Zaktualizowano: 2020, 17 lutego

Kompletny przewodnik po suplementach probiotycznych

Kompletny przewodnik po suplementach probiotycznych

Istnieją tysiące chorób, które mogą wpływać na organizm ludzki. Podczas gdy niektóre z tych schorzeń wpływają na organizm tylko przez krótki czas, a czasami nawet ustępują bez interwencji medycznej, inne choroby mogą przekształcić się w stan przewlekły i dotykać człowieka przez resztę życia. W niektórych przypadkach rozwijające się choroby mogą zagrażać życiu i powodować śmiertelność.

Ze względu na ciężkość niektórych schorzeń, naukowcy zawsze prowadzą eksperymenty i badania, aby zidentyfikować nowe sposoby leczenia typowych schorzeń, które mogą prowadzić do objawów zagrażających życiu. Jedno szczególne odkrycie, które dawało wiele nadziei branży medycznej, nie miało nic wspólnego z konwencjonalnymi metodami leczenia, takimi jak leki na receptę i leki dostępne bez recepty.

Zamiast tego, odkrycie to odnosiło się do całkowicie naturalnego „środka”, który mógłby leczyć różnorodne schorzenia - zarówno ostre, jak i przewlekłe - i stanowi skuteczny sposób na poprawę układu odpornościowego, funkcji trawiennych, a nawet ogólnego samopoczucia całe ludzkie ciało bez konieczności interwencji medycznej.

Odkrycie, do którego się odnosimy, dotyczy mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy ludzkiego ciała. Medycy odkryli, że w jelitach ludzi żyją tysiące mikroorganizmów i chociaż niektóre z tych mikroorganizmów udawały źródła toksyczne, większość z nich wydawała się odgrywać ważną rolę w utrzymaniu zdrowego organizmu.

Wkrótce po odkryciu eksperci medyczni rozpoczęli badanie sposobu, w jaki te mikroorganizmy współdziałają z organizmem i wymyślili sposób na poprawę różnorodności i objętości mikroorganizmów, które stanowiły pożyteczny gatunek dla organizmu człowieka - w postaci probiotyków.

W tym obszernym przewodniku chcielibyśmy opowiedzieć Ci więcej o probiotykach, ale jednocześnie chcielibyśmy również uświadomić Ci funkcję, jaką mikroorganizmy żyjące w Twoim przewodzie pokarmowym odgrywają w utrzymaniu dobrego samopoczucia.

Oprócz przyjrzenia się probiotykom i ich szczególnej funkcji w utrzymaniu zdrowia organizmu, chcielibyśmy również omówić niektóre z najczęściej diagnozowanych chorób, na które może wpływać niezdrowa równowaga mikroorganizmów w jelitach, sposób ich leczenia, skutki uboczne, które mogą powodować konwencjonalne metody leczenia i, oczywiście, jak probiotyki mogą być skuteczną opcją leczyć te schorzenia bez powodowania działań niepożądanych.

Zamierzamy również przedstawić Ci niektóre wysokiej jakości suplementy probiotyczne, które możesz kupić w Amazon i wielu innych sklepach ze zdrowiem w przystępnych cenach - i wyjaśnimy, dlaczego suplementy probiotyczne może być dla ciebie korzystne.

Krótki przegląd tego, jak i kiedy odkryto probiotyki

Zanim zbadamy przewód pokarmowy i mikroorganizmy zamieszkujące tę część ciała, a także to, jak probiotyki mogą być dla Ciebie przydatne, najpierw rozważmy odkrycie probiotyków.

Po pierwsze, należy zdawać sobie sprawę, że stosowanie probiotyków z pewnością nie jest nową cechą w leczeniu chorób, które dotykają jelita. Dieta Candida wyjaśnia, że ​​wzmianki o produktach fermentowanych stosowanych w leczeniu chorób jelit pochodzą sprzed tysięcy lat. Niektóre z najwcześniejszych odniesień można zobaczyć w chrześcijańskiej Biblii, a także w książkach o hinduizmie.

Oprócz tych wzmianek istnieją również dowody na to, że Pliney the Elder, rzymski przyrodnik, wykorzystywał sfermentowane mleko jako sposób leczenia niektórych schorzeń jelit swoich pacjentów. Jednak w tamtych czasach nie odkryto jeszcze konkretnych bakterii, które atakują jelita i bakterii znajdujących się w tych sfermentowanych produktach, ale uznano, że te produkty przynoszą korzyści dla przewodu pokarmowego organizmu człowieka.

Pierwsze oficjalne odkrycie mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy sięga 1899 roku, czyli nieco ponad 100 lat temu. Naukowcy z Paryża, Henry Tissler, odkryli bakterię w kształcie litery „Y” w jelitach niemowlęcia. Henry nazwał mikroorganizm w kształcie litery „Y”, który odkrył, bifidobakterią - i ta nazwa jest nadal używana do opisania tego szczególnego rodzaju mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

Po przeprowadzeniu dalszych badań Tissler odkrył, że niemowlęta, które miały ten typ bakterii w jelitach, rzadziej cierpiały na choroby jelit, a biegunka była jedną z najbardziej widocznych problemy jelitowe to wydawało się mniej dotkliwe. Bakterie znajdowały się również głównie w jelitach niemowląt karmionych piersią.

Historia probiotyków

Oprócz Henry'ego Tisslera inni naukowcy zajmujący się medycyną zaczęli także badać różne gatunki bakterii, które zamieszkują jelita ludzkiego ciała. Rosyjski naukowiec, który również chodził do szkoły w Paryżu, bada bakterie kwasu mlekowego. Odkrył, że szczególny rodzaj bakterii, znany jako clostridia, pomaga w rozkładaniu białek znajdujących się w mleku - w tym kwasu mlekowego.

Jednak po zakończeniu tego procesu odkrył, że do organizmu przedostały się pewne toksyczne substancje - były to między innymi fenole i amoniak. Na szczęście odkrył, że bakterie kwasu mlekowego pełnią w organizmie funkcję ochronną przed tego typu toksynami.

Przewiń do dnia dzisiejszego, a zobaczysz słowo „probiotyki” używane na wielu produktach w lokalnym sklepie spożywczym. Słowo to jest obecnie definiowane jako mikroorganizmy, które mają korzystny wpływ na zdrowie organizmu żywiciela. Należy zauważyć, że mikroorganizmy, które są klasyfikowane w grupie „probiotyki”, nie muszą obejmować tylko bakterii, ale mogą również obejmować drożdże i inne rodzaje mikroorganizmów.

Plusy probiotyków

Mikroorganizmy żyjące w przewodzie pokarmowym

W przewodzie pokarmowym człowieka istnieją biliony różnych mikroorganizmów. Gut Microbiota For Health donosi, że naukowcy medycyny odkryli ponad 1000 różnych gatunków mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym i posiadają ponad 3 miliony różnych genów. To około 150 razy więcej genów niż ludzkie ciało.

Średnia waga mikroorganizmów znajdujących się w naszych jelitach wynosi około dwóch kilogramów, a większość tych mikroorganizmów - pod względem objętości i różnorodności gatunków - można znaleźć w jelicie grubym przewodu pokarmowego.

Ważne jest również, aby zrozumieć, że tylko około 33% bakterii jelitowych występuje u większości ludzi - reszta różnorodności i objętości mikroorganizmów w jelitach jest wyjątkowa dla każdego osobnika na planecie.

Rozwój bakterii i innych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym

Zanim rozważymy różne typy bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów występujących w jelitach, omówmy najpierw, kiedy i jak te mikroorganizmy zaczynają się rozwijać w ludzkim ciele. Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć, że po urodzeniu kał niemowlęcia jest bezpłodny.

Rozwój bakterii w jelitach rozpoczyna się jednak w momencie narodzin - a konkretny odcisk palca rozwijającej się bakterii zależy od wielu czynników, w tym od tego, jak rodzi się niemowlę i czy jest karmione piersią po urodzeniu.

Artykuł przeglądowy opublikowany w Journal of Nutrition wyjaśnia, że ​​pierwszy gatunek bakterii, który rozwija się w przewodzie pokarmowym niemowlęcia, najczęściej obejmuje określone gatunki uważane za chorobotwórcze. Obejmuje to paciorkowce, gronkowce i enterobacteriaceae.

Chociaż może się to wydawać negatywną cechą, naukowcy medycyny odkryli, że fakt, że te patogenne gatunki bakterii zamieszkują organizm w drugim i trzecim dniu po urodzeniu, jest w rzeczywistości odpowiednim środkiem do przygotowania organizmu do zasiedlenia pożytecznych bakterii jelitowych, które będą rozwijać się tutaj po trzecim dniu urodzenia. Gdy te gatunki bakterii się rozwiną, zaczyna się rozwijać szereg innych pożytecznych gatunków, często nazywanych „florą” jelit.

Te korzystne gatunki bakterii obejmują pałeczki kwasu mlekowego, bifidobakterie i różne inne gatunki. Należy zauważyć, że pierwsze gatunki, które zasiedlają organizm w ciągu drugiego i trzeciego dnia po urodzeniu, są w większości klasyfikowane jako mikroorganizmy tlenowe, co oznacza, że ​​muszą istnieć w natlenionych częściach ciała, aby przeżyć. Po trzecim dniu zaczyna się rozwijać mikroorganizm beztlenowy, który nie potrzebuje natlenionego środowiska do przetrwania i rozmnażania? W niektórych przypadkach mikroorganizmy beztlenowe mogą wymrzeć, gdy zostaną wystawione na części ciała zawierające tlen.

W artykule przeglądowym wyjaśniono również, że pierwsza bakteria, która zasiedla organizm niemowlęcia, pochodzi od matki - źródłem tych bakterii może być pochwa matki, z którą dziecko ma kontakt podczas porodu, a także skóra matki.

Stwierdzono również, że odchody matki mogą również przyczyniać się do większej różnorodności bakterii u noworodków, ponieważ jedno szczególne badanie wykazało, że gatunki bakterii Escherichia coli zamieszkują ciała noworodków i obecne w kale matek bezpośrednio po urodzeniu - dotyczyło to jednak tylko dzieci urodzonych drogą pochwową.

Gatunki bakterii

Ponieważ w przewodzie pokarmowym żyje tak duża liczba mikroorganizmów, omówienie każdego z nich zajęłoby sporo czasu. Dlatego skupimy się na najważniejszych gatunkach bakterii występujących w jelitach, które mają związek z samopoczuciem organizmu. Omówimy zarówno dobre, jak i złe bakterie, w tym ich funkcje, gdzie występują w organizmie i czy są korzystne czy szkodliwe dla zdrowia żywiciela.

W poprzedniej części tego tematu wspomnieliśmy już o niektórych z najważniejszych mikroorganizmów, które można znaleźć w ludzkim jelicie, dlatego omówmy te gatunki mikroorganizmów, aby lepiej zrozumieć ich cel i funkcje, jakie pełnią w ludzkim ciele.

Gatunki bakterii

Bacteroides

Zacznijmy naszą dyskusję od przyjrzenia się jednemu z częściej spotykanych gatunków bakterii w przewodzie pokarmowym - bakteroidach. Gatunki te są również klasyfikowane jako bakteroidy. Artykuły przeglądowe opublikowane w witrynie czasopismo Clinical Microbiology Reviews Journal wyjaśnia, że ​​w przewodzie pokarmowym te gatunki bakterii mają do odegrania korzystną rolę w organizmie, ale kiedy zaczynają kolonizować inne części ciała, uważa się je za chorobotwórcze.

Bakteria chorobotwórcza może być przyczyną chorób i rozwoju pewnych stanów, takich jak ropień lub infekcja. Naukowcy medycyny z Harvard Medical School w Bostonie wyjaśnia, że ​​stwierdzono, że jeden szczególny rodzaj bakterii Bacteroides, znany jako Bacteroides Fragilis, odgrywa bezpośrednią funkcję między bakteriami a gospodarzem, a także odgrywa główną rolę w utrzymaniu skutecznego układu odpornościowego w organizmie człowieka.

Bacteroides Fragilis zalicza się do bakterii Gram-ujemnych, które są również beztlenowe. Występuje głównie w jelicie grubym, czasami nazywanym również dolnym układem pokarmowym. Ten typ bakterii pomaga również w metabolizmie węglowodanów.

Bifidobacterium

Wspominaliśmy już o bifidobacterium i rozmawialiśmy o jego odkryciu - teraz przyjrzyjmy się bliżej, czym jest i jakim celom służy w organizmie. Bifidobacterium to także jeden z pierwszych gatunków bakterii, który zasiedla organizm ludzki, a także odgrywa istotną rolę w wielu ważnych funkcjach, za które odpowiada układ pokarmowy.

Ten szczególny rodzaj bakterii jest również często spotykany w różnych rodzajach żywności, ponieważ ich korzyści dla organizmu ludzkiego są dość znaczące i często można je również wykorzystać jako potencjalne środki leczenia różnych problemów zdrowotnych. Artykuł przeglądowy opublikowany w frontiers w Microbiology Journal wyjaśnia, że ​​Bifidobacterium można zaobserwować w największych stężeniach u niemowlęcia.

Różnorodność i koncentracja tych bakterii zmniejsza się w wieku dorosłym, a następnie ponownie zmniejsza się, gdy żywiciel osiąga starość. Wyjaśniają, że w młodym wieku, jako niemowlę, przewód pokarmowy zawiera dość różnorodne Bifidobacterium, z niektórymi z najliczniejszych gatunków, w tym Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve i Bifidobacterium longum.

W wieku dorosłym inne formy tej bakterii można zobaczyć w dużych ilościach, w tym Bifidobacterium adolescentis i Bifidobacterium catenulatum. Jedna szczególna forma, Bifidobacterium longum, wydaje się być równie obecna w życiu człowieka w wieku niemowlęcym i dorosłym.

Streptococcus

Streptococcus to gatunek firmicute, zaliczany do bakterii kwasu mlekowego. Ten gatunek bakterii pomaga w rozkładzie laktozy do kwasu mlekowego, ale także odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także w dobrym samopoczuciu okrężnicy. Jest to powszechny probiotyk i często jest wykorzystywany podczas produkcji niektórych produktów mlecznych, w tym jogurtu i sera.

Szczególny rodzaj tej bakterii, znany jako Streptococcus thermophilus, jest również jednym z pierwszych gatunków bakterii, które zasiedliły przewód pokarmowy po urodzeniu noworodka. W szczególności ta bakteria ma wiele korzystnych właściwości dla organizmu ludzkiego. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Hiroszimie w Japonii wykazało, że tak bakterie mają zdolność hamowania Th17 odpowiedź w ludzkim ciele; zapewniając w ten sposób przeciwzapalne korzyści dla gospodarza.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Dankook w Seulu wykazało również, że Streptococcus thermophilus odgrywa ważną rolę w zdrowiu jamy ustnej. Ponadto naukowcy medycyny z School of Agriculture w Japonii wraz z Food Science Institute odkryli, że Streptococcus thermophilus jest w stanie stymulować wzrost różnych innych gatunków bakterii, które są klasyfikowane jako probiotyki.

Lactobacillus

Lactobacillus zaliczany jest również do pożytecznych gatunków bakterii i nie tylko hamuje pracę przewodu pokarmowego, ale można go również znaleźć w drogach płciowych i moczowych. Niektóre rodzaje sfermentowanej żywności, takie jak jogurt, zawierają te gatunki bakterii. Jedną z najbardziej korzystnych form tego gatunku bakterii jest Lactobacillus acidophilus. Ten typ bakterii występuje głównie w jelicie cienkim.

Jest przystosowany do przetrwania i jest odporny na kwas żółciowy wytwarzany przez żołądek, który nadal może wpływać na bakterie zamieszkujące jelito cienkie. Lactobacillus jest również znane z ochrony ciała przeciwko niektórym bakteriom klasyfikowanym jako patogeny, takim jak Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella, Candida albicans, Clostridium, Helicobacter i inne.

Lactobacillus acidophilus jest również odpowiedzialny za produkcję określonego typu enzymu, który pomaga w rozkładaniu cukru znajdującego się w mleku - enzym ten nazywany jest laktazy.

Clostridium Difficile

Podczas gdy wszystkie gatunki bakterii, które omówiliśmy do tej pory, odgrywają zasadniczą rolę w układzie odpornościowym, przewodzie pokarmowym i dobrym samopoczuciu organizmu ludzkiego, ten konkretny gatunek bakterii jest uważany za szkodliwy i może prowadzić do złego samopoczucia, któremu towarzyszy wiele innych. potencjalnie szkodliwe objawy. NHS Choices donoszą, że bakteria ta występuje w przewodzie pokarmowym co najmniej 3% wszystkich zdrowych dorosłych, ale nie zawsze powoduje infekcję, a objawy niekoniecznie się rozwijają.

Kiedy jelito człowieka zawiera tę bakterię, inne gatunki bakterii, które żyją obok nich, są zwykle w stanie utrzymać Bakterie Clostridium Difficile; w związku z tym nie pojawią się żadne objawy, ponieważ bakteria nie jest w stanie rozmnażać się i zakażać organizmu żywiciela. Jednak w niektórych przypadkach, na przykład gdy osoba dotknięta chorobą przyjmuje antybiotyki z jakiegoś powodu, równowaga zdrowych bakterii jelitowych może zostać zakłócona.

W takim przypadku Clostridium Difficile, który zamieszkuje jelita osoby, zaczyna się rozmnażać. Oprócz namnażania bakterie zaczynają także uwalniać toksyny do organizmu człowieka i powodują rozwój objawów z powodu bakterii zakażających żywiciela. Objawy zakażenia Clostridium Difficile mogą obejmować biegunkę, skurcze żołądka, odwodnienie, bóle głowy, suchość w ustach, utrata apetytu, gorączka, utrata masy ciała i zmniejszone oddawanie moczu.

Helicobacter

Helicobacter

Innym potencjalnie szkodliwym rodzajem gatunków bakterii, które mogą zasiedlać przewód pokarmowy, jest Helicobacter, z dwoma szczególnymi gatunkami pozornie szeroko rozpowszechnionymi w światowej populacji - Helicobacter Hepaticus i Helicobacter Pylori. Brytyjskie Towarzystwo Gastroenterologii informuje, że w szczególności Helicobacter pylori występuje w około 40% przewodu pokarmowego populacji Wielkiej Brytanii.

Jedną z pozytywnych cech jest fakt, że u 90% wszystkich osób dotkniętych chorobą bakteria nie powoduje rozwoju objawów, ponieważ ich wewnętrzny mikrobiom jest w stanie kontrolować bakterie Helicobacter pylori. Jednak w pozostałych 10% bakterie mogą prowadzić do infekcji i wywoływać objawy.

Poważnym objawem, który może wywołać ten konkretny gatunek bakterii, jest wrzód, który rozwija się w dwunastnicy lub żołądku. Te wrzody są również nazywane wrzodami dwunastnicy i wrzodami żołądka. Innym częstym objawem, który czasami jest spowodowany przez rozwijający się wrzód wywołany przez bakterię Helicobacter Pylori, jest niestrawność.

Związek między mikroorganizmami jelitowymi a chorobami

Liczne badania medyczne powiązały mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym z chorobami i stanami zdrowotnymi, które zwykle wpływają na organizm ludzki.

Ustalono wyraźny związek między funkcją układu odpornościowego a mikroorganizmami w jelitach, ale oprócz tego powiązania ze zmianami w mikrobiomie jelitowym wiąże się również kilka innych warunków, termin odnoszący się do ekologii mikroorganizmów, które zamieszkują w układzie pokarmowym.

Artykuł przeglądowy opublikowany w Gastroenterology & Hepatology Journal wyjaśnia, że ​​nieswoiste zapalenie jelit jest jedną z najczęstszych chorób towarzyszących, która może wynikać ze zmian i braku równowagi w mikroorganizmach zamieszkujących przewód pokarmowy, często nazywanej dysbiozą mikrobiologiczną.

Zespół jelita drażliwego to kolejna powszechnie występująca choroba, ale nie są to jedyne choroby, które są powiązane z dysbiozą drobnoustrojów. Ze względu na wpływ bakterii jelitowych na funkcje metaboliczne układu pokarmowego, u osób z niezdrową równowagą bakterii w jelitach często obserwuje się również zespoły metaboliczne.

Otyłość to kolejny poważny problem zdrowotny, do którego przyczynia się dysbioza drobnoustrojów - z kolei otyłość jest powiązana z szeregiem innych problemów zdrowotnych, które w wielu przypadkach mogą prowadzić do przedwczesnej śmierci.

Oprócz chorób i schorzeń, o których wspomnieliśmy powyżej, dysbioza drobnoustrojów i zmiany w stężeniu, a także różnorodność flory jelitowej mogą prowadzić lub przyczyniać się w pewien sposób do rozwoju następujących chorób i stanów: :

  • Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby
  • Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
  • Niektóre rodzaje raka, w tym rak jelita grubego
  • Wrzody żołądka
  • Celiakia

Choroby sercowo-naczyniowe, astma i alergie są również w pewnym sensie powiązane z dysbiozą drobnoustrojów. Niedawne badanie, opublikowane w Science Alert, wykazało również, że bakterie jelitowe mogą być powiązane z rozwój choroby Parkinsona.

Inne badanie opublikowane w Science Daily wyjaśnia, w jaki sposób można również powiązać bakterie jelitowe Choroba Alzheimera.

Probiotyki i Prebiotyki

Probiotyki i Prebiotyki

Dwa popularne słowa, które są często przywoływane we współczesnych mediach - i często znajdują się na niektórych produktach spożywczych - to „probiotyki” i „prebiotyki”.

Te dwie substancje współpracują ze sobą, aby poprawić stan przewodu pokarmowego, wzmocnić układ odpornościowy, a nawet można je wykorzystać do leczenia niektórych typowych schorzeń, które wpływają na układ pokarmowy.

Aby naprawdę zrozumieć, jak działają te substancje i jakie funkcje pełnią, powinniśmy przyjrzeć się każdemu z nich z osobna. Chcielibyśmy również wspomnieć, że probiotyki i prebiotyki są często stosowane razem - w takim przypadku nazywa się to synbiotykami.

prebiotyki

Dyskusję na temat tych dwóch substancji powinniśmy naprawdę rozpocząć od prebiotyków. Prebiotyki to substancje, które sprzyjają rozwojowi bakterii w przewodzie pokarmowym, co jest uważane za korzystne dla dobrego samopoczucia gospodarza - w tym dla jego układu odpornościowego, układu pokarmowego i ogólnego stanu zdrowia.

Najlepsze źródła żywności prebiotycznej

Pozyskiwanie prebiotyków ze źródeł naturalnych jest zawsze uważane za najlepszy sposób na promowanie wzrostu pożytecznych bakterii, które zamieszkują układ pokarmowy organizmu. Rozważmy niektóre z najlepszych naturalnych źródeł prebiotyków, które możesz spożywać i stosować w swoim jedzeniu, zgodnie z raportem dr Axa:

  • czosnek
  • Cebule
  • Szparagi
  • Korzeń cykorii
  • Pory
  • jicama
  • Liście mniszka lekarskiego

Należy pamiętać, że wyżej wymienione produkty spożywcze należy spożywać w stanie surowym i nie gotować ich, aby uzyskać z nich jak najwięcej korzyści. Oprócz żywności, o której była mowa powyżej, dobrym źródłem prebiotyków wydają się również niedojrzałe banany. Guma akacjowa, zwana także gumą arabską, to substancja pozyskiwana z drzewa akacjowego - również ta substancja jest bogata w prebiotyki.

Probiotyki

Podczas gdy prebiotyki sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach, probiotyki SĄ pożytecznymi bakteriami zamieszkującymi jelita. Gatunki bakterii występujące w jelitach żyją nie tylko w organizmie człowieka, ale można je również znaleźć w innych miejscach.

Duża liczba sfermentowanych produktów mlecznych zawiera probiotyki, które zwiększają różnorodność i stężenie pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym, ale niektóre produkty inne niż mleczne zostały również zidentyfikowane jako potencjalnie korzystne źródła probiotyczne.

Najlepsze źródła probiotycznej żywności

Istnieje dość duża liczba pokarmów zawierających probiotyki, ponieważ żywe bakterie występujące w przewodzie pokarmowym często występują również w środowiskach zewnętrznych. Do najpopularniejszych rodzajów żywności zawierającej probiotyki należą fermentowane produkty mleczne.

Jogurt jest jednym z najlepszych produktów spożywczych, jeśli chcesz zwiększyć spożycie probiotyków. Sery dojrzewające i kefir, który jest rodzajem sfermentowanego mleka, są również bogate w probiotyki. Istnieje również wiele produktów innych niż mleczne, które można wykorzystać jako źródła probiotyków. Na przykład kapusta może być drobno posiekana, a następnie poddana fermentacji przez określone gatunki bakterii (bakterie kwasu mlekowego), które są tradycyjnym pokarmem znanym jako kapusta kiszona, a następnie spożyta jako źródło probiotyków.

Inne doskonałe źródła probiotyków, jak donosi Urząd Nutrition, zawierać:

  • Maślanka
  • Ogórki konserwowe
  • Kombucha
  • Miso
  • Kimchi
  • Tempeh
  • Natto

Receptury prebiotyków i probiotyków

Za chwilę omówimy niektóre z najlepszych suplementów probiotycznych na rynku, ale najpierw przyjrzyjmy się pysznym przepisom, które możesz przygotować w domu, aby zwiększyć wchłanianie zarówno prebiotyków, jak i probiotyków.

Zawsze zaleca się pozyskiwanie tych substancji w naturalnej postaci w celu poprawy ich wchłaniania w organizmie, co może prowadzić do lepszej kolonizacji pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym.

Zacznijmy od bardzo podstawowego przepisu, który można zjeść na śniadanie - musli z owocami, orzechami i oczywiście jogurtem. Ten bogaty w błonnik przepis na śniadanie został udostępniony przez Uniwersytet Medyczny, Pielęgniarstwo i Nauk o Zdrowiu MONASH.

Wszystko, czego potrzeba, to filiżanka musli, około jednej łyżki płatków z otrębów pszennych, około 20 orzechów nerkowca, trochę suszonych smażonych, łyżka jogurtu, szklanka mleka i jedna filiżanka świeżych owoców. Wymieszaj składniki w misce i ciesz się - tak łatwo jest przygotować posiłek zawierający zarówno prebiotyki, jak i probiotyki.

Oprócz tego łatwego do przygotowania śniadania, oto kilka innych przepisów, które również warto sprawdzić, aby zwiększyć spożycie prebiotyków i probiotyków:

Najlepsze suplementy probiotyczne

Omówiliśmy funkcję mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy i przyjrzeliśmy się, w jaki sposób mikroorganizmy są powiązane z określonymi chorobami i stanami zdrowia. Omówiliśmy również, czym są prebiotyki i probiotyki i jak mogą pomóc zwiększyć różnorodność mikroorganizmów żyjących w jelitach.

Skoncentrujmy się teraz na trzech najwyżej ocenianych suplementach diety, które można wykorzystać do zwiększenia wchłaniania probiotyków w celu promowania szerszej różnorodności i większej koncentracji gatunków bakterii w układzie pokarmowym; w ten sposób umożliwiając doświadczanie szerokiej gamy korzyści zdrowotnych.

Culturelle Digestive Health Probiotics

Ten suplement probiotyczny jest wysoko oceniany w wielu miejscach w Internecie. Jest to w 100% wegetariańska formuła, która wykorzystuje różnorodne naturalne składniki, które zawierają probiotyki - innymi słowy suplement zawiera wiele rodzajów pożytecznych bakterii, które mogą pomóc w przezwyciężeniu wielu objawów związanych z przewodem pokarmowym.

Produkt twierdzi, że wspomaga funkcje trawienne, zmniejsza częstotliwość problemów trawiennych i przywraca zdrowszą równowagę bakterii w przewodzie pokarmowym. Głównym rodzajem bakterii występujących w tym suplemencie probiotycznym jest Lactobacillus. Ponadto w każdej kapsułce znajduje się porcja 3 mg witaminy C i 200 mg inuliny.

Florastor Daily Probiotic

Główny suplement probiotyczny Florastor jest promowany jako codzienny suplement poprawiający układ odpornościowy i wspomagający zdrowie układu pokarmowego. Produkt pomaga stymulować równowagę gatunkową bakterii w przewodzie pokarmowym.

Oprócz swojego głównego produktu firma wypuściła również dwa nowe produkty - FlorastorPre i FlorastorPlus. Ich główny produkt zawiera zdrową dawkę Saccharomyes boulardii, a także inne niezbędne składniki odżywcze, które dodatkowo poprawiają korzyści, jakie suplement jest w stanie zapewnić użytkownikowi.

Schiff Digestive Probiotic

Kolejny doskonały wybór, jeśli chodzi o wybór codziennego suplementu probiotycznego. Suplement zawiera konkretny probiotyk, który według Schiffa ma znacznie lepszą przeżywalność niż probiotyki występujące w naturalnych źródłach, takich jak jogurt. Ten konkretny probiotyk, który wykorzystuje suplement, jest znany jako BC30.

Jest to powszechny probiotyk występujący w wielu suplementach. Schiff Digestive Probiotic to jedna z tańszych opcji, jeśli chodzi o suplementy probiotyczne, z ceną tylko 12.99 USD za 30-dniową dostawę.

Możesz także chcieć przeczytać - Probiotyki są przydatne w leczeniu chorób autoimmunologicznych: czy to prawda?

Ostateczny werdykt

W twoich jelitach żyją tysiące mikroorganizmów. Niektóre z tych mikroorganizmów są klasyfikowane jako „złe” bakterie i mogą przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób, ale wiele mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowego organizmu.

W tym miejscu omówiliśmy korzyści zdrowotne, jakie mogą zaoferować probiotyki, oraz sposób ich wykorzystania w leczeniu wielu chorób, na które mają wpływ bakterie, wirusy, grzyby i inne mikroorganizmy, które można zaobserwować w przewodzie pokarmowym organizmu człowieka. traktat.

Oprócz naszej dyskusji na temat mikroorganizmów i funkcji probiotyków omówiliśmy również niektóre z najbardziej przydatnych suplementy probiotyczne które są obecnie dostępne na rynku, w tym zalety i wady każdego z nich i gdzie można je znaleźć. Jeśli nie masz pewności co do wyżej wymienionych probiotyków, możesz szybko je zeskanować Recenzja Plexus VitalBiome co może być również przyzwoitą opcją w puli probiotyków na rynku. Zapamiętaj informacje, które tutaj omówiliśmy, jako sposób na poprawę samopoczucia organizmu oraz jako sposób na wyzdrowienie i leczenie konkretnych schorzeń, w których probiotyki są przydatne.

Kredyty obrazowe
Wyróżniony obraz: Shutterstock.com
Obrazy pocztowe: Shutterstock.com, drjockers.com, intechopen.com, image.slidesharecdn.com i pinterest.com
Autor

Dr. Ahmed Zayed

Dr Ahmed Zayed Helmy posiada licencjat z medycyny i chirurgii. Ukończył studia w 2011 roku na Uniwersytecie w Aleksandrii

Podobne posty

Pokaż wszystkie