Zaktualizowano: 2019, lipiec 25

Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z selera?

Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z selera?

Większość z nas wie, że seler jest korzystnym pożywieniem dla utraty wagi i innych środków wspomagających trawienie - czy wiesz, że są też inne super zdrowotne korzyści płynące z tego często zapomnianego produktu? - Wśród nich środki zwalczające raka i inne powiązane walki. Nie wspominając już o działaniu witamin, takich jak A i C oraz Magnez.

Chociaż jesteśmy tutaj, aby wymienić piętnaście rzeczy, do których seler jest dobry - najpierw nauczmy się trochę o tym cichym warzywu. Pochodzi z rodziny Parsley i została uznana za jedną z najzdrowszych potraw na świecie! Chociaż istnieje kilka różnych odmian tej rośliny - na przykład seler pascalowy występujący na większości rynków w USA, seler australijski, seler wietnamski, seler indyjski, seler maoryski i seler wodny - wszystkie należą do tej samej rodziny (Apiaceae / Umbellerifereae). W różnych kulturach są one określane jako „dziki seler”.

W rzeczywistości seler naciowy ma wiele historii, które mogą nas nauczyć, jak niesamowity jest sam w sobie. Dowody sięgające 1000 lat pne wskazują na uprawę tej rośliny, a także wzmiankę o używaniu selera w starożytnym Egipcie jako rośliny leczniczej. Ponadto należy zauważyć, że greckim sportowcom przyznano liście selera, aby upamiętnić ich zwycięstwo (zwycięstwa). Od tamtej pory musiało być uważane za super żywność.

A więc wracając do wszystkich tych odmian - jaka jest różnica i skąd się biorą? Co to wszystko oznacza?

  • Pascal Seler - definiuje się go jedynie jako którykolwiek z kilku uprawianych selerów wyróżniających się długimi zielonymi, mocnymi łodygami.
  • Seler australijski - po prostu wyhodowany w Australii
  • Seler wietnamski
Seler wietnamski

Składa się z ponad trzydziestu odmian tych gatunków „pełzających bylin” z wilgotnych miejsc na półkuli północnej, RPA i Australii. Ten szczep selera zawiera kilka niezwykle trujących roślin. W uprawie występują tylko dwa pospolite gatunki - OenantheJavanica i jej odmiana „Flamingo”. Jest to jadalne i powszechnie uprawiane jako zioło doniczkowe w krajach azjatyckich, gdzie często występuje jako chwast na polach ryżowych. Wiadomo również, że jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej.

  • Seler indyjski - To pospolita nazwa kilku roślin, która może odnosić się do rdzennej Ameryki Północnej, a także Indii.
  • Seler Maoryski - „Maorys” pochodzi od mieszkańców Nowej Zelandii i oznacza „kupę kolców”. Jego nazwa pochodzi od kolczastych kolców wzdłuż przeplatających się łodyg. Wiadomo, że ten konkretny seler ma specjalne środki - szczególnie dla kobiet.
  • Seler wodny - Długie, przypominające wstążkę liście wyrastające z podkładki zakotwiczonej w osadzie. Jest to również zauważane jako `` atrakcyjna '' roślina do stawów i ogrodów wodnych. Po krótkiej lekcji historii - możemy zrobić krok naprzód w obecnych kulturach, które nadal podziwiają seler.

Od razu należy wspomnieć, że Seler posiada nagrodę Świata za najzdrowszą żywność za witaminę K i molibden. Witamina K jest niezbędną witaminą. Według WebMd - witamina K odgrywa kluczową rolę we wspomaganiu krzepnięcia krwi, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu. Są tacy, którzy mogą być narażeni na niedobór witaminy K, na przykład osoby z

  • Choroba Crohna,
  • Niektórzy, którzy mogą przyjmować leki zakłócające wchłanianie witaminy K,
  • Osoby poważnie niedożywione
  • Lub pijących dużo alkoholu

Oczywiście, jeśli masz jakiekolwiek niedobory, zawsze omawiaj swoją dietę z lekarzem - ale tutaj jest jedna super żywność, która może być wyjątkowo korzystna dla Twojej diety. Chociaż niektórzy uważają to za potężne jedzenie, które powinno być spożywane codziennie.

Molibden jest trochę bardziej złożony, ale sam w sobie równie doskonały. Uważa się, że jest to pierwiastek metaliczny i według doniesień jest dostępny w naturalnych bakteriach wiążących azot. W niewielkich ilościach jest również podawany jako niezbędny składnik dla zdrowia zwierząt, roślin i ludzi. Ponadto raporty twierdzą, że molibden pomaga w metabolizmie węglowodany i tłuszcze.

To dopiero początek… lista super korzyści zdrowotnych selera jest długa.

Oto piętnaście najbardziej podstawowych powodów, dla których warto przechowywać tę łodygę w lodówce:

Informacje o selerze

1. Seler jest pełen błonnika. Jak już zapewne wiesz, dieta błonnikowa jest niezbędnym składnikiem zdrowia układu pokarmowego. Jest to również znany czynnik utraty wagi.

2. To może być wymienione jako numer 1, ponieważ to właśnie ludzie wiedzą najlepiej o selerze - jest również rzekomo pokarmem o ujemnej kaloryczności, co oznacza, że ​​organizm potrzebuje więcej kalorii, aby go strawić, niż zawiera sam pokarm.

Nie zapominaj, że w tym jedzeniu występują duże czynniki powodujące utratę wagi. Na tym się nie kończy:

3. Hormony roślinne zawarte w selerze działają uspokajająco i kojąco na ośrodkowy układ nerwowy.

Oto, od czego zaczyna się osiągać dobre wyniki

4. Seler ma właściwości obniżające ciśnienie krwi - zapoznaj się z nauką tutaj –whfoods.com donosi, że seler jest bogaty w przeciwutleniacze. Te składniki odżywcze obejmują mangan, witaminę C i beta-karoten. Ponadto donoszą, że właściwości przeciwutleniające selera są głównie spowodowane wysoką zawartością fitoskładników, które również wykazują właściwości przeciwzapalne.

Zmniejszenie ciśnienia krwi

Cofnij się na chwilę - zauważysz to przeciwutleniacze definiuje się jako substancje, które mogą hamować utlenianie, zwłaszcza w przypadku przechowywanych produktów spożywczych.

substancja hamująca utlenianie, zwłaszcza stosowana w celu przeciwdziałania degradacji przechowywanych produktów spożywczych.

Fitoskładniki znajdują się w różnych roślinach - substancji uważanej za korzystną dla zdrowia człowieka i zapobiegającą różnym chorobom.

Czytaj także: Dlaczego pokarmy przeciwzapalne powinny być częścią diety każdego człowieka?

Fenolowe przeciwutleniacze

  • Kwasy fenolowe - wtórne metabolity roślinne. Znane ze swojej roli w jakości żywności i właściwościach organoleptycznych… Obejmuje następujące kwasy, które same w sobie zapewniają różnorodne korzyści zdrowotne. Krótko mówiąc
  • Kwas kawowy - skuteczny związek znajdujący się w środku, stanowi składnik przeciwzmęczeniowy. Określono również, że jest specyficznym inhibitorem niektórych nowotworów.
  • Kwas kawoilochinowy - ma różne bioaktywności, takie jak przeciwutleniacz, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwhistaminowe i inne działanie biologiczne.
  • Kwas cynamonowy - organiczny związek nadający smak
  • Kwas kumarowy - skład molekularny rośliny
  • Kwas ferulowy - wykazano, że jest wysoce skutecznym miejscowym przeciwutleniaczem

Flavones - Pigment

  • Apigenina - związek, który zmniejsza niepokój i wywołać uspokojenie
  • Luteolina - flawonoid o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych
  • Flawonole - należą do klasy flawonoidów, ale wyróżniają się związkami bioaktywnymi
  • Kwercetyna - za pośrednictwem University of Maryland Medical Center odnotowano, że związek ten działa jak lek przeciwhistaminowy i przeciwzapalny i może pomóc chronić przed choroba serca i rak.
  • Kaempferol - działa z wieloma różnymi fizjologicznymi działaniami poprzez zarówno bezpośrednie, jak i pośrednie skutki.

Dihydrostilbenoidy - metaboliczne

  • Fitosterole - Związki steroidowe podobne do cholesterolu występujące w roślinach.
  • Beta-sitosterol - Badania naukowe wskazują, że związek ten konsekwentnie poprawia zdrowie układu moczowego u mężczyzn.
  • Furanokumaryny - organiczne związki chemiczne
  • Bergapten - wykazano, że zmienia prądy kanału potasowego, które powodują drżenie i skurcze mięśni
  • Psoralen - może pomóc z łuszczyca

Uff - to kęs! Ale nie zapominajmy o wspomnianych wcześniej składnikach odżywczych…

  • Witamina C - niezbędna w gojeniu się ran
  • Mangan - ten składnik odżywczy wspomaga organizm w tworzeniu hormonów płciowych, kości, czynników krzepnięcia krwi i tkanki łącznej. Uważa się również, że odgrywa istotną rolę w zdrowym funkcjonowaniu mózgu i nerwów. Ponadto stwierdzono, że wchłanianie wapnia, metabolizm węglowodanów i regulacja poziomu cukru we krwi są wspierane przez mangan.
  • Beta karoten - ten przeciwutleniacz jest blisko spokrewniony z witaminą A. Podaje się, że beta karoten wspomaga ogólny stan oczu i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry.

Iść dalej…

Nasiona selera

5. Nasiona selera są stosowane w leczeniu zapalenia stawów. Nie wspominając o chorobach wątroby i śledziony.

6. Według University of Maryland Medical Center - nasiona selera zwiększają również wydalanie moczu, wspierając zdrowie dróg moczowych.

Te nasiona są bardzo korzystne:

7. Pomoc w wydzielaniu mleka matki.

8. Same nasiona selera mają zdolność zwalczania rakaSkładniki aktywne, które są pomocne w walce z guzami nowotworowymi.

Powrót do korzyści dietetycznych:

9. Seler nie zawiera białego cukru ani chemikaliów i ma wysoki stosunek wartości odżywczych w porównaniu do poziomu węglowodanów. Mianowicie jest to Smart Carb.

A korzyści z połączenia!

10. Umieść laskę selera w swojej krwawej Mary, aby uzyskać lepsze doznania trawienne… nie zapomnij go zjeść, kiedy skończysz z napojem.

11. Zapamiętaj składnik błonnika, o którym mówiliśmy wcześniej - Stwierdzono, że „jedna łodyga selera dostarcza 2000% dziennej wartości błonnika” (na podstawie diety XNUMX kalorii). To także te fitochemikalia, które mają istotny wpływ na układ trawienny.

12. Pomaga zachować regularność. Wiemy to o błonniku, ale ma to również związek ze sposobem wchłaniania wody przez organizm - wiadomo, że składnik selera jest bogaty w składniki odżywcze. Zapewnia to odpowiednią konsystencję stolca.

Wsparcie układu sercowo-naczyniowego też?

13. Naukowcy są zainteresowani korzyściami ze stosowania selera dla układu sercowo-naczyniowego. WHFoods.com stwierdza, czego się nauczyli, mówiąc, że „stres oksydacyjny i stany zapalne w krwiobiegu są krytycznymi problemami w rozwoju wielu chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza miażdżycy tętnic (choroba tętnic charakteryzująca się odkładaniem się złogów tłuszczu na ich wewnętrznych ścianach )… Najwyraźniej widzieli „ten sam rodzaj połączeń między flawonoidami selera i zmniejszonym ryzykiem zapalenia układu sercowo-naczyniowego”.

Zapamiętaj wszystkie witaminy i ten magnez

14. Witaminy A i C

Witaminy AC

Witamina A jest znana z dobrego działania na oczy i oczywiście potrzebujemy codziennej dawki witaminy C do gojenia się ran i zapobiegania krwawieniom z naczyń włosowatych!

15. Magnez - Stwierdzono, że dieta przeciętnego Amerykanina często nie zawiera odpowiedniej podaży magnezu. Wystarczy zjeść więcej selera - to kluczowy minerał w metabolizmie człowieka.

Ostatnia korzyść - na dokładkę - dyrektor Fundacji Smeel and Taste Treatement and Research, dr Alan R. Hirsch, mówi: „Dwa peromony w selerze - androstenon i androstenol zwiększają poziom pobudzenia. Są uwalniane, gdy żujesz łodygę selera ”.

Na koniec - choć może się wydawać, że omówiliśmy prawie wszystko, co trzeba wiedzieć o selerze - zapoznaj się z pracami cytowanymi poniżej… jest tam mnóstwo informacji, które rozwiążą wszelkie wątpliwości. Ponadto możesz nauczyć się pewnych korzyści specyficznych dla twojego zdrowia.

Odkryj zalety selera i dodaj go do swojej diety, aby zapewnić zdrowy tryb życia

Podobne posty

Pokaż wszystkie