Zaktualizowano: 2019, 3 września

7 powodów, aby natychmiast przestać jeść wołowinę

7 powodów, aby natychmiast przestać jeść wołowinę

Mięso jest głównym składnikiem diety większości ludzi. Mięsa bogate w białko, smak i inne przydatne składniki odżywcze są obecne w wielu posiłkach. W niektóre dni ludzie jedzą mięso na śniadanie, lunch i kolację. Jednym z najpopularniejszych i lubianych mięs jest wołowina. Niezależnie od tego, czy jest zapakowany w soczystego hamburgera, czy podany jako cały stek, wołowina jest wszechstronna i pyszna. Problem w tym, że wołowina może nie być tak dobra dla ludzi.

Badania sugerują, że zalety wołowiny nie przeważają nad jej wadami. Ponieważ wołowinę można łatwo zastąpić innymi, zdrowszymi mięsami, zaleca się, aby niektórzy ludzie znaleźli alternatywy i unikali wołowiny w jak największym stopniu ze względu na swoje zdrowie. 7 powodów, dla których niektórzy ludzie powinni przestać jeść wołowinę, to:

1. Wołowina jest tłusta

Chociaż każdy kawałek mięsa jest wyjątkowy, kawałki wołowiny są zazwyczaj bardziej tłuste niż inne rodzaje mięsa, takie jak ryby czy drób. Kawałki są różne od lekko tłustych do bardzo tłustych. Najchudszym kawałkiem wołowiny jest zazwyczaj stek z polędwicy wołowej. Najlepsze kawałki steku z żeberka i żeberka są zazwyczaj najtłuszczsze, zawierają średnio około 10-15 gramów tłuszczu.
Tłuszcz każdego kawałka czerwonego mięsa, który dana osoba spożywa, zależy również od tego, jak zostało przygotowane. Na przykład grillowany kawałek żeberka traci część swojej tłustości. Jeśli jednak ten sam kawałek zostanie ugotowany w powolnej kuchence, większość tłuszczu pozostanie do spożycia.

2. Wołowina wpływa na poziom cholesterolu

Wołowina wpływa na poziom cholesterolu

Na wielu listach produktów spożywczych, których należy unikać, jeśli dana osoba musi obniżyć poziom cholesterolu, wołowina jest jednym z najlepszych produktów. Czerwone mięso jest znane z podnoszenia poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest niebezpieczny - szczególnie, gdy twardnieje i zwęża tętnice. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu są bardziej narażone na problemy, takie jak udar lub zawał serca.

3. Wołowina zwiększa ryzyko krótszej żywotności

Należy zaznaczyć, że w większości badań dotyczących tego, jak dobra lub zła jest wołowina dla organizmu, mięso nieprzetworzone i przetworzone daje różne wyniki. Na przykład nieprzetworzone mięso nie jest silnie związane z ryzykiem chorób lub krótszą długością życia. Jednak często z takim ryzykiem wiąże się przetworzone czerwone mięso. Przetworzona wołowina szczególnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycai powiązane przyczyny śmierci. Procent ryzyka śmierci może faktycznie wzrosnąć o Wzrost o 13.

Spożywanie przetworzonej wołowiny może również zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Badania wykazały że zwiększone ryzyko jest stałe. Może to być spowodowane czynnikami rakotwórczymi w wołowinie podczas gotowania lub żelazem hemowym w mięsie, które może uszkadzać komórki. Inne rodzaje raka związane ze spożywaniem przetworzonej wołowiny obejmują również raka trzustki i żołądka.

4. Wołowina wpływa na krew

Głównie ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych w wielu kawałkach wołowiny, jedzenie czerwonego mięsa może szkodzić krwi. Tłuszcz nasycony przyczynia się do zatykania tętnic, a nawet zwężania naczyń krwionośnych.

Objaw cukrzycy

Osoby, które jedzą znaczne ilości tłustych kawałków czerwonego mięsa, są również bardziej narażone na cukrzycę, co może prowadzić do komplikacji, takich jak problemy z przepływem krwi w kończynach i głównych narządach. Oprócz wpływu na poziom cukru we krwi i naczynia, czerwona wołowina może również przyczynić się do podniesienia ciśnienia krwi.

5. Wołowina może być ryzykowna

Być może jednym z najważniejszych powodów, dla których należy unikać spożywania przetworzonego czerwonego mięsa, jest to, że może ono być ryzykowne jako pożywienie. Oprócz przyczyniania się do wielu chorób i czynników ryzyka, samo mięso jest łatwo i powszechnie traktowane w niewłaściwy sposób, co ma szereg tragicznych konsekwencji.

Przetworzona wołowina może być ryzykowna, gdy krowy, od których pochodzi, są leczone hormonami lub konsumują roślinność dotkniętą zanieczyszczeniem. Podczas procesu zbierania i wytwarzania mięsa może łatwo dojść do zanieczyszczenia krzyżowego i narażenia na niehigieniczne powierzchnie i bakterie. Przygotowywana do spożycia wołowina może również przenosić niebezpieczne choroby, takie jak E. coli.

Jednak są środki na miejscu (i jest stale dodawany), aby pomóc uczynić produkcję wołowiny bezpieczniejszą, nie jest zaskoczeniem, że wycofywanie wołowiny jest stosunkowo powszechne. Niektóre kawałki mięsa są bardziej niebezpieczne, jak ma to miejsce w przypadku mielonej wołowiny, ponieważ jest intensywnie poddawane obróbce.

6. Wołowina może być przeciążona hormonami

Wołowina Przeładowana Hormonami

W niektórych regionach świata, np. W Europie, amerykańska wołowina jest faktycznie zakazana. Jest ku temu powód. Bydło hodowane w Stanach Zjednoczonych (a także w innych regionach i krajach) jest często leczone syntetycznymi hormonami. Istnieje wiele potencjalnych zagrożeń, ponieważ hormony te są następnie konsumowane przez osoby jedzące wołowinę od leczonych krów. Niektórzy sugerowali na przykład, że hormony spożywane przez ludzi w wołowinie mogą wpływać na płodność, a także na ryzyko raka.

7. Wołowina może zwiększyć ryzyko problemów z pamięcią

Nadmiar żelaza spożywanego podczas regularnego spożywania czerwonego mięsa może wpływać na mózg. Wysokie poziomy żelaza są związane w szczególności z chorobą Alzheimera. Nadmiar żelaza jest znany z zdzieranie ścieżek nerwowych, co powoduje osłabienie komunikacji mózgowej.

Wnioski w

Całkowite unikanie wołowiny nie jest konieczne. W końcu to wołowinaoferują wiele korzyści. W rzeczywistości jest bardzo pożywny. Jednak wołowina jest oczywiście ryzykowna. Kiedy ludzie decydują się na spożycie wołowiny, powinni to robić mądrze i ostrożnie.

Na przykład czerwone mięso powinno być spożywane z umiarem. Niektóre cięcia są bezpieczniejszym wyborem niż inne. Na przykład ludzie powinni starać się spożywać chudszą wołowinę, jak stek z boczku. Najlepiej, aby mięso było w jak największym stopniu nieprzetworzone. Im mniej przetworzona wołowina, tym bezpieczniejsza jest jej konsumpcja.

Kiedy ludzie decydują się na jedzenie czerwonej wołowiny, niezależnie od kawałka, należy ją ugotować, aby usunąć tłuszcz. Unikaj dodawania do posiłku masła lub innych tłustych potraw. Połącz wołowinę z pokarmami wspomagającymi trawienie i oczyszczającymi organizm z tłuszczu, takimi jak niektóre rodzaje herbaty. Dzięki tak mądrej i oszczędnej konsumpcji ludzie mogą od czasu do czasu cieszyć się wołowiną iw inny sposób skutecznie jej unikać.

Podobne posty

Pokaż wszystkie