zalecają porcję (4 uncje) co najmniej trzy razy w tygodniu.

6. Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona

Jest to bardzo dobre źródło witaminy E, która, jak stwierdzono, pomaga zapobiegać osłabieniu funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Dodaj uncję dziennie migdałów, orzeszków ziemnych, nasion sezamu, nasion lnu, orzechów laskowych i włoskich. Wybierz niesolone orzechy, jeśli chcesz kontrolować spożycie sodu.

7. Ciemna czekolada

Czekolada zawiera flawony, które pomagają poprawić funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Poprawia to funkcje poznawcze i pamięć. Czekolada zawiera również związki, które pomagają w poprawie nastroju i zmniejszeniu bólu poprzez zmniejszenie stanu zapalnego. Jest również bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić mózg przed wolnymi rodnikami.

8. Świeżo parzona herbata

Niezależnie od tego, czy jest gorąca czy zimna, dwie do trzech filiżanek świeżo parzonej herbaty dziennie dostarcza wystarczającej ilości kofeiny, która pomaga zwiększyć moc mózgu. Pomaga to poprawić skupienie, pamięć i nastrój osoby. Herbata zawiera również silne przeciwutleniacze, w szczególności katechiny, które wspierają zdrowy przepływ krwi w całym organizmie, w tym w mózgu. Zwróć uwagę, że herbaty w proszku i butelkach się nie liczą.

9. Sok z granatów

Sok z granata

Jeśli to możliwe, najlepiej jeść granat, ale sok jest wygodniejszy, ponieważ nie musisz radzić sobie z kłopotami związanymi z wieloma małymi nasionami.

Ten owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić mózg przed wolnymi rodnikami i skutkami starzenia. Inne owoce cytrusowe i kolorowe warzywa zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają poprawić zdrowie mózgu. Uważaj tylko na sok z granatów, który zawiera dużo cukru. Około 2 uncji dziennie wystarczy, aby uzyskać korzyści dla zdrowia mózgu.

Możesz także chcieć przeczytać - Granat: korzyści, skutki uboczne i nie tylko

10. Curry

To zawiera kurkuma która jest przyprawą nadającą curry jego żółty kolor. Kurkuma zawiera kurkuminę, substancję chemiczną, która, jak wykazano, wspomaga pamięć, stymuluje neurogenezę (tworzy nowe komórki mózgowe) i spowalnia rozwój choroby Alzheimera.

Pomaga również w usuwaniu blaszek amyloidowych w mózgu, które uważa się za jedną z przyczyn choroby Alzheimera i zapalenia komórek mózgowych.

Final Thoughts

Dodaj te produkty do swojej diety, jeśli chcesz poprawić lub utrzymać funkcjonowanie mózgu wraz z wiekiem. Pamiętaj, że umiar jest bardzo ważny i tylko dlatego, że te pokarmy dla mózgu zapewniają korzyści zdrowotne, nie oznacza, że ​​możesz jeść tyle, ile chcesz. Zbyt wiele czegokolwiek jest dla Ciebie szkodliwe i może mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie.

Możesz również łączyć to jedzenie z jakimś suplementem wzmacniającym mózg. Odwiedź przegląd Total Primate Care: Popraw swój mózg i zdrowie całego ciała.

Możesz także chcieć przeczytać - Zdrowe pokarmy dla mózgu - przewodnik po zdrowym życiu

Autor

Dr. Ahmed Zayed

Dr Ahmed Zayed Helmy posiada licencjat z medycyny i chirurgii. Ukończył studia w 2011 roku na Uniwersytecie w Aleksandrii

Podobne posty

Pokaż wszystkie