Zaktualizowano: 2019, 5 sierpnia

Zapalenie i jego związek z chorobą Alzheimera

Ujawnianie statystyk i faktów dotyczących choroby Alzheimera; co definiuje się jako postępujące pogorszenie stanu psychicznego.
Zapalenie i jego związek z chorobą Alzheimera
Degeneracja mózgu, zwykle występująca u osób w średnim i starszym wieku. Obrazy Shutterstock

Stowarzyszenie Alzheimera[1] poinformował, że Na tę chorobę cierpi 5.8 miliona Amerykanów w każdym wieku i we wszystkich grupach demograficznych. Około 10% osób w wieku powyżej 65 lat zdiagnozowano demencję / chorobę Alzheimera, a ponad połowa osób z tą chorobą to kobiety.

Afroamerykanie i Latynosi również są ponad półtora razy bardziej narażeni na chorobę Alzheimera niż ludzie rasy kaukaskiej.

W ciągu ostatnich 20 lat podwoiła się liczba zgonów związanych z chorobą Alzheimera, ale należy zauważyć, że rośnie również populacja osób w wieku powyżej 65 lat.

Jednak interesujące jest, że główne przyczyny śmierci są podobne choroby układu krążenia spadły w ciągu ostatnich 20 lat o prawie 10%. Wraz z rosnącą diagnozą choroby Alzheimera ważne jest, aby kontynuować badanie możliwych dodatkowych przyczyn związanych ze stylem życia, które mogły zostać przeoczone w przeszłości.

Najwyższe wskaźniki zachorowań na chorobę Alzheimera występują w Ameryce Północnej, a szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Kiedy ludzie przenoszą się do Stanów Zjednoczonych i dostosowują się do kultury poprzez spożywanie amerykańskiej diety (znanej również jako dieta zachodnia), dramatycznie zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Same te statystyki sugerują, że ryzyko rozwoju tej choroby nie wynika z historii rodziny ani z genetyki styl życia i dieta. Stawki demencja i choroba Alzheimera wzrosły w innych krajach, takich jak Japonia i Chiny które coraz bardziej rozwinęły zachodnią dietę jako nową normę.

Co to jest choroba Alzheimera?

Choroba Alzheimera jest definiowana jako postępujące pogorszenie stanu psychicznego, zwyrodnienie mózgu, zwykle występujące u osób w średnim i starszym wieku. Jest to nieodwracalne pogorszenie funkcji mózgu, które powoduje utrata pamięci i spadek funkcji poznawczych.

Objawy i oznaki choroby Alzheimera

Objawy choroby Alzheimera[2] obejmują zmniejszoną pamięć, zmianę mowy, zdolność rozpoznawania rzeczy, które kiedyś były znane lub wypełniające zadania codziennego życia, zmiany nastawienia i zachowania, takie jak mniejsza empatia lub emocje oraz potrzeba polegania na innych.

W medycynie dostępnych jest kilka narzędzi do obrazowania, które mogą zidentyfikować problemy neurologiczne w tym zmiany metaboliczne, takie jak atrofia, zwiększone gromadzenie się płytki nazębnej i / lub uszkodzenie komórek w pobliżu mózgu.

Objawy choroby Alzheimera

Objawy i oznaki choroby Alzheimera. Obrazy Shutterstock

Wpływ na odżywianie

Jedno z badań przeprowadzonych w Nowym Jorku wykazało osoby, które przestrzegały diety śródziemnomorskiej[3]
który jest planem przeciwzapalnym zdrowego serca, który obejmuje zdrowe tłuszcze, nieprzetworzoną żywność bogatą w błonnik, produkty roślinne, zmniejszy ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, a także spowolni przebieg choroby i śmiertelność z powodu choroby.

Nasze mózgi składają się z dużej ilości tłuszczu, jeśli nie będziemy spożywać diety bogatej w zdrowe dla serca tłuszcze, które wspierają i odżywiają mózg, nasz mózg zostanie dotknięty, a jego funkcja pogorszy się.

Ten proces i degradacja neurologiczna zostaną przyspieszone, jeśli będziemy spożywać przetworzoną dietę pełną wygodnych pokarmów, które nie odżywiają mózgu, ale faktycznie działają jak neurotoksyny dla mózgu, jednocześnie hamując nasz układ odpornościowy.

Kiedy układ odpornościowy jest osłabiony, jego zdolność do zwalczania infekcji zmniejsza się, co zwiększa ryzyko toksycznych produktów w mózgu, jest to bezpośrednio związane ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera.

We wczesnych stadiach choroby często pozostaje niewykryta i może zacząć się od tak niewielkiego stanu, jak choroba dziąseł. Istnieje kilka badań klinicznych skoncentrowanych na choroba dziąseł i jej związek z chorobą Alzheimera.

Wpływ odżywiania na stan zapalny

Wpływ na odżywianie

Wpływ żywieniowy na stany zapalne i chorobę Alzheimera. Obrazy Shutterstock

Ważne jest, aby promować stan przeciwzapalny poprzez odżywianie i ogólny styl życia. Dieta bogata w całą nieprzetworzoną żywność, w tym zdrowe tłuszcze dla serca, takie jak olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, orzechy i nasiona, a także 9-11 porcji warzyw i niektórych owoców o niższej zawartości cukru i wysokiej jakości białka w umiarkowane ilości, w tym ryby zimnowodne, ekologiczny drób i wołowina karmiona trawą.

Picie zwykłej wody zamiast sztucznie słodzonych lub słodzonych cukrem napojów pomoże również promować transport składników odżywczych w organizmie i zmniejszyć stan zapalny, po prostu dzięki naturalnej zdolności wody do detoksykacji organizmu. Alkaliczna woda wodorotlenkowa ma dodatkowe zalety w usuwaniu kwasu[4] i zmniejszyć stan zapalny w połączeniu ze zrównoważonym i zdrowym planem odżywiania.

Nieszczelne połączenie jelit ze zdrowiem mózgu

Zgłoszono, że jeden na czterech Amerykanów cierpi na zespół nieszczelnego jelita. Nieszczelne jelito to syndrom często jest to wynikiem chronicznego stresu i stylu życia polegającego na spożywaniu przetworzonej żywności, co wiąże się ze stanem zapalnym.

Nieszczelne jelita powodują, że organizm nie wchłania niezbędnych witamin i minerałów poprzez dietę; często pozostaje nierozpoznana z objawami, które ludzie uznają za oznakę starzenia się lub innej choroby.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​nieszczelne jelita można naprawić, spożywając całą nieprzetworzoną dietę, a to po prostu wymaga czasu.

Pokolenia, które płacą cenę za stany zapalne, takie jak nieszczelne jelita, nieświadomie je miały i rozwinęły poważniejsze stany, takie jak demencja / choroba Alzheimera.

Wnioski

Połączenie punktów zapalnych, odżywiania, stylu życia, diety i zwiększonego ryzyka choroby Alzheimera jest pierwszym krokiem do zapobiegania lub spowolnienia objawów tej choroby.

Podobne posty

Pokaż wszystkie