Zaktualizowano: 2019, lipiec 25

Zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy w diecie

Zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy w diecie

Dzień w dzień narażamy się na ryzyko infekcji lub choroby. Kiedy jesteśmy w pracy, spacerujemy z psem, idziemy pobiegać lub po prostu odbieramy nasze dzieci z przedszkola, nasze ciała walczą z potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia.

Spożywanie zdrowej, wszechstronnej diety to jeden z kroków, które wszyscy możemy podjąć, aby zapewnić naszemu organizmowi pomoc potrzebną do zwalczania tych zagrożeń. Jednym z ważnych obszarów, na których należy się skupić, patrząc na swoją dietę, jest przeciwutleniacz konsumpcja.

Dość często słyszymy termin „przeciwutleniacze”, którym zwykle towarzyszy korzyści i znaczenie odpowiedniego ich spożycia. W końcu wielu z nas nie do końca rozumie, dlaczego są one ważne.

Zobaczymy oznakowane soki i słodzone napoje z informacją, że są one „bogate w przeciwutleniacze” lub batoniki musli i / lub wzbogacone zboża z oświadczeniami zdrowotnymi, takimi jak „bogate w przeciwutleniacze”, ale czym właściwie jest przede wszystkim przeciwutleniacz? Weźmy szybki kurs na temat tego, czym dokładnie są przeciwutleniacze i znajdźmy sposoby na włączenie ich większej ilości ”super jedzenie”Do swojej diety.

Czym dokładnie są przeciwutleniacze?

Z naukowego punktu widzenia przeciwutleniacze to związki, które mają zdolność ochrony naszych komórek przed uszkodzeniami, które mogą być spowodowane przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Cząsteczki te można znaleźć w środowisku, na przykład w dymie papierosowym i zanieczyszczeniach stres na ciele z ćwiczeń.

Wiadomo, że przeciwutleniacze chronią żywe organizmy przed stresem oksydacyjnym, który może powodować uszkodzenie komórek. Gdy nasze komórki są uszkodzone, jesteśmy bardziej podatni na rozwój chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, Alzheimera i cukrzyca.

Istnieje teoria, że ​​poprzez włączenie żywności bogatej w przeciwutleniacze, my, ludzie, doświadczymy tych ochronnych korzyści i poprawimy ogólny stan zdrowia.

Plansza przeciwutleniaczy

Jakie są rodzaje przeciwutleniaczy i gdzie mogę je znaleźć?

Istnieje więcej niż jeden rodzaj przeciwutleniaczy, a także kilka miejsc, w których można je znaleźć, na przykład w roślinach, owocach i warzywach. Mogą być przebrane za witaminy, minerały lub flawonoidy.

Chociaż możemy być zaznajomieni z czterema lub pięcioma najpopularniejszymi przeciwutleniaczami, naukowcy wciąż odkrywają kilka innych form. Do najczęstszych przeciwutleniaczy należą:

Antocyjany są znani ze swoich zdolności poprawiających pamięć. Wiadomo, że te przeciwutleniacze nasilają pogorszenie funkcji poznawczych i pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Szukaj ciemnofioletowych i ciemnoniebieskich odcieni owoców i warzyw. Świetne źródła to jagody, winogrona, jeżyny, śliwki i bakłażany.

Luteina jest znany ze swojego potencjału w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Luteinę można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak; a także kukurydza, marchew i dynia

Likopen jest znany ze swoich ochronnych właściwości w chorobach serca. Ten przeciwutleniacz występuje w mięsistych, czerwonych produktach, takich jak arbuzy i pomidory.

Witamina A AIDS

Witamina A pomaga w rozwoju zdrowego wzroku. Witamina A pomaga również w utrzymaniu mocnych zębów i tkanki kostnej. Związek ten można znaleźć w większości produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste ryby, produkty mleczne, jaja i mięso.

Witamina C jest znany z wielu korzyści zdrowotnych, takich jak gojenie się ran, wzrost i naprawa tkanek oraz sprawna funkcja nadnerczy. Źródła witaminy C można znaleźć w owocach cytrusowych, takich jak cytryny, pomarańcze i grejpfruty oraz pomarańczowa i żółta papryka.

Witamina E może pomóc w zapobieganiu chorobie wieńcowej serca. Orzechy (np migdały, orzechy włoskie i laskowe), a także oleje jednonienasycone (olej słonecznikowy), są doskonałym źródłem witaminy E.

Szybkie i łatwe sposoby na zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy

Teraz, gdy wiesz już o różnych typach przeciwutleniaczy, a także o tym, gdzie można je znaleźć, przyjrzyjmy się szybkim i prostym sposobom włączenia tych produktów do diety:

  • Wrzuć trochę jagody rano w płatkach zbożowych lub w gofrach
  • Stwórz mieszankę na szlaki z różnymi orzechami do przekąszenia
  • Do porannych omletów używaj szpinaku oraz czerwonej i pomarańczowej papryki
  • Wymień sałatę lodową na inne ciemne, liściaste warzywa, takie jak szpinak
  • Żółty to deser z niskotłuszczowego jogurtu zmieszanego z truskawkami i malinami
  • Zamroź winogrona i użyj ich jako soczystej, chłodnej uczty
  • Faszeruj mieszankę ryżu i fasoli dużą pomarańczowo-żółtą papryką, aby uzyskać zdrowy obiad
  • Zanurz marchewki, pomidory i paprykę w lekkim dipie ranczo
  • Zrób koktajl z różnymi ciemnymi jagodami, jogurt niskotłuszczowyi Twoje ulubione mleko
  • Codziennie dodawaj do obiadu owoc, taki jak jabłko, pomarańcza, jagody lub winogrona

A co z suplementami przeciwutleniającymi?

Suplementy przeciwutleniające

Jeśli zdecydujesz się zwiększyć spożycie przeciwutleniaczy poprzez suplementację, ważne jest, aby pamiętać o dawkach. Podobnie jak w przypadku innych suplementów diety, „więcej” nie zawsze oznacza lepsze.

Niektóre przeciwutleniacze mogą być szkodliwe w dużych dawkach, dlatego ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek nowej suplementacji diety, zwłaszcza w przypadku obecnie przepisywanych codziennie leków.

Niewiele badań wykazało korzyści zdrowotne wynikające z suplementacji w porównaniu z pełnowartościową żywnością, więc lepszym rozwiązaniem może być dostosowanie nawyków żywieniowych przed przejściem przez alejkę apteczną w sklepie spożywczym.

W skrócie:

W skrócie

Teoretycznie uważa się, że przeciwutleniacze zawarte w pożywieniu wykazują kilka różnych korzyści zdrowotnych, od wzmacniania odporności po zapobieganie przewlekłym chorobom.

Wybierz owoce i warzywa o ciemnym zabarwieniu (pomyśl o ciemnych błękitach i głębokich odcieniach czerwieni i pomarańczy), a także różne orzechy i tłuszcze jednonienasycone, aby zwiększyć spożycie przeciwutleniaczy.

Spożywanie dobrze zbilansowanej diety, która zawiera dwie filiżanki owoców i warzyw dziennie, to doskonały początek prowadzenia zdrowego stylu życia. Pamiętaj, aby powiadomić lekarza, jeśli zdecydujesz się rozpocząć suplementację dowolnego rodzaju przeciwutleniacza, ponieważ suplement ten może wchodzić w interakcje z dowolnym aktualnie przepisywanym lekiem.

Aby mieć pewność, że otrzymujesz najbardziej aktualne i wiarygodne informacje, znajdź zarejestrowanego dietetyka w pobliskim mieście i umów się na spotkanie w celu omówienia wszelkich wątpliwości związanych z odżywianiem.

Kredyty obrazowe
Obraz funkcji: Shutterstock.com
Obraz w poczcie: shutterstock.com/ & psitshealthy.com

Podobne posty

Pokaż wszystkie