Zaktualizowano: 2019, 19 listopada

Badanie mówi, że jedzenie ryb chroni przed chorobą Parkinsona - czy tak jest?

Badanie mówi, że jedzenie ryb chroni przed chorobą Parkinsona - czy tak jest?

Odżywianie jest podstawą zapobiegania chorobom. Istnieje kilka super jedzenie, składniki odżywcze, witaminy, minerały itp., które zostały zbadane i udowodniono, że pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym lub łagodzić objawy chorób przewlekłych.

Proaktywne populacje nastawione na zdrowie są spragnione wszelkich informacji na temat naturalnych sposobów zapobiegania chorobom poprzez żywność, zioła, strategie stylu życia i modyfikacje zachowania. Wdrożenie sposobu myślenia, zgodnie z którym żywność jest medycyną zapobiegawczą, może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób.

Poniżej omówię korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i związane z zapobieganiem Choroba Parkinsona.

Co to jest choroba Parkinsona?

Choroba Parkinsona

Chorobę Parkinsona definiuje się jako chorobę neurologiczną, która postępuje powoli, co jest spowodowane degradacją komórek mózgowych. Objawy choroby Parkinsona obejmują mimowolne skurcze lub drgawki mięśni, drżenie, osłabienie mięśni, niewyrażalną twarz i różnice w postawie.

Określony obszar mózgu dotknięty chorobą nazywany jest zwojami podstawy; występuje niska produkcja dopaminy, neuroprzekaźnika.

Nie ma testów laboratoryjnych, które mogłyby wykryć chorobę Parkinsona, a większość osób, które ją mają, ma ponad 50 lat, ale u około dziesięciu procent osób poniżej 50. roku życia zdiagnozowano chorobę Parkinsona.

Niepełnosprawność i objawy różnią się w zależności od osoby. Oprócz zwykłych leków podawanych w celu złagodzenia objawów, włączenie do zdrowej diety może również pomóc w zapobieganiu lub kontrolowaniu początku choroby.

Spożycie ryb może być pomocne dla osób z chorobą Parkinsona i innymi chorobami neurologicznymi

Spożycie ryb

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Technologicznym Chalmera w Szwecji wykazało obiecującą nadzieję w związku między regularnym jedzeniem ryb a zdrowiem neurologicznym. Stwierdzono, że białko ryb ma pozytywny wpływ na zdrowie neurologiczne.

Jest to mniej powszechna korzyść zdrowotna ryb, najczęściej słyszymy o korzyściach zdrowotnych z tym związanych omega 3 kwasy tłuszczowe u ryb zimnowodnych. Kwasy tłuszczowe omega 3 zwalczają stany zapalne i odżywiają mózg; były również związane ze zmniejszaniem ryzyka choroby wieńcowej.

To szczególne badanie wykazało, że parwalbumina białkowa jest korzystnym składnikiem ryb, który szczególnie pomaga w tworzeniu szkodliwego białka amyloidowego, często nazywanego białkiem choroby Parkinsona. Amyloidy są zwykle odpowiedzialne za chorobę z powodu agregacji aminokwasów; mogą zakłócać działanie neuronów mózgu, powodując zabijanie komórek, powodując spadek neurodegeneracyjny.

Białko choroby Parkinsona nazywane jest alfa-synukleiną. Białko ryb, parwalbumina, pochłania lub wymiata szkodliwe białko choroby Parkinsona, a alfa-synukleina zapobiega późniejszemu tworzeniu przez białko szkodliwych amyloidów.

Badania te zachęcają ludzi do regularnego spożywania ryb w celu poprawy zdrowia neurologicznego, nie tylko pomagając tym, którzy mają chorobę Parkinsona, ale także tym, którzy mają chorobę Alzheimera, ALS i Huntingtona.

choroba Huntingtona

Białko parwalbuminy jest wyższe w niektórych rybach, takich jak śledź, dorsz, karp, karmazyn, łosoś i lucjan. Ryby latem i jesienią mają najwyższy poziom parwalbuminy ze względu na zwiększoną ekspozycję na światło słoneczne i aktywność metaboliczną.

Najlepszą opcją są wysokiej jakości dziko żyjące ryby z optymalnych źródeł wody. Polecam również spożywanie różnych ryb, ponieważ każdy rodzaj ma inny profil składników odżywczych, który może oferować różne, ale podobne korzyści neurologiczne.

Czytaj Dalej - Czy urazowe uszkodzenie mózgu ma związek z chorobą Parkinsona?

Wnioski

Spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu pomoże zmniejszyć ryzyko szkodliwej produkcji amyloidu, szczególnie wpływającej na neurony mózgu, co może skutkować chorobami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona, ALS czy choroba Alzheimera.

Oprócz zwiększania różnorodności spożycia ryb, należy codziennie spożywać od 9 do 11 porcji warzyw i niektórych owoców, spożywać zdrowe tłuszcze z naturalnych olejów, orzechów, nasion, awokado itp.

Nieodpowiedni odpoczynek i zły sen może mieć również negatywny wpływ na mózg, zwiększając ryzyko chorób neurologicznych. Staraj się spać 7-9 godzin dziennie, najlepiej w godzinach od 10 do 6 rano.

Spożywaj również 1/2 masy ciała w uncjach naturalnej alkalicznej wody wodorotlenkowej dziennie (najlepsza jest naturalnie wytwarzana z wapienia). Zmniejsza to kwasowość, co z kolei drastycznie zmniejsza stan zapalny, co jest bardzo pomocne w chorobach neurologicznych i innych. Oczyszcza również ścieżki detoksykacji, co jest pomocne dla ogólnego stanu zdrowia.

Wreszcie, ważne jest, aby regularnie ćwiczyć czynności zmniejszające stres wykonywanie, medytacja, punkty artystyczne, czytanie, joga, pilates itp. Napięcia może siać spustoszenie w naszym mózgu, a także wpłynie negatywnie na ryzyko pogorszenia neurologicznego. Niemniej jednak, jeśli chcesz szybkich rezultatów, zawsze możesz skorzystać z suplementów wzmacniających mózg. Accelleral jest jednym z takich suplementów wzmacniających mózg, które mogą poprawić zdrowie mózgu.

Kredyty obrazowe
Źródło zdjęcia: shutterstock.com
Inpost Image Credit: shutterstock.com i willa medyczna
Referencje
1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180423085420.htm
2. https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=25046
Referencje czasopisma:
3. Tony Werner, Ranjeet Kumar, Istvan Horvath, Nathalie Scheers, Pernilla Wittung-Stafshede. Obfite białko rybne hamuje tworzenie amyloidu a-synukleiny. Raporty naukowe, 2018; 8 (1) DOI: 10.1038/s41598-018-23850-0
Autor
Facebook Twitter Instagram

Dr. Biuro Keitha

Dr Kantor od 30 lat jest zwolennikiem naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Jest także członkiem Rady Dyrektorów NAMI.org w G

Podobne posty

Pokaż wszystkie