Dzień w dzień narażamy się na ryzyko infekcji lub choroby. Kiedy jesteśmy w pracy, spacerujemy z psem, idziemy pobiegać lub po prostu odbieramy nasze dzieci z przedszkola, nasze ciała walczą z potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia.
Spożywanie zdrowej, wszechstronnej diety to jeden z kroków, które wszyscy możemy podjąć, aby zapewnić naszemu organizmowi pomoc potrzebną do zwalczania tych zagrożeń. Jednym z ważnych obszarów, na których należy się skupić, patrząc na swoją dietę, jest przeciwutleniacz konsumpcja.
Dość często słyszymy termin „przeciwutleniacze”, którym zwykle towarzyszy korzyści i znaczenie odpowiedniego ich spożycia. W końcu wielu z nas nie do końca rozumie, dlaczego są one ważne.
Zobaczymy oznakowane soki i słodzone napoje z informacją, że są one „bogate w przeciwutleniacze” lub batoniki musli i / lub wzbogacone zboża z oświadczeniami zdrowotnymi, takimi jak „bogate w przeciwutleniacze”, ale czym właściwie jest przede wszystkim przeciwutleniacz? Weźmy szybki kurs na temat tego, czym dokładnie są przeciwutleniacze i znajdźmy sposoby na włączenie ich większej ilości ”super jedzenie”Do swojej diety.
Czym dokładnie są przeciwutleniacze?
Z naukowego punktu widzenia przeciwutleniacze to związki, które mają zdolność ochrony naszych komórek przed uszkodzeniami, które mogą być spowodowane przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Cząsteczki te można znaleźć w środowisku, na przykład w dymie papierosowym i zanieczyszczeniach stres na ciele z ćwiczeń.
Wiadomo, że przeciwutleniacze chronią żywe organizmy przed stresem oksydacyjnym, który może powodować uszkodzenie komórek. Gdy nasze komórki są uszkodzone, jesteśmy bardziej podatni na rozwój chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, Alzheimera i cukrzyca.
Istnieje teoria, że poprzez włączenie żywności bogatej w przeciwutleniacze, my, ludzie, doświadczymy tych ochronnych korzyści i poprawimy ogólny stan zdrowia.

Jakie są rodzaje przeciwutleniaczy i gdzie mogę je znaleźć?
Istnieje więcej niż jeden rodzaj przeciwutleniaczy, a także kilka miejsc, w których można je znaleźć, na przykład w roślinach, owocach i warzywach. Mogą być przebrane za witaminy, minerały lub flawonoidy.
Chociaż możemy być zaznajomieni z czterema lub pięcioma najpopularniejszymi przeciwutleniaczami, naukowcy wciąż odkrywają kilka innych form. Do najczęstszych przeciwutleniaczy należą:
Antocyjany są znani ze swoich zdolności poprawiających pamięć. Wiadomo, że te przeciwutleniacze nasilają pogorszenie funkcji poznawczych i pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Szukaj ciemnofioletowych i ciemnoniebieskich odcieni owoców i warzyw. Świetne źródła to jagody, winogrona, jeżyny, śliwki i bakłażany.
Luteina jest znany ze swojego potencjału w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Luteinę można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak; a także kukurydza, marchew i dynia
Likopen jest znany ze swoich ochronnych właściwości w chorobach serca. Ten przeciwutleniacz występuje w mięsistych, czerwonych produktach, takich jak arbuzy i pomidory.

Witamina A pomaga w rozwoju zdrowego wzroku. Witamina A pomaga również w utrzymaniu mocnych zębów i tkanki kostnej. Związek ten można znaleźć w większości produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste ryby, produkty mleczne, jaja i mięso.
Witamina C jest znany z wielu korzyści zdrowotnych, takich jak gojenie się ran, wzrost i naprawa tkanek oraz sprawna funkcja nadnerczy. Źródła witaminy C można znaleźć w owocach cytrusowych, takich jak cytryny, pomarańcze i grejpfruty oraz pomarańczowa i żółta papryka.
Witamina E może pomóc w zapobieganiu chorobie wieńcowej serca. Orzechy (np migdały, orzechy włoskie i laskowe), a także oleje jednonienasycone (olej słonecznikowy), są doskonałym źródłem witaminy E.
Szybkie i łatwe sposoby na zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy
Teraz, gdy wiesz już o różnych typach przeciwutleniaczy, a także o tym, gdzie można je znaleźć, przyjrzyjmy się szybkim i prostym sposobom włączenia tych produktów do diety:
- Wrzuć trochę jagody rano w płatkach zbożowych lub w gofrach
- Stwórz mieszankę na szlaki z różnymi orzechami do przekąszenia
- Do porannych omletów używaj szpinaku oraz czerwonej i pomarańczowej papryki
- Wymień sałatę lodową na inne ciemne, liściaste warzywa, takie jak szpinak
- Żółty to deser z niskotłuszczowego jogurtu zmieszanego z truskawkami i malinami
- Zamroź winogrona i użyj ich jako soczystej, chłodnej uczty
- Faszeruj mieszankę ryżu i fasoli dużą pomarańczowo-żółtą papryką, aby uzyskać zdrowy obiad
- Zanurz marchewki, pomidory i paprykę w lekkim dipie ranczo
- Zrób koktajl z różnymi ciemnymi jagodami, jogurt niskotłuszczowyi Twoje ulubione mleko
- Codziennie dodawaj do obiadu owoc, taki jak jabłko, pomarańcza, jagody lub winogrona
A co z suplementami przeciwutleniającymi?

Jeśli zdecydujesz się zwiększyć spożycie przeciwutleniaczy poprzez suplementację, ważne jest, aby pamiętać o dawkach. Podobnie jak w przypadku innych suplementów diety, „więcej” nie zawsze oznacza lepsze.
Niektóre przeciwutleniacze mogą być szkodliwe w dużych dawkach, dlatego ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek nowej suplementacji diety, zwłaszcza w przypadku obecnie przepisywanych codziennie leków.
Niewiele badań wykazało korzyści zdrowotne wynikające z suplementacji w porównaniu z pełnowartościową żywnością, więc lepszym rozwiązaniem może być dostosowanie nawyków żywieniowych przed przejściem przez alejkę apteczną w sklepie spożywczym.
W skrócie:

Teoretycznie uważa się, że przeciwutleniacze zawarte w pożywieniu wykazują kilka różnych korzyści zdrowotnych, od wzmacniania odporności po zapobieganie przewlekłym chorobom.
Wybierz owoce i warzywa o ciemnym zabarwieniu (pomyśl o ciemnych błękitach i głębokich odcieniach czerwieni i pomarańczy), a także różne orzechy i tłuszcze jednonienasycone, aby zwiększyć spożycie przeciwutleniaczy.
Spożywanie dobrze zbilansowanej diety, która zawiera dwie filiżanki owoców i warzyw dziennie, to doskonały początek prowadzenia zdrowego stylu życia. Pamiętaj, aby powiadomić lekarza, jeśli zdecydujesz się rozpocząć suplementację dowolnego rodzaju przeciwutleniacza, ponieważ suplement ten może wchodzić w interakcje z dowolnym aktualnie przepisywanym lekiem.
Aby mieć pewność, że otrzymujesz najbardziej aktualne i wiarygodne informacje, znajdź zarejestrowanego dietetyka w pobliskim mieście i umów się na spotkanie w celu omówienia wszelkich wątpliwości związanych z odżywianiem.
Obraz funkcji: Shutterstock.com
Obraz w poczcie: shutterstock.com/ & psitshealthy.com
https://www.todaysdietitian.com/newarchives/030314p20.shtml
https://www.todaysdietitian.com/newarchives/082508p50.shtml
https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
https://www.eatright.org/food/vitamins-and-supplements/types-of-vitamins-and-nutrients/antioxidants-protecting-healthy-cells