W Stanach Zjednoczonych panuje epidemia zaburzeń trawienia. Według National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases od 60 do 70 milionów Amerykanów cierpi na zaburzenia trawienia, co kosztuje łącznie 136 miliardów dolarów rocznie.[1][2]
The przewód pokarmowy (GI) to coś więcej niż szereg narządów, w których następuje trawienie. Jest domem dla jelitowego układu nerwowego, często nazywanego drugim mózgiem organizmu.
Nie jest więc zaskakujące, że przewód pokarmowy jest coraz częściej uznawany za punkt zerowy układu odpornościowego.
Zakłócenie homeostazy w przewodzie pokarmowym może mieć negatywny wpływ na zdrowie, prowadząc do chorób serca, cukrzycy, a nawet raka.
Pacjenci z przewlekłymi zaburzeniami trawienia mogli pogodzić się z przekonaniem, że będą musieli żyć ze swoimi chorobami do końca życia.
Inni mogą sięgać po naturalne środki zaradcze, takie jak probiotyki i enzymy trawienne, czasami zgodnie z zaleceniami swoich lekarzy.
Jednak wielu pacjentów i lekarzy nie zdaje sobie sprawy, że kolejność i czas ich leczenia są ważne.
W medycynie funkcjonalnej połączenie programu 5R i zindywidualizowanego leczenia jest stosowane w leczeniu dysfunkcji jelit i przywracaniu ich naturalnej równowagi.
Patofizjologia zaburzeń żołądkowo-jelitowych
Błona śluzowa jelit jest chroniona przed ogromną ilością zewnętrznych antygenów, w tym antygenów pokarmowych i toksyn, barierą składającą się z pojedynczej warstwy wyspecjalizowanych komórek nabłonka.
Komórki są połączone ze sobą za pomocą ściśle połączonych białek i wspomagane przez mucyny, cząsteczki przeciwbakteryjne, immunoglobuliny i cytokiny.
Gdy działa prawidłowo, ta rozległa wyściółka jelitowa kontroluje, jakie składniki odżywcze są wchłaniane do krwiobiegu.
Ta selektywna przepuszczalność może jednak zostać zmieniona przez wiele różnych czynników, które zakłócają barierę jelitową i przyczyniają się do zwiększonej translokacji endotoksyn.
Takie czynniki obejmują:
- Napięcia
- Wrażliwość na żywność i alergie
- Kwasy żółciowe
- Zakażenie
- Dysbioza mikroflory jelitowej
- hormony
- Przewlekłe spożywanie alkoholu
- Historia terapii NLPZ
- Postępujący wiek
Zwiększona przepuszczalność i związany z nią stan zapalny to stan często określany jako „zespół nieszczelnego jelita”.
Bez nienaruszonej i prawidłowo działającej bariery substancje egzogenne mogą penetrować tkankę pod wyściółką nabłonka i przedostawać się do krwiobiegu. Skutkuje to podwyższonym całkowitym obciążeniem toksycznym i antygenowym oraz chorobą ogólnoustrojową.
Zanim omówimy, jak leczyć zaburzenia żołądkowo-jelitowe za pomocą protokołu 5R, omówmy, jak ustalić, czy dana osoba ma zwiększoną przepuszczalność jelit w pierwszej kolejności.
Istnieją cztery biomarkery zwiększonej przepuszczalności jelit:
1) Bakteryjne lipopolisacharydy (LPS) IgG, IgM i IgA
LPS są głównymi składnikami ściany komórkowej bakterii Gram-ujemnych, ale są również endotoksynami. Tak więc, jeśli są wchłaniane, wywołują wrodzoną odpowiedź immunologiczną i promują sygnalizację prozapalną. Przeciwciała przeciwko LPS (IgG, IgM i IgA) są znacznie podwyższone u pacjentów z dysfunkcją jelit. Ponadto wykrycie tych przeciwciał wskazuje na przenikanie toksyn wielkości makrocząsteczek przez barierę jelitową i do krążenia.
2) Occludin IgG, IgM i IgA
Occludin odgrywa kluczową rolę w stabilności i funkcjonowaniu szczelnych połączeń. Obecność przeciwciał zamykających wskazuje na pogorszenie połączeń ścisłych.
3) Zonulin IgG, IgM i IgA
Zonulina jest fizjologicznym modulatorem ciasnych połączeń i bierze udział w transporcie makrocząsteczek do iz jelita. Wykrycie przeciwciał zonulinowych może sugerować rozregulowanie połączeń ścisłych.
Zwiększona translokacja endotoksyn i stan zapalny powodują degradację okludyny i zonuliny, które są odpowiedzialne za zachowanie homeostazy biochemicznej przewodu pokarmowego.
4) Sieć Actomiozyny IgA
Sieć aktomiozyny, kompleks aktyny nitkowatej i miozyny typu II, może sygnalizować skurcze połączeń ścisłych i regulować funkcję bariery jelitowej. Podwyższone poziomy przeciwciał sieci aktomiozyny wskazują na rozregulowanie bariery jelitowej.
Do pomiaru tych czterech biomarkerów można zastosować badanie przesiewowe przepuszczalności antygenów jelitowych firmy Cyrex Laboratories.
Co to jest program 5R?
Program 5R to kompleksowe podejście do przywracania lub normalizacji krytycznych funkcji przewodu pokarmowego poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i dostarczenie wspomagających składników odżywczych, które pomagają leczyć przewód pokarmowy.
Obejmuje ukierunkowaną, zindywidualizowaną interwencję i uznaje istotne wzajemne relacje między:
- Trawienie / wchłanianie
- Przepuszczalność jelitowa
- Flora przewodu pokarmowego
- Regulacja odporności i zapalenie
- Jelitowy układ nerwowy
W przypadku różnych przewlekłych problemów program 5R może radykalnie złagodzić objawy lub całkowicie rozwiązać problemy.
Cele programu 5R
Program 5R stawia 5 podstawowych pytań:
- 1. Co ten pacjent powinien usunąć?
- 2. Co ten pacjent powinien wymienić?
- 3. Czego ten pacjent potrzebuje w zakresie wsparcia i / lub przywrócenia zdrowej równowagi mikroflory; to znaczy, czego on / ona potrzebuje, aby ponownie zaszczepić jelito?
- 4.Czego potrzebuje ten pacjent, aby wspomóc gojenie i naprawę bariery nabłonkowej przewodu pokarmowego i biofilmu?
- 5. Co ten pacjent musi zrobić, aby przywrócić równowagę w swoim stylu życia; to znaczy, czy istnieją sposoby na zmodyfikowanie postawy i stylu życia tego pacjenta, aby promować zdrowszy styl życia?
Pełny program 5R trwa od 3 do 6 miesięcy. Ważne jest, aby pacjent był świadomy i przygotowany do wprowadzenia istotnych zmian w diecie. Jest to niezbędne, aby wyleczyć i odbudować jelita, co pomoże organizmowi pokonać wyzwania zdrowotne.
DOTYCZY - Co należy zrozumieć, aby znieść chorobę przewodu pokarmowego
Protokół przywracania 5R GI
usunąć
Pierwszym krokiem jest wyeliminowanie wszystkiego, co negatywnie wpływa na jelita. Znalezienie wyzwalacza może wymagać trochę czasu i pracy dochodzeniowej. Wyzwalacze mogą obejmować:
- Patogeny: Niepożądane organizmy, takie jak problematyczne bakterie lub drożdże lub pasożyty. Pacjent może potrzebować antybiotyków lub leków przeciwgrzybiczych, aby wyleczyć wszelkie infekcje.
- Jedzenie: Pokarmy, na które dana osoba jest wrażliwa, nietolerancyjna lub uczulona, muszą zostać usunięte. Aby usunąć alergeny, może być konieczna „dieta eliminacyjna” w celu określenia pokarmów, które powodują objawy ze strony przewodu pokarmowego.
- Leki i suplementy: Niektóre leki, takie jak NLPZ są znane z powodowania zaburzeń trawienia. Suplementy, w tym naturalne, mogą powodować objawy ze strony przewodu pokarmowego.
- Naprężenie: Stres fizyczny lub psychiczny może niekorzystnie wpływać na wiele głównych układów organizmu, w tym na układ pokarmowy. Niektóre skutki stresu dla układu pokarmowego obejmują zmiany apetytu, zmiany w normalnym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i fizjologii funkcjonalnej układu, a także zmiany w przepuszczalności jelit.[3]
- Stresory środowiskowe: Toksyny w środowisku przyczyniają się do całkowitego toksycznego obciążenia organizmu, prowadząc do choroby autoimmunologiczne i inne warunki. Coraz więcej dowodów wskazuje, że zanieczyszczenie powietrza może odgrywać rolę w objawach przewodu pokarmowego, w tym bólach brzucha i alergiach pokarmowych.
- Zapalenie ogólnoustrojowe: Wykazano również, że ogólnoustrojowe zapalenie zwiększa przepuszczalność jelit.[4]
zastąpić
Po usunięciu wyzwalaczy związanych z pożywieniem, środowiskiem i stylem życia, następnym krokiem jest zastąpienie wydzielin trawiennych, które mogą być nieodpowiednie lub ich brak. Te kluczowe czynniki są niezbędne dla prawidłowego trawienia i mogą mieć na nie wpływ dieta, leki, choroby, starzenie się itp.
Podejścia kliniczne mogą obejmować dodanie czynników trawiennych, takich jak:
- Enzymy trawienne, w tym proteaza, amylaza i lipaza
- Betaina HCl, źródło kwasu solnego
- Sole żółciowe
Chociaż nie jest to czynnik trawienny, posiadanie wystarczającej ilości błonnika pokarmowego jest ważne w leczeniu dysfunkcji jelit z różnych powodów, a wiele osób nie spożywa wystarczającej ilości. Dieta bogata w błonnik może sprzyjać zwiększeniu liczby bakterii w jelitach, zapobiegając w ten sposób stanom i chorobom, takim jak otyłość i zespół metaboliczny.
Ponownie zaszczepić
Posiadanie wystarczającej ilości pożytecznych bakterii jest tak samo ważne, jak wyeliminowanie tych złych. Wyniki badań pokazują, że mikrobiom jelitowy może wpływać na integralność i funkcję bariery jelitowej.
Co więcej, ponowne wprowadzenie pożądanej mikroflory przewodu pokarmowego pozostawia mniej miejsca dla organizmów chorobotwórczych, a także zapewnia równowagę.
Ponowną inokulację przewodu pokarmowego można przeprowadzić przez spożycie sfermentowanej żywności zawierającej probiotyki lub przez dodanie suplementy probiotyczne. Przy wyborze szczepów probiotycznych w suplemencie należy zwrócić uwagę na 4 kryteria.
Szczep powinien być w stanie:
- Przetrwaj kwas żołądkowy i żółć
- Przylegają do wyściółki jelit
- Rozwijaj się i osiedlaj czasowo w jelitach
- Zapewnij korzyści zdrowotne
W szczególności badania wykazały silne powiązania między szczepami Bifidobacteria i Lactobacillus, a także Saccharomyces boulardii oraz poprawę funkcji bariery komórkowej jelit i przepuszczalności jelit[5].
Podczas leczenia zalecane dawkowanie i częstotliwość probiotyków są następujące:
- Szczepy Lactobacillus: 10-100 miliardów cfu QD
- Saccharomyces boulardii: 500 mg - 3 g QD
- Szczepy Bifidobacterium: 10-100 miliardów cfu QD
- Mieszaniny: 10 miliardów - 3.6 biliona cfu QD
Oprócz probiotyków dobrym pomysłem jest również dodanie prebiotyków, które są zasadniczo „pożywieniem” dla pożytecznych bakterii. Donoszono, że poprawiają one ekspresję białek o ścisłych połączeniach, w tym okludyny i zonuliny, zmniejszając w ten sposób przepuszczalność jelit.[6]
Ponadto wykazano, że diety wzbogacone w prebiotyki zmniejszają mediatory stanu zapalnego i poprawiają wrażliwość na glukozę, tkankę tłuszczową i stres oksydacyjny.
Aby skutecznie przywracać mikrobiom jelitowy, prebiotyki muszą spełniać 3 kryteria:
- 1. Musi być niestrawna przez enzymy żywiciela
- 2. Musi być fermentowane w przewodzie pokarmowym przez endogenne beztlenowe bakterie okrężnicy
- 3. Musi być selektywny w stymulowaniu flory jelitowej / aktywności metabolicznej
Podobnie jak probiotyki, prebiotyki są dostępne w handlu w postaci fruktooligosacharydów (FOS), guaru, laktulozy i inuliny. Prebiotyki są również dostępne w wielu produktach spożywczych zawierających inulinę. Przykłady pokarmów bogatych w inulinę obejmują cebulę, rośliny strączkowe, cykorię, soję, szparagi, czosnek, por itp.
Zalecane dawkowanie i częstotliwość prebiotyków są następujące:
- FOS: 500-5,000 XNUMX mg QD - CZAS
- Inulina: 500-5,000 XNUMX mg QD - CZAS
- Modrzew Arabinogalaktan: 500-5,000 XNUMX mg QD - CZAS
Chociaż niektóre osoby mogą potrzebować suplementów probiotycznych i prebiotycznych przez czas nieokreślony, należy je traktować jako symbole zastępcze z przejściowymi korzyściami.
Dwa najskuteczniejsze sposoby zmiany mikroflory jelitowej to zmiany w diecie i przeszczepianie mikroflory kałowej.[7][8]
naprawa
Czynniki takie jak toksyny i stres mogą przyczyniać się do zwiększonej przepuszczalności jelit, umożliwiając antygenowym makrocząsteczkom nadmierne wejście przez nabłonek jelita.
Ta translokacja może zapoczątkować lub utrwalić ogólnoustrojowe przewlekłe zapalenie. W tym błędnym kole stan zapalny zmniejsza ilość bakterii jelitowych, co prowadzi do dalszego wzrostu przepuszczalności.
Więc co można zrobić, aby naprawić jelito?
Po usunięciu szkodliwych substancji i ponownym zaszczepieniu jelita zdrową populacją mikroflory, należy naprawić błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Można to osiągnąć, zapewniając wsparcie żywieniowe, które przyczynia się do gojenia i regeneracji błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Obejmuje on:
- Składniki odżywcze: Glutamina, arginina, witaminy A, C, D i E, cynk, kwas pantotenowy, karotenoidy
- Wsparcie błony śluzowej: fosfatydylocholina
- Środki chroniące wydzielinę śluzową: Fosfatydylocholina, babka lancetowata, polisacharydy
- Wsparcie funkcji tkanki limfatycznej związanej z jelitami (GALT): Laktoferyna, laktoperoksydaza, immunoglobuliny serwatkowe
- Przeciwutleniacze działające w przewodzie pokarmowym: Katechiny
- Odżywcze i odżywcze środki przeciwzapalne: Kurkumina, EPA i DHA
Spośród nich witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 i L-glutamina zwróciły uwagę ze względu na ich działanie przeciwzapalne i potencjalne działanie terapeutyczne w chorobach przewodu pokarmowego. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko nieswoistego zapalenia jelit (IBD).
Równowaga
Ten ostatni krok jest często pomijany przez lekarzy, ale jest to prawdopodobnie najważniejszy krok protokołu 5R.
W końcu ostatnią rzeczą, jakiej chcemy, jest, aby pacjenci przeszli przez pierwsze cztery R i wykazali znaczną poprawę, tylko po to, aby powrócili do zachowań, które zapoczątkowały ich problemy trawienne.
Rebalance odnosi się do wspierania procesów naprawczych w życiu pacjenta. Prawda jest taka, że większość przewlekłych problemów trawiennych jest wynikiem złego stylu życia i wyborów żywieniowych, takich jak brak snu i ćwiczeń, złe zarządzanie stresem i niezdrowa żywność.
Dlatego celem tego kroku jest zmiana diety, sposobu myślenia i stylu życia pacjenta, aby pomóc mu znaleźć równowagę i zdrowszy sposób życia.
Podejścia kliniczne mogą obejmować:
- Joga, medytacja, modlitwa, oddychanie lub inne praktyki centrowania
- Psychoterapia
- Uważne jedzenie i lepsze wybory żywieniowe
- Poprawa snu
- Ćwiczenie
- Radzenia sobie ze stresem
Wykorzystanie mocy programu 5R dla optymalnego zdrowia jelit
W medycynie funkcjonalnej lekarze muszą zapytać, w jaki sposób i dlaczego pojawia się choroba i jak zająć się pierwotną przyczyną choroby.
Problemy z trawieniem są szeroko rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych i są przyczyną wielu chorób. Jednak w przypadku zbyt wielu pacjentów ta podstawowa przyczyna nigdy nie została rozwiązana.
Dla innych złagodzenie objawów oznacza trwające całe życie uzależnienie od leków.
Ale to nie musi tak być.
Dzięki programowi 5R lekarze mogą pomóc pacjentom zidentyfikować i usunąć wyzwalacze lub toksyny z ich ciał, odbudować mikroflorę jelit i wprowadzić zmiany stylu życia, które zoptymalizują ich zdrowie.
[2] https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(18)35147-3/fulltext
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28900385
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19295480
[5] http://europepmc.org/abstract/med/19628432
[6] https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-0494-4
[7] https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2179
[8] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2019.00002/full