Zaktualizowano: 2019, lipiec 25

10 niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z miodu

10 niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z miodu

Kochanie - co to jest w rzeczywistości?

Najpierw przedstawmy ci miód. Miód to słodki, gęsty płyn, który znajduje się w gnieździe pszczół miodnych i jest przez nie wytwarzany. W rzeczywistości jest to nektar z kwiatów, który jest zbierany przez pszczoły miodne i przechowywany w ich gnieździe.
Zawiera monosacharydy, glukozę i fruktozę węglowodany. Słodycz miodu polega na tym, że zawiera do 80% cukru, a pozostałe 20% jest konsumowane przez wodę i inne minerały. Wspaniałą rzeczą w miodzie jest to, że ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, które nadają mu właściwości lecznicze. Korzyści płynące z miodu zostały zacytowane przez starożytni historycy również i można go znaleźć w tekstach greckich, rzymskich i islamskich.

Pszczoły

Miód był używany kilka wieków temu jako lekarstwo ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne i inne korzyści, które są obecnie udowodnione przez naukę. Podawano go ludziom, którzy mieli zaburzenia równowagi żywieniowej w organizmie. Był również używany do leczenia ran przez starożytnych Egipcjan. Mało tego, Grecy jedli miód z przekonaniem, że pomaga on w długim, zdrowym życiu.

Jakie składniki są obecne w miodzie?

Aby zrozumieć jego właściwości zdrowotne, należy najpierw poznać jego skład. Miód zawiera w tych proporcjach następujące związki.

  • Popiół: 0.2%
  • Sacharoza: 1.3%
  • Fruktoza: 38.2%
  • Glukoza: 31.3%
  • Maltoza: 7.1%
  • Woda: 17.2%
  • Wyższe cukry: 1.5%
  • Inne związki: 3.2%

Oprócz tego miód ma pH między 3 a 4.5, co czyni go lekko kwaśnym z natury. To dodatkowo wzmacnia jego właściwości antybakteryjne, ponieważ kwasowość zabija zarazki i bakterie. Zawiera również przeciwutleniacze, które pozwalają zmywać wolne rodniki (Altman). Zawiera 17% wody, dzięki czemu może wypełnić lukę wodną w ciele konsumenta.
Jeśli spojrzymy szerzej na miód, wydaje się, że jest on złotym skarbem natury, a sposób, w jaki jest składowany, wydaje się sam w sobie tajemniczy. Jest to nektar z kwiatów, wysysany przez pszczoły, przechowywany w ich domach i zamieniany w złoty eliksir o wielu zaletach. Wydaje się magicznym płynem, który jest niezwykle słodki w smaku i dobrze lizać palce. Kolejną uderzającą cechą miodu jest to, że nie ma on daty ważności. Jego smak i jakość nigdy nie ulegają zniszczeniu i pozostaną takie same, nawet jeśli będą przechowywane przez kilka lat.
Dowodem na to jest fakt, że podczas wykopywania grobów starożytnych Egipcjan znaleziono naczynia z miodem, a miód w nich był tak doskonały, jak świeżo zebrany w tym czasie. Oprócz tego zawiera 17% wody, ale nie jest płynem sypkim. Jest gęsty i nie zamarza, nawet jeśli jest przechowywany w chłodzie. Kiedy nektar jest zbierany przez pszczoły, dodają do niego enzym zwany oksydazą glukozową, który nadaje mu siłę przeciwutleniającą i umożliwia wytwarzanie produktu ubocznego w postaci nadtlenku wodoru.
Co jeszcze? Zapobiega stanom zapalnym i był używany przez Egipcjan w starożytności do leczenia chorób oczu. Niektóre bardziej interesujące fakty dotyczące miodu są takie, że można go używać do prawie wszystkiego i wszystkiego. Pomaga w leczeniu wszelkiego rodzaju schorzeń. Małe problemy, takie jak suche włosy lub duże, takie jak rak, miód ma lekarstwo na wszystkich.

Zapisywanie korzyści

Przyjrzyjmy się teraz niektórym z wielu zalet tego wielkiego skarbu naturalnego.
Ból gardła i kaszel

Ból gardła

Miód był używany od tysięcy lat, aby zwalczyć ból gardła i gorączkę. Jest szczególnie używany przez śpiewaków, którzy wolą śpiewać wysokimi tonami, ponieważ wzmacnia struny głosowe i nawilża gardło. Ma dobry wpływ na skrzynkę głosową i zapewnia stabilny i stabilny głos. Badanie przeprowadzono w Penn State College of Medicine w 2007 roku, w którym wzięło udział 139 dzieci.
Te dzieci miały problem z nocnym kaszlem. Byli częścią eksperymentu, w którym połowie z nich podano środek przeciwkaszlowy zwany dekstrometorfan a drugiej połowie podano miód jako lekarstwo.
Wynik tego badania wykazał lepsze działanie miodu niż leki tłumiące kaszel i był skuteczniejszy w pomaganiu dzieciom w pozbyciu się kaszlu. Przeprowadzono inne badanie, w którym 270 dzieciom podawano dwie łyżki stołowe miodu każdej nocy przed snem, aby zobaczyć wpływ miodu na kaszel spowodowany przeziębieniem. Okazało się, że dzieci rzadziej kaszlały i spały spokojnie w nocy.
Memory Booster
Miód to także skuteczny wzmacniacz pamięci. Zawiera substancje chemiczne, które mają dobry wpływ na wydajność mózgu i pomagają w prawidłowym zapamiętywaniu. Powodem tego jest to, że stosowanie miodu oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i poprawia przepływ krwi do mózgu. Poprawia to zdolność mózgu do pracy i umożliwia lepsze działanie.

Zobacz także:

Siła antyseptyczna i lecznicza
Najciekawszym dotychczas zastosowaniem miodu było jego zastosowanie jako środka antyseptycznego. Ze względu na swoją kwasowość pomaga w leczeniu ran, zabijając zarazki, a gruba warstwa na ranie zapobiega przedostawaniu się zarazków i bakterii do organizmu przez ranę. W Norwegii przeprowadzono badanie, w którym miód był używany na rany, aby sprawdzić jego właściwości antyseptyczne. Okazało się, że miód zabił wszystkie bakterie w ranie i oczyścił ją.
W innym badaniu przyjęto partię 59 osób, które miały kilka poważnych ran, których nie zagoiły leki alopatyczne. Kiedy te rany leczono miodem, zauważono znaczną różnicę i rany zaczęły się goić. U niektórych pacjentów biorących udział w tym badaniu leczył również wrzody. Miód jest również bardzo dobry w leczeniu oparzeń, ponieważ działa kojąco i można go nakładać bezpośrednio na ranę.
Zdrowe ciało

Zdrowe ciało

Miód składa się z wielu składników odżywczych, jak pokazano powyżej. Te składniki odżywcze są niezwykle ważne dla wzrostu naszego organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet jeśli te składniki odżywcze są obecne w miodzie w niewielkich ilościach, codzienne spożycie miodu zapewnia, że ​​organizm otrzymuje ich dzienną porcję. Używanie miodu zamiast cukru chroni przed wieloma chorobami i pozwala na uzyskanie takiej samej ilości słodyczy w życiu.

Zobacz także:
  • 10 sposobów na utrzymanie zdrowej wagi

Utrzymuj liczbę białych krwinek
Zauważono, że miód ma zdolność ochrony organizmu przed niedoborem białych krwinek. Może być stosowany w chemioterapii, aby zapobiec zmniejszeniu liczby białych krwinek. Eksperyment przeprowadzono na pacjentach z rakiem, u których 40% było na skraju neutropenii, czyli choroby związanej z niskim poziomem białych krwinek w organizmie. Pacjentom tym podawano dziennie dwie łyżeczki miodu, w wyniku czego zaczęli dochodzić do siebie po tej chorobie. Świadczy to o ogromnych korzyściach płynących z miodu i jego wykorzystania w terapiach i zabiegach leczniczych.
Ulga od alergii

Ulga od alergii

Miód jest również dobrym lekarstwem na alergie. Jego właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne pozwalają mu walczyć z alergiami i działać łagodząco. Chociaż do tej pory nie udowodniono tego w żadnym badaniu klinicznym, mówi się, że nektar w miodzie zawiera cząstkę pyłku, który pomaga organizmowi w budowaniu odporności na alergie.

Zobacz także:
  • Czy masz alergię na słońce?

Eliminuje negatywny wpływ alkoholu
Miód jest znany ze swojej zdolności do metabolizowania alkoholu i ochrony przed zatruciem. Pomaga organizmowi w zmywaniu szkodliwego działania alkoholu i szybko obniża poziom alkoholu we krwi.
Właściwości przeciwłupieżowe

Właściwości przeciwłupieżowe

Miód pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry głowy i zwalcza łupież. Łupież pojawia się, gdy głowa lub włosy stają się zbyt suche. W badaniu osobom z wysokim poziomem łupieżu powiedziano, aby użyli pasty z miodem zmieszanej z ciepłą wodą w obszarze łupieżu (Kumar). Pasta pozostawała na nich przez trzy godziny, po czym została umyta. Pomogło w złagodzeniu swędzenia iw ciągu siedmiu dni stosowania tej pasty problem z łupieżem został rozwiązany. Świadczy to o niezwykle korzystnych właściwościach miodu, których nie można przeoczyć.
Świetne źródło energii
Ponieważ wspomniany skład miodu wskazuje, że zawiera on dużo węglowodanów, można go wykorzystać jako dobre źródło energii. Miód jest dobry, aby wzmocnić organizm i poprawić jego wydajność. Jest to bardzo korzystne dla sportowców i pomaga zwiększyć ich wytrzymałość. Chroni je przed zmęczeniem mięśni i sprawia, że ​​wytrzymują trening. Jest bardzo bogaty w glukozę, która jest łatwo wchłaniana przez organizm i natychmiast zamieniana w energię, która daje nam energię. Pomaga również w utrzymaniu poziomu cukru w ​​organizmie i umożliwia organizmowi wykorzystanie odpowiedniej ilości energii we właściwym czasie.
Dla tych, którzy uprawiają sport i chcą zwiększyć swoją wytrzymałość, dobrym sposobem na to jest spożycie miodu przed treningiem. Pomoże im w wykonywaniu większej liczby treningów, ponieważ doda ciału więcej energii i siły (MNN - Mother Nature Network). Oprócz tego miód może służyć do pozbycia się lenistwa i porannych mdłości. Zamiast rano wstawać kawę i herbatę, lepiej zacząć dzień od miodu, który zapewni zdrowie i energię na cały dzień.
Miód jest również dobry dla zdrowia dzieci. Pomaga w utrzymaniu aktywności dzieci w szkole i umożliwia im skupienie uwagi na zajęciach. Używanie miodu do śniadania zamiast fast foodów zapewni Twoim dzieciom zdrowie i aktywność przez cały dzień oraz pomoże im rosnąć w dobrym tempie.
Zbuduj swoją odporność

Zbuduj swoją odporność

Miód pomaga w budowaniu odporności i wzmacnianiu układu pokarmowego. Dobrze jest wziąć jedną łyżeczkę miodu i wymieszać w ciepłej wodzie z sokiem z cytryny. Pomaga to w zmywaniu szkodliwych składników z organizmu, poprawie układu trawiennego i umożliwia zmniejszenie masy ciała poprzez spalanie dodatkowych tłuszczów. Jest to dobry sposób na odchudzanie i oszczędza przed rozbudowanymi planami dietetycznymi, które są faktycznie szkodliwe dla zdrowia. Oprócz tego miód używany z octem może być stosowany w leczeniu zapalenia stawów.
Jeśli osoba ma niedowagę, może użyć miodu w ciepłym mleku, co pomaga w poprawie układu pokarmowego i zdrowym przybieraniu na wadze. Jak wspomniano wcześniej, miód zawiera przeciwutleniacze, które odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka zawału serca poprzez walkę z cholesterolem. Miód utrzymuje poziom cholesterolu w organizmie nie więcej niż jest to wymagane, co pozwala mieć zdrowe ciało.

Wnioski

W świetle wspomnianych wyżej zalet miodu dla naszego organizmu można zauważyć, że faktycznie jest on dla nas darem natury. Jest to złożona mieszanina wielu myśli, które budzą respekt dla ludzkiej mądrości i sprawiają, że zastanawiamy się dwa razy nad tą magiczną rzeczą. Podczas gdy naukowcy opracowują obecnie leki na dolegliwości, natura wiele tysięcy lat temu dała nam właściwe leczenie wielu dolegliwości w postaci miodu. Teraz naszą wolą jest wybieranie między naturalnymi rzeczami a sztucznymi produktami, aby zachować zdrowie i szczęście. Wybór nalezy do ciebie!

[1] Altman, Nathaniel. Recepta na miód. Rochester, Vt .: Healing Arts Press, 2010. Drukuj.
[2] Ciezadlo, Annia. Dzień miodu. New York: Free Press, 2011. Drukuj.
[3] Kumar, Vijaya. Sekretne zalety cytryny i miodu. Elgin, Ill .: New Dawn Press, 2007. Drukuj.
[4] MNN - Mother Nature Network. „10 korzyści zdrowotnych miodu”. Np, 2014. Sieć. 23 października 2014.
[5] Traynor, Joe. Kochanie, lekarstwo dla smakoszy. Bakersfield, Kalifornia: Kovak Books, 2002. Drukuj.
Autor

Dr. Ahmed Zayed

Dr Ahmed Zayed Helmy posiada licencjat z medycyny i chirurgii. Ukończył studia w 2011 roku na Uniwersytecie w Aleksandrii

Podobne posty

Pokaż wszystkie