Serca lub nasiona konopi pochodzą z rośliny konopi, naukowo znanej jako Cannabis sativa L. z rodziny Cannabaceae.
Stosowanie nasion konopi ze względu na ich wysoką wartość odżywczą sięga czasów starożytnego Egiptu. EB Russo [1] pisze, że ludzie prehistoryczni doskonale zdawali sobie sprawę z zalet konopi i stosowali ją w zaawansowanych metodach leczenia, takich jak „przewlekły ból, spastyczność, rak, zaburzenia napadowe, nudności, anoreksjai choroby zakaźne ”.
Konopie to najbliższy krewny marihuany, dlatego wiąże się z nimi kilka mitów i faktów.
Ponieważ jest identyczny z marihuanauważa się, że skutki uboczne są podobne.
Wręcz przeciwnie, nasiona konopi mają setki zalet stosowania. A skutki uboczne są szeroko spekulowane, ponieważ badania nad medyczną marihuaną wciąż znajdują się na początkowym etapie.
Ciekawostki związane z nasionami konopi i suplementami diety z nasionami konopi wydają się nigdy nie kończyć.
Nasiona konopi to niewątpliwie potęga zdrowych substancji, ale istnieją również potencjalne czynniki ryzyka związane z ich stosowaniem.
Po dużej dawce pojawiają się objawy problemów zdrowotnych. Niestety, niewiele osób o tym mówiło.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby zebrać odpowiednie i autentyczne dane, aby przedstawić najbardziej wyczerpujące informacje na temat 10 najważniejszych skutków ubocznych konopi.
Dlaczego warto używać nasion konopi?
Nasiona konopi są uważane za pełnowartościową żywność ze względu na wysokie stężenie niezbędnych składników odżywczych.
Archeologiczny [2] dowody dowodzą, że użycie nasion konopi istniało w czasach prehistorycznych. Wartość odżywcza na 100 gram zawiera błonnik pokarmowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe [3] - kwas linolowy i alfa-linolenowy, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Nasiona konopi zapewniają wiele korzyści odżywczych w niewielkim opakowaniu.
Kontroluje poziom cholesterolu we krwi
Badacze JM Iacono i RMDougherty[4] wysnuli teorię, że wysokie stężenie LA w diecie zmniejsza cholesterol. Nasiona konopi zawierają kwas tłuszczowy omega-3 kwas a-linolenowy (ALA) i kwas tłuszczowy omega-6 kwas linolowy (LA) w stosunku 1: 2 lub 1: 3.
Kontroluje ciśnienie krwi
W badaniu[5] przeprowadzone wśród uczestników z Azji, Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii pokazały, że kwas linolowy w diecie może pomóc w kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi.
Linolowy jest jedną z głównych organicznych właściwości chemicznych nasion konopi, w przypadku których uważa się, że jest przydatny do kontrolowania ciśnienia krwi.
Skuteczny w stanach zapalnych
Badania nad medycznymi konopiami indyjskimi lub nasionami konopi i olejem z nasion konopi zafascynowały naukowców na całym świecie.
Zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe - ALA i LA są dobrze znane z leczenia miażdżycy, alergii, stanów zapalnych[6] i zakaźne choroby skóry.
Pomaga w zapaleniu stawów

Nasiona konopi i olej z nasion konopi mogą być bardzo skuteczne w łagodzeniu bólów spowodowanych reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Olej z nasion konopi był używany od czasów starożytnych do łagodzenia bólu stawów i bólu przewlekłego[7] . Reumatoidalne zapalenie stawów powoduje silny ból stawów, zapalenie mięśni i inne problemy.
Nasiona konopi są bogate w właściwości przeciwutleniające i kwasy tłuszczowe omega 3, które są przydatne w łagodzeniu bólu.
Stymuluje utratę wagi
Wystarczy niewielka ilość nasion konopi, aby zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Nierozpuszczalne włókna konopi trafiają do układu pokarmowego, ale pozostają niezmienione[8]. Nazywany jest również paszą objętościową, która absorbuje wodę i reguluje bezproblemowe wydalanie.
Wspomaga zdrowie jelit i zwalcza zaparcia.
Kontroluje stres i niepokój
Nasiona konopi zostały kilkakrotnie przetestowane i okazały się pomocne w kontrolowaniu stresu i niepokoju[9].
Depresja jest śmiertelna i ma negatywny wpływ na zdrowie, w walce z depresją, stresem i nadciśnieniem powszechnie stosuje się nasiona konopi.
Jakie są potencjalne skutki uboczne nasion konopi?
Pomimo wartości leczniczej nasion konopi odnotowano również skutki uboczne.
Chociaż doniesienia wiążą się z przedawkowaniem nasion konopi, co niewątpliwie ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Niemniej jednak należy zdawać sobie sprawę z problemu, który może powstać z powodu nadmiernego spożycia nasion konopi i oleju z nasion konopi.
1. Efekty antykoagulacyjne: C. Coetzee i współpracownicy opublikowali wynik oparty na badaniu[10] przeciwzakrzepowego działania konopi organicznych.
Naukowcy podkreślili trzy główne właściwości konopi - tetrahydrokanabinolu lub THC, kannabidiolu lub CBD oraz kannabinol lub CBN. Wyniki pokazują, że CBN i THC są odpowiedzialne za hamowanie krzepnięcia krwi.
System opieki zdrowotnej Uniwersytetu Michigan [11] (UMHS) potwierdza, że stosowanie oleju konopnego może hamować tworzenie się płytek krwi.
Naukowcy dodali, że efekt ten jest dobry w leczeniu pacjentów cierpiących na trombofilię, czyli zakrzepy krwi, które mogą prowadzić do zawałów serca, miażdżycy, stanów zapalnych, takich jak egzema i kilku innych problemów zdrowotnych[12].
Jednocześnie działanie przeciwzakrzepowe może wpływać niekorzystnie, co oznacza, że może opóźniać krzepnięcie krwi. Jednak ryzyko pojawi się tylko wtedy, gdy spożycie nastąpi w nadmiernej ilości.
Przerzedzenie krwi jest jednym ze skutków ubocznych Cannabis sativa L. lub konopi.
Jeśli przyjmujesz już leki zawierające antykoagulanty, unikaj nasion konopi i oleju z nasion konopi.
Szczególnie nie należy spożywać nasion konopi przed i po operacji, w przeciwnym razie może wydłużyć się czas krwawienia i spowolnić proces gojenia.
Dlatego lepiej porozmawiać z lekarzem, jeśli chcesz zwiększyć spożycie nasion konopi, aw każdym razie nigdy nie przekraczać sugerowanych limitów.
Ponadto, jeśli zauważysz coś podejrzanego, na przykład opóźnienie gojenia się ran i koagulację, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.
2. Efekty immunosupresyjne: EJ Carrier i współpracownicy opublikowali raport badawczy z 2006 roku w Proceedings of the National Academy of Sciences w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Badanie potwierdziło immunosupresyjne działanie kannabinoidów.
Udowodniono, że CBD i THC pochodzenia roślinnego są odpowiedzialne za immunosupresję[13].
Andre M. Christelle i współautorzy wyrazili opinię w swoim artykule badawczym „Cannabis sativa: The Plant of the Thousand and One Molecules[14]”Że oprócz ogromnych korzyści z nasion konopi włóknistych występują również skutki uboczne, takie jak immunosupresja, deficyty cholinergiczne i niepokój.
Naukowcy potwierdzili również, że nasiona konopi są dość skuteczne w leczeniu kilku pacjentów cierpiących na cukrzycę, stwardnienie rozsiane i reumatoidalne zapalenie stawów.
W tym samym czasie EA Newsholme zasugerował na podstawie swoich badań „Mechanizm tłumienia głodu i ponownego odżywiania aktywacji zakażenia[15]„Wiadomo, że tłuszcze wielonienasycone powodują immunosupresję.
Dodał, że tłuszcze wielonienasycone, które organizm otrzymuje z naszej diety, mają silne działanie immunosupresyjne.
Dlatego nasz układ odpornościowy słabnie, a organizm staje się podatny na choroby, ponieważ nie może zapobiec atakowi szkodliwych bakterii i wirusów.
W rzeczywistości nasiona konopi są bogatym i pożywnym źródłem zdrowych tłuszczów wielonienasyconych.
Jednak naukowcy dostrzegli pozytywne skutki tej przyczyny. W rzeczywistości efekt immunosupresyjny może być stosowany u pacjentów w celu zapobiegania choroby autoimmunologiczne.
Aby zapobiec problemom zdrowotnym, należy sprawdzać dzienny limit spożycia i udać się do lekarza w celu rutynowej kontroli.

Immunosupresyjne działanie kannabinoidów.
3. Rak skóry: Robert H. Granger[16] i jego koledzy wysunęli wniosek, że tłuszcz w diecie ma związek z rakiem skóry. Badanie zostało przeprowadzone w Australii. Dodali, że ekspozycja na szkodliwe promienie UV ze słońca uszkadza komórki skóry.
Kiedy skóra styka się z promieniowaniem ultrafioletowym, nasila działanie rakotwórcze, a dieta odgrywa główną rolę.
Wiadomo, że dwa rodzaje raka skóry - nieczerniakowy rak skóry (NMSC) i czerniak złośliwy skóry (CMM) są promowane przez spożywanie w diecie tłuszczów wielonienasyconych[17].
Jak wszyscy wiemy, zarówno nasiona konopi, jak i olej z nasion konopi zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) [18] - omega 3 i omega 6.
Te zdrowe kwasy tłuszczowe są niezwykle korzystne dla ludzkości, jednak przedawkowanie ma również swoje konsekwencje.
Nasiona konopi tłoczone na zimno[19] olej zawiera dużą ilość kwasu linolenowego, który sprzyja rakowi skóry.
Naukowcy zasugerowali, że aby zmniejszyć ryzyko raka skóry, należy kontrolować spożycie.
Zmniejszenie spożycia tłuszczów w diecie zmniejszy ryzyko raka skóry.
4. Zaburzenia trawienia: Nasiona konopi łuskane i niełuskane[20] są bardzo pożywne ze względu na znacznie wyższy udział błonnika pokarmowego i białka.
System opieki zdrowotnej Uniwersytetu Michigan [21](UMHS) ostrzega, że łuskane nasiona konopi poluzowują stolec. Oprócz tego może wystąpić biegunka, bóle brzucha i skurcze.
Nasiona konopi są wysoce włókniste, co wywołuje biegunkę. Jeśli masz już słaby układ pokarmowy i cierpisz na choroby okrężnicy, nie powinieneś spożywać nasion konopi.
Włókna są ogólnie dobre dla układu pokarmowego, ponieważ nierozpuszczalne włókna, znane również jako celuloza, inicjują ruchy jelit. W rzeczywistości zdrowe jest spożywanie pokarmów zawierających dużo błonnika.
Co ciekawe, nasiona konopi są dobrym źródłem diety włóknistej[22].
50 gramów mąki konopnej zawiera aż 21 gramów błonnika. Co utrudnia radzenie sobie z nagłym wzrostem zawartości błonnika pokarmowego, którego jelita nie są w stanie kontrolować.
Osoby cierpiące na zaburzenia trawienia i biegunkę powinny unikać diety wysokowłóknistej[23].
Elementy białkowe, takie jak arginina[24]są znane z wywoływania biegunki, wzdęć i bólu brzucha.
Przed spożyciem nasion konopi należy porozmawiać z lekarzem i unikać ich, jeśli masz jakiekolwiek problemy trawienne, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Dodatkowo wzrost konsumpcji stopniowo. Nie podwajaj spożycia tylko dlatego, że chcesz wyeliminować niezdrową dietę i chcesz wchłonąć dietę wegetariańską, aby schudnąć.
Zwiększ poziom tolerancji organizmu i powoli zwiększaj spożycie, zasięgnij również porady lekarza.

Unikaj nasion konopi, jeśli masz jakiekolwiek problemy trawienne.
5. Alergia z nasion konopi: Nasiona konopi [25] jest nie tylko bogaty w białko i błonnik, ale także w minerały i niezbędne składniki odżywcze. Zawiera tylko 100 gramów nasion konopi[26] 700 mg magnezu, 1650 mg fosforu, 1200 mg potasu, 70 mg wapnia i innych minerałów, takich jak miedź, żelazo, cynk i sód.
Bez wątpienia jest to pożywienie, które spełnia prawie wszystkie normy dotyczące niezbędnych składników odżywczych, ale może również powodować alergie.
W rzeczywistości białko i aminokwasy obecne w nasionach konopi mogą również powodować alergię. Arginina, walina, kwas glutaminowy lub inne aminokwasy znajdujące się w nasionach konopi mogą powodować alergię.
Z nasion konopi i olej z nasion konopi dobrze wiadomo, że leczy stany zapalne, alergie i choroby skóry.
Może się to zdarzyć, jeśli jesteś uczulony na którykolwiek z minerałów zawartych w nasionach konopi.
Jeśli chcesz używać nasion konopi i oleju do celów terapeutycznych, zawsze poddaj się testowi alergicznemu.
Po otrzymaniu raportu określ, co powoduje alergię i unikaj tych produktów. Jeśli zauważysz, że którykolwiek z elementów obecnych w nasionach konopi wywoła alergię, natychmiast przestań.
6. Usta bawełny: Spożycie nasion konopi jest najczęściej kojarzone z suchością w ustach lub wacikiem[27].
W medycynie ten stan jest określany jako kserostomia lub zmniejszenie wydzielania śliny, co jest znane efekt uboczny marihuany.
Według naukowców zajmujących się medyczną marihuaną, zawartość THC w konopiach jest znana z tego, że stymuluje ten efekt, utrudniając wydzielanie śliny. Suchość w ustach może powodować kaszel i wewnętrzne krwawienie z tchawicy w rzadkich i skrajnych przypadkach.
Jest to bardzo częste i nie ma się czym martwić, chyba że długo go zaniedbujesz.
Picie większej ilości wody z łatwością pomoże ci rozwiązać problem. Naukowcy twierdzili również, że żywność cytrusowa może znacznie pomóc w utrzymaniu śliny i nawodnienia jamy ustnej.
Nie jest to śmiertelne, ale należy zapewnić picie dużej ilości wody, która również zapobiegnie kaszlnięciu.
Jeśli zauważysz krwawienie lub bolesność, które nie ustąpiły nawet po wypiciu wody, bez dalszej zwłoki skonsultuj się z lekarzem.

Spożycie nasion konopi jest najczęściej związane z suchością w ustach.
7. Wpływ na mózg i układ nerwowy: Efekty uboczne nasion konopi mogą mieć wpływ na układ nerwowy, potencjalnie wpływając na mózg. Chociaż większość badań dowodzi, że nasiona konopi są dobre w leczeniu choroby Parkinsona, badania pokazują również negatywny wpływ.
Choroba Parkinsona dotyka w większości przypadków osoby, które przekroczyły pięćdziesiątkę, a choroba ta wpływa na układ nerwowy[29]. Wiadomo, że konopie pomagają pacjentom, kontrolując układ endokannabinoidowy[30] i łagodzenie bólu i drętwienia.
Jednocześnie uczeni określili również potencjalne ryzyko nadmiernego spożycia nasion konopi. Wyższa dawka nasion konopi lub oleju pogarsza sytuację i wyzwala[31] objawy choroby Parkinsona.
Dane[32] udowodnij również, że nasiona konopi mogą hamować rozwój mózgu u dzieci. Dzieje się tak, ponieważ nasiona konopi zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega 6 niż omega 3.
Kwasy omega 3, a zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA) są niezbędne dla rozwoju mózgu.
Nasiona konopi nie zawierają kwasów tłuszczowych omega 3 w wystarczającej ilości, co może spowolnić proces rozwoju i wzrostu.
8. Szkodliwe nadtlenki: Ponieważ wiemy już, że nasiona konopi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega 6 i omega 3, należy również pamiętać, że te kwasy tłuszczowe rozkładają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Nasiona konopi i olej z konopi są bardzo korzystne dla uniknięcia cholesterolu, a tym samym obniżenia choroby serca. To, czego nie wiemy, to ukryte ryzyko tłuszczów wielonienasyconych.
Kiedy używasz oleju z nasion konopi do gotowania, ciepło może rozbić kwasy tłuszczowe na szkodliwe nadtlenki. Szczególnie podatne na zrywanie wiązań są wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6.
Gdy temperatura wzrośnie powyżej i powyżej 1200 F, kwasy tłuszczowe omega 6 ulegają rozpadowi w wyniku procesu utleniania[33]. Ponieważ cząsteczki pękają i ulegają uszkodzeniu, mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Podgrzewając olej do smażenia potraw, w rzeczywistości uszkadzasz kwasy tłuszczowe i szkodzisz swojemu zdrowiu. Dlatego sugerujemy, aby nie podgrzewać oleju powyżej 121 stopni, aby uniknąć ryzyka.
Tłuszcze wielonienasycone są łatwo utleniane, w wyniku czego powstają toksyczne nadtlenki tłuszczów[34] są produkowane, które mogą powodować raka. Dlatego, aby wyeliminować ryzyko, nigdy nie podgrzewaj oleju, jak wspomniano wcześniej, i przechowuj go w ciemnym i zimnym miejscu.

Nasiona konopi zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
9. Brak energii: Zwiększone spożycie nasion konopi może powodować zawroty głowy, senność[35]. Powodem jest to, że wyższa dawka nasion konopi lub oleju będzie zawierała większy udział CBD wpływa na ciśnienie krwi, a pacjenci często cierpią na niskie ciśnienie krwi[36].
Oczywistym objawem niskiego ciśnienia krwi jest senność, brak energii i zawroty głowy.
Nie jest trudno poradzić sobie z tym problemem. Musisz upewnić się, że powinieneś unikać nasion konopi, jeśli masz niski poziom ciśnienia krwi.
Dodatkowo, jeśli przyjmujesz leki kontrolujące ciśnienie krwi, skonsultuj się z lekarzem przed zakupem nasion konopi.
Chociaż dane wykazały, że efekt uboczny jest nietrwały i tymczasowy, jest bardziej prawdopodobne, że wystąpi w przypadku surowego i złej jakości oleju o wyższej zawartości THC.
Tak więc, jeśli chcesz kupić nasiona konopi, spójrz na wartość odżywczą i sprawdź, czy istnieją jakiekolwiek oznaki poziomu THC.
10. Pozytywne wyniki testu THC: Wyniki pokazują, że THC, główny składnik powodujący „haj”, jest obecny w konopiach, jednak nasiona są go pozbawione.
Ale w każdym razie nie powinniśmy ignorować faktu, że nasiona są również częścią rośliny i może wystąpić niewielkie zanieczyszczenie.
Spożycie oleju z nasion konopi i nasion może powodować halucynacje, dystoniczne zaburzenia ruchu. Jednak jest bardzo niewiele przypadków, w których pacjenci byli bardzo wrażliwi na THC.
Wiadomo, że THC zawiera właściwości halucynogenne, znany składnik marihuany i może inicjować euforię.
Ponadto THC to pierwiastek obecny we krwi, włosach i moczu. THC jest nielegalne i może nie przejść testu narkotykowego.
Chociaż w kilku badaniach udowodniono, że nasiona konopi i olej z nasion konopi nie mają skutków ubocznych, to złej jakości olej z nasion konopi może spowodować śmiertelny cios w życiu zawodowym.

THC to pierwiastek obecny we krwi.
Dowiedz się więcej
Jesteśmy pewni, że chcesz dowiedzieć się więcej o potencjalnych negatywnych skutkach nasion konopi, które są tutaj omówione.
- Ponieważ wiemy, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają rakowi skóry i mogą również pękać w wyniku utleniania, nasiona konopi mogą powodować raka. Stwierdzono, że kwasy linolowe nasilają guzy w organizmie, a także mogą wywoływać raka piersi.
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą powodować dysfunkcje serca. Chociaż wiadomo, że CBD zapobiega uszkodzeniom komórek[37] i ogranicza ryzyko zawału serca. Jednak inne badanie pokazuje, że marihuana zwiększa ryzyko zaburzeń sercowo-naczyniowych[38], data[39] ujawniają, że wyższe spożycie może zmniejszyć ryzyko chorób wieńcowych serca.
- Składniki wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawarte w oleju z nasion konopi mogą utrudniać produkcję ważnych wydzielanych hormonów[40] z tarczycy w organizmie człowieka. W rezultacie mogą pojawić się problemy zdrowotne z tarczycą i hormonami.
Jak uniknąć negatywnych skutków nasion konopi?
Jak się dowiedzieliśmy, geneza prawie wszystkich komplikacji to przedawkowanie.
Tak jak potrzebujemy żywności o wysokiej wartości, musimy również upewnić się, że nie przejadamy się. Przejadanie się nigdy nie jest zdrowe, niech to będzie którykolwiek ze składników odżywczych.
Na całym świecie zgłoszono tylko kilka przypadków, w których nasiona konopi były pośrednio odpowiedzialne za problemy zdrowotne, a większość z nich jest spowodowana dużym spożyciem.

Sprawdź właściwości alergizujące, poziom ciśnienia krwi, lek na receptę i inne czynniki.
Dodatkowo często zapominamy, że olej z nasion konopi, który jest popularnym lekiem miejscowym stosowanym w leczeniu stanów zapalnych, bólu i chorób skóry, może również powodować niepożądane problemy.
Niekoniecznie dlatego, że jest to olej konopny, więc powinien mieć negatywne skutki, ale może zawierać zanieczyszczenia[41].
Olej z nasion konopi przetwarzany w niekontrolowanym i niehigienicznym środowisku wiąże się z ryzykiem w użyciu.
W rzeczywistości może również zawierać większą ilość THC. Dlatego radzimy sprawdzić etykiety, datę produkcji i składniki.
Możesz także chcieć przeczytać - 6 absurdalnie zdrowych nasion, które musisz zacząć jeść od dziś!
Wnioski
Nasiona konopi są w 100% naturalne i nie powodują poważnych skutków ubocznych, chyba że dana osoba zdecyduje się dodać do diety ten wysoce pożywny pokarm zgodnie z zaleceniami dietetyka.
Wiemy, jak bardzo jesteś entuzjastyczny po zapoznaniu się z zaletami nasion konopi, ale po prostu zrób małą kontrolę swojego zdrowia i jakości produktu i jesteś gotowy, aby rozpocząć podróż w kierunku zdrowego życia!
Źródło zdjęcia: shutterstock.com
Inpost Image Credit: pinterest.com, cbdoilwiki.com, Shutterstock.com
[2] https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10681-004-4811-6
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1900384/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18606902/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/
[6] https://draxe.com/rheumatoid-arthritis-symptoms/
[7] https://draxe.com/7-hemp-seed-benefits-nutrition-profile/
[8] https://www.well-beingsecrets.com/hemp-seeds-benefits/
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16644197
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16672367
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740396/
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21749363/
[13] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673677920931?_rdoc=1&_fmt=high&_origin=gateway&_docanchor=&md5=b8429449ccfc9c30159a5f9aeaa92ffb
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1481578/
[15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2716655
[16] https://link.springer.com/article/10.1007/s10681-004-4811-6
[17] https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds
[18] https://www.livestrong.com/article/464473-side-effects-of-hemp-protein/
[19] https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-4393002
[20] https://www.uofmhealth.org/health-library/hn-4393002#hn-4393002-side-effects
[21] https://www.everydayhealth.com/diarrhea-management-photos/diarrhea-and-diet.aspx#02
[22] http://www.hempseed.ca/fiber-in-hemp-seeds/
[23] https://www.superfoodly.com/hemp-seed-allergy/
[24] https://www.nutritionvalue.org/Seeds%2C_hulled%2C_hemp_seed_nutritional_value.html
[25] https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-875/l-arginine
[26] https://www.hempgazette.com/news/cannabis-dry-mouth-hg0356/
[27] https://www.healthline.com/health/parkinsons/parkinson-marijuana#overview1
[28] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3793381
[29] https://www.leaf.tv/articles/negative-side-effects-of-hemp-oil/
[30] https://lifespa.com/scary-facts-polyunsaturated-vegetable-oils/
[31] http://cancercompassalternateroute.com/diet/fats-essential-vs-toxic/
[32] https://thehempoilbenefits.com/cbd-oil-side-effects-3
[33] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5470879/
[34] https://www.medicalmarijuanainc.com/cardiovascular-disease-medical-marijuana-research/
[35] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17507020/
[36] https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1439/cannabidiol-cbd
[37] https://ministryofhemp.com/blog/cbd-oil-side-effects/