Ogórki od dawna uważane są za ich właściwości zdrowotne poza dietą. Większość z nas pamięta wizerunek kobiety z ogórkami na oczach, być może maską zakrywającą resztę twarzy. Najprawdopodobniej maska „ogórkowa”.
Co więcej, słyszałeś już termin „fajny jak ogórek”. Termin ten faktycznie wywodzi się z metaforycznej etymologii określenia „cool” - jak w kompozycjach oraz ogórków, które są chłodne w dotyku. Ale to naprawdę znaczy o wiele więcej…
Ogórki SĄ fajne w dotyku, a ponieważ jest to przedmiot nieożywiony, to na pewno nie można go skomponować, a raczej - umiarkowany, w analogicznym kontekście. Są tak niesamowici z wielu powodów.
Ogórki należą do tej samej rodziny co melony i dynie (lub tykwy). Kuzynami tego owocu są arbuz, kantalupa, letnia dynia, cukinia i dynia. Są pyszne i pożywne! Nie wspominając o kilku innych korzyściach, z których ten zaskakująco dobrze znany owoc nie jest dobrze znany.
Teraz, gdy przypomnisz sobie obraz kobiety z ogórkami na twarzy, spróbuj zebrać wszystko, co wiesz o ogórkach. Poza tym przygotuj się na oszołomienie.
Zacznijmy od pielęgnacji skóry i włosów, gdy jest to zaplanowane.

1. Ogórek może zrobić więcej dla skóry niż dla podniebienia. Ogórki są źródłem kilku związków zwalczających stany zapalne i starzenie się skóry. Wśród tych związków są kaburbitacyny i kabumeryna.
2. Zwróć uwagę, że kaburbitacyny mogą być obiecującym celem w terapii raka! W International Journal of Health Sciences stwierdzono, że naturalne i półsyntetyczne dyniowate wykazują obiecujące działanie przeciwnowotworowe.
Ledwo dotykamy powierzchni.
3. W artykule opublikowanym w 2007 roku w czasopiśmie medycznym „Advances in Experimental Medicine and Biology” stwierdzono, że kaberyna ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dalej stwierdza się, że kucumeryna reguluje przekaźniki chemiczne powodujące stan zapalny w organizmie.
Tak więc, dotrzymując samych korzyści dla skóry - te właściwości przeciwzapalne pomagają w zdrowiu skóry wraz z przeciwutleniacze i inne witaminy, które są wielofunkcyjne w tej cichej pożywieniu.

Czytaj także: 7 najlepszych witamin i przeciwutleniaczy do pielęgnacji skóry
4. Witamina K - która jest również przeciwutleniaczem pomaga w walce ciemne koła pod oczami.
5. Witamina B-5 - pomaga skórze zachować nawilżenie
6. Krzem i siarka w ogórkach pomagają stymulować wzrost włosów
7 W badaniu opublikowanym w „Archives of Dermatological Research” stwierdzono, że obecność kwasu askorbinowego (witaminy C) sprawia, że sok z ogórka jest skutecznym składnikiem produktów przeciwzmarszczkowych. Jako prekursor Kolagenogórki są źródłem krzemionki, która pomaga zwalczać zmarszczki.
Cucurbitacins i Cucumerin to tylko dwa główne związki występujące w ogórkach. Należy również wspomnieć o lignanach, zwłaszcza gdy w mieszance jest aktywność przeciwnowotworowa.
- Lignany to grupa związków chemicznych występująca w kilku typach roślin. Istnieją trzy specyficzne lignany, które zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku rodzajów raka.
- Secoisolariciresinol Diglikozyd (SDG) jest pełen przeciwutleniaczy, a różne badania dostarczyły dowodów, że suplement zawierający SDG może pomóc w obniżeniu poziomu w surowicy.
- Lipoproteiny o niskiej gęstości - znane również jako „zły” cholesterol. Te lipoproteiny są również zwykle związane z niskim poziomem ciśnienia krwi. Według wisegeek.com substancja ta może również pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.
8. Chorzy na cukrzycę mogą odnieść korzyści z picia soku z ogórka, ponieważ zawiera on hormon potrzebny komórkom trzustki do produkcji insuliny.

9. Ogórki nie zawierają skrobi, ale jest ich niewiele węglowodany, zawiera dużo wody i jest dobrym źródłem błonnika. Z tego powodu mogą odgrywać rolę w utrzymaniu poziomu cukru we krwi.
10. Według livestrong.com, The University of Illinois Extension sugeruje spożywanie 20 gramów błonnika na każdy tysiąc kalorii, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Stwierdzono ponadto, że jedna filiżanka ogórków dostarcza pół grama błonnika pokarmowego z zaledwie 16 kaloriami, zasadniczo zwiększając spożycie błonnika bez znacznego zwiększania spożycia kalorii.
11. Jak wspomniano o kaburbitacynach, lignanach i cucumerinach, nie możemy zapominać o znaczeniu flawonoidów. Są to wszystkie fitoskładniki odżywcze znalezione w ogórkach, które są badane pod kątem ich cennych właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.
Donoszono, że flawonoidy są częścią metabolitów roślin. Doniesiono, że związki te zapewniają liczne korzyści zdrowotne dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, a także poprzez szlaki sygnałowe w komórkach.
Do przeciwutleniaczy flawonoidowych występujących w ogórkach należą
Kwercetyna - najczęściej badane pod kątem potencjalnych korzyści zdrowotnych. Działa podobnie do witaminy C i wielu innych związków o działaniu przeciwzapalnym. Zauważono również, że pomaga zapobiegać lub leczyć choroba sercacukrzyca, nadciśnienie, reakcje alergiczneastma, zapalenie stawów, rak i problemy z prostatą. Ponadto stwierdzono, że poprawia wyniki sportowe, zdrowie kości i odpowiedź immunologiczną, zapobiegają zmęczeniu, skróć czas regeneracji i zwiększ energię!
Wow - to cała masa korzyści w jednym małym przeciwutleniaczu!
12. Plotka głosi, że ogórki mogą być dobre na kaca… Raporty twierdzą, że witaminy z grupy B, elektrolity i cukry zawarte w ogórkach mogą pomóc w uzupełnieniu różnych składników odżywczych niezbędnych dla organizmu. Podają również, że efekt ten może leczyć kaca, a także ból głowy towarzyszący kacowi.
Ogórki to dziewięćdziesiąt pięć procent wody
13. Zastanów się, co muszą zrobić dla naszego systemu w procesie oczyszczania. Mogą utrzymać nawodnienie organizmu, jednocześnie eliminując toksyny. Mówi się, że ogórki zawierają większość witamin, których organizm potrzebuje w ciągu jednego dnia.
14. Pomyśl też o tym - ogórki znowu zawierają dużo wody, ale mało kalorii. To sprawia, że jest to idealna przekąska dla osób, które chcą schudnąć. Raporty twierdzą, że codzienne jedzenie ogórka może być również skutecznym lekarstwem na przewlekłe zaparcia.
15. Według World Healthiest Foods „dwa częste pytania dotyczące ogórków dotyczą spożycia ich skórki i nasion”. Ważne jest, aby wiedzieć, że skórki i nasiona ogórków są bogate w składniki odżywcze, dlatego z odżywczego punktu widzenia zaleca się spożywanie skórki, mięsa i nasion ogórka.

16. Nie lubisz ogórków? Spróbuj pikli. Marynowanie to metoda konserwowania żywności, aby zapobiec jej zepsuciu. Według World's Healthiest Foods istnieją dwa rodzaje marynat, fermentowane i niefermentowane, jednak główny składnik procesu marynowania ma związek z octem.
10. Ocet ma podstawowe właściwości zdrowotne w sobie. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
Dr Mercola z mercola.com faktycznie sugeruje, że jeśli spożywasz ocet z powodów terapeutycznych, „znacznie lepiej byłoby używać dużych ilości sfermentowanej żywności [takiej jak pikle], aby uzyskać korzystne kwasy, ponieważ wtedy również pomożesz skolonizować jelita pożytecznymi bakteriami ”.
Biorąc pod uwagę wszystko, co zostało tutaj omówione, nic dziwnego, że ogórki są uważane za jedne z najzdrowszych super-żywności na świecie.
Pamiętaj, że ogórki znalezione w sklepie mogły zostać spryskane pestycydami… zaleca się kupowanie ekologicznych lub uprawianie własnych. Jeśli nie masz innego wyjścia, jak kupić zwykłe (nieorganiczne) ogórki, pamiętaj, aby przed spożyciem lub użyciem na skórze dobrze je wypłukać w wodzie.
Wreszcie, ciesz się!
[2] http://www.vegetablefacts.net/vegetable-history/history-of-cucumbers/
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419
[4] https://www.wisegeek.com/what-is-lignan.htm
[5] https://www.livestrong.com/article/548017-does-cucumber-lower-blood-sugar-in-diabetes/