Piwo i jego historia
Piwo jest jednym z najczęściej używanych napojów alkoholowych na świecie i trzecim najpopularniejszym napojem na świecie, zaraz po herbacie i wodzie.
Piwo warzone jest przez scukrzanie skrobi i fermentację powstałego cukru. Scukrzanie to proces, w którym węglowodany złożone (takie jak skrobia) są dzielone na składniki monosacharydowe.
Piwo ma długą historię i należy do grupy najstarszych napojów przygotowywanych. Pierwsze ślady produkcji piwa sięgają 9500 lat pne, czyli wczesnego neolitu. Jest również zapisany w historii starożytnych cywilizacji Egiptu i Iraku. Sumerowie fermentowali chleb, aby uzyskać miazgę, która charakteryzowała się odurzającym działaniem. Nazywali to boskim napojem. Babilończycy również produkowali piwo i zakłada się, że mieli około 20 różnych rodzajów piwa. Egipcjanie chowali piwo i słód z faraonami, aby zapewnić im pożywienie w zaświatach. Rzymianie też pili piwo. Chociaż woleli wino, niektóre części Cesarstwa Rzymskiego były znane ze spożywania piwa.
W średniowieczu w klasztorach warzono piwo, a niektórzy zakonnicy wypijali do 5 l piwa dziennie.
W roku 822AD chmiel został wprowadzony do produkcji piwa, a Niemcy były pierwszym krajem, który go wykorzystał. Niemcy były również pierwszym krajem, który wdrożył regulacje dotyczące składników w Reinheitsgebot z 1516 r., Znanym również jako The Purity Law. Prawo to stanowiło, że piwo powinno być wytwarzane z wody, słodu i chmielu.
Zwykle uważa się, że napoje alkoholowe mogą tylko uszkodzić nasz mózg, serce i inne narządy. Regularne spożywanie napojów alkoholowych wiąże się z uszkodzeniem i pogorszeniem stanu naszego umysłu, ciała i duszy.
Jednak piwo ma wiele zalet zdrowotnych i może poprawić nasz ogólny stan zdrowia na wiele różnych sposobów. W tym artykule omówimy korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania piwa.
Składniki piwa

Warzenie piwa wymaga kilku składników, które są standardem dla tego produktu. Oni są:
- Jęczmień - Jest głównym składnikiem piwa. Ziarna jęczmienia mają zwykle niską zawartość białka i tłuszczu, ale są bogate w skrobię. Skrobia składa się z cząsteczek cukru i stanowi rezerwę pokarmową ziarna.
- Chmiel - to roślina, która może osiągnąć wysokość do 20m. Ta roślina składa się z olejków eterycznych, które nadają piwu charakterystyczny smak; służy jako przyprawa w przemyśle piwowarskim.
- woda - Piwo składa się głównie z wody. W różnych regionach występuje woda o różnym składzie mineralnym, który wpływa na smak piwa, dlatego piwa z tych samych składników i receptury z różnych regionów mogą smakować inaczej.
- Drożdże - Wytwarza związki smakowe i odpowiada za fermentację piwa. Funkcją drożdży jest metabolizowanie cukrów, które zostały wyekstrahowane z ziaren. Proces ten prowadzi do produkcji alkoholu i dwutlenku węgla, innymi słowy, zamienia brzeczkę (płyn ekstrahowany podczas procesu warzenia) w piwo.
Korzyści zdrowotne
Jak wspomniano powyżej, piwo ma wiele właściwości zdrowotnych i są to:
- Zapobiega cukrzycy typu 2 - Umiarkowane spożycie piwa wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. O 15 różnych badań naukowych potwierdziły, że piwo zmniejsza ryzyko cierpienia Cukrzyca typu 2. To dlatego, że piwo zwiększa wrażliwość na insulinę.
- Chroni przed kamieniami żółciowymi - Piwo może być również dobre dla zmniejszonego ryzyka objawowa choroba kamieni żółciowych. Dodatkowo wzrost spożycia piwa wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka.
- Dobre źródło witamin - Piwo to dobre źródło witamin. Sugeruje się, że piwo zawiera:
- Niacyna lub witamina B3 jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Na niedobór niacyny wskazuje wysypka, biegunka i ubytki neurologiczne.
- Ryboflawina - Znana jest również jako witamina B2. Niedobór tej witaminy obejmuje objawy, takie jak ból gardła, uszkodzenia warg, zapalenie spojówek i niektóre choroby skóry.
- Kwas pantotenowy - Lub witamina B5. Niski poziom witaminy B5 w organizmie może prowadzić do bólów głowy, bezsenności, zmęczenia, zaburzeń jelitowych, mrowienia i drętwienia dłoni i stóp.
- Folianów - Lub kwas foliowy to witamina B9. Niedobór tej witaminy może objawiać się zmęczeniem, letargiem, delikatnym językiem, bladą skórą, drażliwością i biegunką.
- Inne witaminy z grupy B. - Piwo jest bogate w witaminy z grupy B i według niektórych badań osoby pijące piwo mają o 30% więcej witaminy z grupy B w organizmie niż osoby nie pijące piwa.
- Poprawia zdrowie mózgu - Naukowcy udowodnili, że ksantohumol, flawonoid występujący w piwie, może poprawić funkcje poznawcze.
- Poprawia zdrowie serca - Osoby pijące piwo mają o 42% mniejsze ryzyko zaparzenia choroby układu krążeniaw porównaniu do ludzi, którzy nie piją piwa. Umiarkowane spożycie piwa może zmniejszyć ryzyko zawału serca.
- Zwiększa kreatywność i umiejętności rozwiązywania problemów - Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym mężczyźni pili piwo i mężczyźni, którzy nie musieli rozwiązywać słownych zagadek podczas oglądania filmu w tym samym czasie. Wynik badania wykazał, że mężczyźni, którzy pili piwo, rozwiązali problemy przed mężczyznami, którzy go nie pili. Prowadzi to do wniosku, że piwo pozytywnie wpływa na nasze umiejętności rozwiązywania problemów.
- Poprawia pracę nerek - Umiarkowane spożycie piwa obniża ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych o 40%. Badaczom nie udało się znaleźć związku między piwem a czynnością nerek, ale przypuszcza się, że jest to spowodowane tym, że jego spożywanie prowadzi do częstego oddawania moczu. Inna teoria mówi o chmielu, który spowalnia uwalnianie wapnia z naszych kości (wapń jest ponownie wchłaniany przez nerki i tworzy kamienie). Jednak niezależnie od przyczyny piwo korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszych nerek.
- Przyspiesza proces odzyskiwania - Jest to szczególnie korzystne dla osób regularnie ćwiczących. Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym uczestnicy musieli ćwiczyć, aż osiągną temperaturę ciała 104 stopni. Uczestnicy musieli ponownie nawodnić się piwem lub wodą, a wyniki pokazały, że ludzie, którzy pili piwo, szybciej regenerowali się i mieli lepsze nawodnienie niż ludzie, którzy pili wodę.
- Poprawiony metabolizm - Piwo może zwiększyć metabolizm i zapobiec wchłanianiu tłuszczu przez organizm.
- Zapobiega powstawaniu zaćmy - Spożywanie piwa poprawia działanie antyoksydacyjne, które zapobiega tworzeniu się i rozprzestrzenianiu zaćmy w oczach. Aktywność przeciwutleniająca chroni komórki mitochondriów w oczach. Uszkodzone komórki mitochondriów mogą prowadzić do wystąpienia zaćmy.
- Obniża ciśnienie krwi - Osoby pijące piwo są mniej narażone na nadciśnienie. Wysokie ciśnienie krwi może prowadzić do wielu problemów i wpływać na serce i tętnice wieńcowe oraz potencjalnie prowadzić do udaru.
- Chroni przed infekcjami - Piwo może wzmocnić układ odpornościowy i chronić nasz organizm przed infekcjami.
- Wzmacnia kości - osoby pijące piwo mają o 4.5% lepszą gęstość kości niż osoby, które go nie piją. Piwa zawierają dietetyczny krzem, który jest ważny dla rozwoju i wzrostu kości i tkanki łącznej. Picie piwa może nawet pomóc w walce osteoporoza.
- Poprawia trawienie - Piwo jest doskonałym źródłem błonnika (zwłaszcza ciemnego piwa). W tym dziale piwo jest jeszcze lepszym wyborem niż wino niezawierające błonnika. Niedobór błonnika może powodować zaburzenia jelitowe i żołądkowe.
- Obniża zły cholesterol - Błonnik w piwie jest nie tylko dobry dla prawidłowego trawienia, ale także obniża poziom LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości), który zwykle określa się mianem „złego cholesterolu”. W międzyczasie poprawia się poziom cholesterolu HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) lub „dobrego cholesterolu”.
- Promuje sen - Składniki piwa kwas nikotynowy i ryboflawina wspomagają sen i zwalczają bezsenność.
- Zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi - Umiarkowane spożycie piwa może być dobrym „rozrzedzeniem krwi” dla osób starszych i pacjentów cierpiących na zakrzepicę żył głębokich. Zakrzepica żył głębokich jest wywoływana przez skrzepy krwi w żyłach, a stan ten często może zagrażać życiu.
- Zwiększa pamięć - Piwo może wywołać wzrost nowych komórek mózgowych, a co za tym idzie zwiększyć swoją pamięć.
- Łagodzi stres - Piwo ma działanie odprężające, zmniejsza stres i zapobiega niepokojomi zmniejsza samoświadomość.
- Lekarstwo na przeziębienie - Chmiel zawiera humulon, który pomaga naszemu organizmowi w walce z wirusem wywołującym przeziębienie. Jęczmień poprawia krążenie krwi i pomaga w oddychaniu w przypadku przekrwienia błony śluzowej nosa.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka - Ksantohumol wpływa na enzymy rakotwórcze i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Należy wspomnieć, że ksantohumol jest silniejszy niż genisteina (składnik soi).
Czy wszystkie piwa są takie same?

Chociaż piwa na ogół zawierają ten sam zestaw składników, nie wszystkie są takie same. Aby wydobyć z piwa to, co najlepsze, kupując ten produkt, należy zachować ostrożność. Niektóre piwa zawierają składniki modyfikowane genetycznie, inne zawierają słodziki, syrop kukurydziany, konserwanty.
Zaleca się kupowanie piw rzemieślniczych. Piwa te są produkowane w minibrowarach, które nie produkują masowo swoich produktów. Minibrowary stawiają na smak, jakość piwa i rozwój techniki warzenia. Z drugiej strony piwa produkowane masowo zawierają wątpliwe składniki, a firmy bardziej koncentrują się na ilości niż na jakości produktu.
Kiedy masz zamiar kupić piwo, upewnij się, że etykieta wskazuje, że piwo jest:
- Bez filtra
- Niepasteryzowane
- Wykonane z jęczmienia, żyta, pszenicy i innych pełnych ziaren
- Bez konserwantów
- Bez słodzików i syropu kukurydzianego.
Piwo kontra wino - kto wygrywa?

Powszechnie uważa się, że ze wszystkich napojów alkoholowych najwięcej korzyści zdrowotnych ma wino. Jednak badania dowiodły, że się myliliśmy. US National Library of Medicine opublikował badanie, którego celem było zbadanie piwa, wina i ich korzyści zdrowotnych.
Wyniki badania wykazały, że piwo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, otyłość, cukrzyca. Ponadto, jak wspomniano powyżej, piwo zawiera również błonnik poprawiający trawienie, a wino w ogóle go nie zawiera.
Jednak inne badanie dowiodło, że spożycie obu napojów skutkowało zmniejszoną szansą na zawał serca w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły alkoholu. Co więcej, preferowany napój nie miał znaczenia.
Wniosek jest taki, że chociaż oba napoje są zdrowe, piwo ma więcej korzyści zdrowotnych niż wino.
Ile piwa powinienem pić dziennie?
Piwo może być zdrowe i może poprawić nasze zdrowie, wzmocnić odporność, zapobiegać wielu chorobom. Jeśli jednak myślisz, że im więcej pijesz, tym zdrowszy będziesz, to się mylisz. Kluczem do sukcesu jest umiar.
Nie bez powodu wspomniano w tym artykule o umiarkowanym piciu. Jeśli wypijesz zbyt dużo piwa, nie poprawi to zdrowia.
Zdaniem naukowców należy:
- Bądź umiarkowany i pij od jednej do trzech jednostek dziennie
- Zawsze upewnij się, że jesz zdrowy posiłek
- Twoje spożycie piwa powinno być spójne, co oznacza, że jeśli masz dziś jedno piwo, jutro nie powinieneś mieć trzech
- Mężczyźni mogą wypić do 21 piw tygodniowo, a kobiety 14 w ciągu tygodnia
- W krótkim czasie należy unikać picia więcej niż 5 piw.
Za I przeciw
- Kupuj piwa rzemieślnicze lub inne piwa, które nie zawierają szkodliwych składników.
- NIE pozwól, aby twoje piwo było zbyt zimne. Ludzie zwykle myślą, że im zimniejsze piwo, tym lepsze. Jednak to jest złe. Kiedy piwo jest zbyt zimne, możesz znieczulić podniebienie i zmniejszyć zdolność pełnego smaku wszystkich jego składników. Eksperci sugerują lekkie schłodzenie piwa przed wypiciem.
- NIE przechowuj piwa w świetle - światło może obniżyć jakość piwa i dlatego większość firm ma ciemniejsze butelki piwa. Dodatkowo miejsce przechowywania piwa powinno być ciemne i chłodne.
- NIE pij piwa na pusty żołądek - może to zmienić sposób, w jaki organizm przetwarza alkohol.
- Staraj się być umiarkowany - wiedz, kiedy przestać. Kilka piw jest więcej niż wystarczających, aby zrelaksować się, zachować korzyści zdrowotne bez szkody dla zdrowia.
Wnioski
Piwo to jeden z najbardziej znanych trunków na świecie. Ten napój alkoholowy ma wiele zalet zdrowotnych i może zapobiegać niektórym chorobom, jeśli jest spożywany z umiarem.
Jak często pijesz piwo i jakie jest twoje ulubione? Podziel się swoimi poglądami w polu komentarza.
[2] Walker CJ, Patel D, Wolfe C, Wright A & Finglas P (2001b) Folate in beer and the Prevention of cardiovascular disease. Obrady Europejskiego Kongresu Browarów, Japonia,
[3] Goldberg IJ, Mosca L, Piano MR i in. (2001). „Wino i serce: poradnik naukowy dla pracowników służby zdrowia z Komitetu ds. Żywienia, Rady ds. Epidemiologii i profilaktyki oraz Rady ds. Pielęgniarstwa sercowo-naczyniowego Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego”
[4] Fagrell B, De Faire U, Bondy S i wsp. (1999). „Wpływ picia od lekkiego do umiarkowanego na choroby sercowo-naczyniowe”. Journal of Internal Medicine,