Globalna obsesja na punkcie jogurtu sprawiła, że stał się jednym z najlepiej sprzedających się produktów spożywczych na świecie. W samych Stanach Zjednoczonych sprzedaż jogurtów wygenerowała w ubiegłym roku ponad 7.7 miliarda dolarów. Oczekuje się, że liczba ta utrzyma trend wzrostowy i do 9 r. Przekroczy 2017 miliardów dolarów.
Jogurt, wytwarzany głównie w wyniku bakteryjnej fermentacji mleka, może na pierwszy rzut oka nie przyciągać konsumentów. Jednak jego wszechstronność, aromatyczny smak i potencjał do ulepszeń pozwoliły mu ugruntować swoją pozycję jako jeden z ulubionych wyborów żywieniowych Ameryki.
Jogurt probiotyczny
Jedną z najpopularniejszych odmian jogurtu jest jogurt probiotyczny. Jest to jeden z produktów ubocznych zwiększonego popytu na zdrowsze wybory żywieniowe, a producenci czerpią korzyści z rynku, aby zwiększyć swój udział w rynku, zapewniając jednocześnie konsumentom większe korzyści zdrowotne.
Jak sama nazwa wskazuje, jogurty probiotyczne wyróżniają się na tle konwencjonalnej gamy dzięki obecności dodatkowych szczepów bakterii, które są korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Zgodnie z ogólną zasadą probiotyki należy dodać do jogurtu po obróbce termicznej, konsumenci powinni sprawdzić etykiety produktu pod kątem pewności.
Jakie są korzyści zdrowotne jogurtu probiotycznego?

1. Zawiera wszystkie korzyści zdrowotne jogurtu konwencjonalnego
Przede wszystkim należy uświadomić konsumentom, że jogurty probiotyczne zawierają wszystkie korzyści zdrowotne, jakie zapewniają jogurty konwencjonalne. Naukowcy od dawna badają zdrowotne właściwości jogurtów, co doprowadziło do odkrycia ich przydatności w polepszaniu różnych aspektów zdrowotnych. Wszechstronny zakres korzyści zdrowotnych najlepiej ilustruje raport opublikowany przez Konsorcjum York Health Economics, University of York, Wielka Brytania.
Opublikowany w amerykańskiej National Library of Medicine, National Institute of Health, raport zawiera wszystkie wyniki naukowe dotyczące korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania jogurtów. W tym badaniu zidentyfikowano i wykorzystano łącznie 213 oddzielnych badań, z których większość uważa, że spożycie jogurtu z efektywną kontrolą wagi (38%) poprawiło się układu krążenia (27%), profilaktyka raka (18%), poprawiła się zdrowie przewodu pokarmowego (11%), wzmocniony zdrowia kości (7%) oraz pomoc w leczeniu cukrzycy (6%).
2. Ochrona przed infekcją

Według Alimentary Pharmabiotic Centre, University College Cork, Irlandia, probiotyki mogą pomóc w ochronie przed infekcją bakteryjną. Plik Badania donosi, że szereg pożytecznych bakterii występujących w jogurtach probiotycznych pomaga eliminować patogeny i zdecydowanie ogranicza szkody wyrządzane przez bakterie. Badanie doprowadziło również do znaczącego odkrycia, że probiotyki są w stanie zabić Listeria monocytogenes, śmiertelny patogen, który często atakuje kobiety w ciąży.
Chociaż jogurty probiotyczne nie są tak silne, jak probiotyczne zabiegi medyczne, regularne spożywanie tego produktu spożywczego zapewnia ogólnie zwiększoną ochronę przed infekcjami bakteryjnymi.
Musisz przeczytać - 5 korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem jogurtu podczas ciąży
Oddzielny studiować przeprowadzony w 2002 r. zbadał bardziej szczegółowo korzyści zdrowotne probiotyków, testując jego skuteczność w leczeniu infekcji żołądkowo-jelitowych. Autorzy wyjaśniają, że spożywanie probiotyków zostało uznane za realną metodę poprawy zdrowia, jednak brakuje badań naukowych w tej dziedzinie. Jego celem było ustalenie prawdziwych korzyści z terapii probiotycznej i określenie jej korelacji z infekcjami żołądkowo-jelitowymi.
Na zakończenie badań naukowych naukowcy byli w stanie wywnioskować, że probiotyki są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu ostrej biegunki, nieswoistego zapalenia jelit, zakażenie układu moczowo-płciowegoi atopy.

3. Niższy cholesterol
Teoria, że probiotyki mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu, została po raz pierwszy przetestowana w 2012 roku w badaniu przedstawionym przez American Heart Association. Plik Badania składało się w sumie ze 127 dorosłych uczestników, każdy z wysoki poziom cholesterolu. Połowie grupy podawano probiotyk L. reuteri NCIMB 30242 dwa razy dziennie, podczas gdy druga grupa otrzymywała placebo.
Pod koniec 9-tygodniowego okresu próbnego u uczestników, którym podawano probiotyki, poziom cholesterolu spadł o 11.6%, estrów cholesterolu o 6.3%, a nasyconych kwasów tłuszczowych estrów cholesterolu o 8.8%. Naukowcy uważają, że jest to możliwe dzięki probiotykom rozkładającym sole żółciowe w układzie pokarmowym, co w konsekwencji znacznie zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
4. Zwiększ możliwości psychiczne

Być może najbardziej intrygujące korzyści zdrowotne probiotyków zostały podkreślone przez Key Laboratory of Mental Health, Institute of Psychology, University of Chinese Academy of Sciences, China. Na podstawie eksperymenty przeprowadzone na myszach, naukowcy uważają, że spożywanie probiotyków może w tym pomóc zwiększyć funkcje poznawcze i zmniejszyć objawy lęku. Jako główny element odpowiedzialny za ten efekt wyróżniono probiotyk NS8 szczepu Lactobacillus helveticus.
Badanym podawano ten probiotyk jako codzienny suplement w postaci wody pitnej. Następnie oceniano je na podstawie serii testów, których wyniki dowodziły, że probiotyki pomogły w redukcji markerów stanu zapalnego, poprawie funkcji poznawczych i złagodzeniu objawów lękowych. Oczekuje się, że ludzie będą doświadczać podobnych rezultatów podczas regularnego spożywania probiotyków.
Możesz także przeczytać - Probiotyki są przydatne w leczeniu chorób autoimmunologicznych: czy to prawda?
Wnioski
Jogurty probiotyczne, jako popularna przekąska, nie tylko zapewniają konsumentom swobodę wyboru różnych smaków, ale także oferują szereg korzyści zdrowotnych. Chociaż zawiera identyczne korzyści zdrowotne jak jogurty konwencjonalne, jogurty probiotyczne są specjalnie opracowane, aby zapewnić dodatkowe korzyści, takie jak zwiększenie odporności organizmu na infekcje, pomoc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu, a nawet oferowanie lepszych funkcji poznawczych.
Te rozszerzone korzyści zdrowotne są jednym z powodów, dla których jogurty probiotyczne zostały dobrze przyjęte przez ogół populacji, a coraz większa liczba producentów oferuje nowe produkty probiotyczne uzupełniające ich standardową gamę jogurtów.
Możesz także chcieć przeczytać - Czy jogurt jest naprawdę korzystny dla zdrowego starzenia się?