Większość z nas naprawdę uwielbia jeść jajka. Ale zjedzenie ich zbyt wielu może być w rzeczywistości niebezpieczne. Czy śledzisz, ile jaj dziennie jesz? Czy znasz wszystkie korzyści i niebezpieczeństwa wynikające z jedzenia zbyt dużej ilości jajek? Czytaj dalej aby się dowiedzieć.
Więc był czas, kiedy ludzie krzyczeli na ciebie, mówiąc, jak złe jajka są dla twojego życia. Znam nawet kilka osób, które po latach nazywania ich ulubionym jedzeniem odrzuciły jajka. Jest to jednocześnie zabawne i smutne, ponieważ wszystko to zostało oparte na pośpiesznych badaniach. W rezultacie miliony ludzi na całym świecie zmniejszyły liczbę zjadanych jaj.
Jak widać, w latach 70. naukowcy odkryli, że poziom cholesterolu w produktach pochodzenia zwierzęcego może podnosić poziom cholesterolu we krwi. Następnie powiązali to z takimi rzeczami, jak choroby serca. Ale ich badania były trochę błędne. Przyjrzeli się ogólnie produktom pochodzenia zwierzęcego, a później doszli do wniosku, że cholesterol u zwierząt podnosi poziom cholesterolu we krwi.
Jajka będące jednym z produktów o wysokim poziomie cholesterolu nie zostały oszczędzone, więc zostały dodane do czarnej listy. Dopiero później naukowcy odkryli, że przyczyną były w rzeczywistości tłuszcze Tran i tłuszcze nasycone choroba serca nie cholesterol. A w jajach te tłuszcze są w niewielkich ilościach w porównaniu z innymi produktami mięsnymi i drobiowymi.
Niestety w przypadku jaj szkody już zostały wyrządzone. A dla innych jajka są równie złe jak tłusty kawałek bekonu.

Jeśli jeszcze tego nie wiesz, organizm sam wytwarza cholesterol każdego dnia. Jest to warunek normalnego życia. Ale to nie znaczy, że powinniśmy go aktywnie konsumować. Nie! Ciało może zrobić wszystko, czego potrzebuje. Codziennie nasz organizm potrzebuje około 1000 mg cholesterolu.
Zalecana ilość, jaką możemy spożywać w codziennej diecie nie powinna przekraczać 300 mg dla osób zdrowych. I dla osób z cukrzyca lub choroby serca, nie powinno przekraczać 200 mg. Jajko średniej wielkości zawiera około 186 mg cholesterolu. A 184 mg tego znajduje się w żółtku. Myślę, że rozumiesz, dlaczego wcześniejsze badania nalegały, abyśmy unikali żółtka.
Jest to, co nazywa się (LDL - lipoproteina o niskiej gęstości) znany również jako zły cholesterol. Przechodząc przez nasze tętnice, upuszcza cząsteczki tłuszczu w tętnicach. Duże ilości tych cząstek mogą uszkodzić tętnice i doprowadzić do chorób serca.
Istnieje również tak zwany dobry cholesterol (HDL - lipoproteina o dużej gęstości), który w dużych ilościach pomaga w oczyszczaniu tętnic z cząsteczek tłuszczu, z których zrzuca LDL (zły cholesterol). Pomaga to zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Teraz możesz się zastanawiać, dlaczego ci to wszystko mówię. Powodem jest to, że jajka pomagają w zwiększaniu poziomu dobrego cholesterolu w naszym organizmie. W jednym badaniu prowadzonym przez 6 tygodni ludzie stosowali dietę ze zwiększoną liczbą spożywanych jaj dziennie. W końcu zaobserwowano, że wzrósł poziom dobrego cholesterolu. Co ciekawe, poziom złego cholesterolu pozostał bez zmian. Naukowiec doszedł do wniosku, że nie należy zatem ograniczać umiarkowanego spożycia jaj u osób zdrowych.

Jajko średniej wielkości zawiera tylko 1.4 g tłuszczów nasyconych i nie zawiera tłuszczów Tran. Badania wykazały, że to nie wystarczy, aby zarejestrować jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia zdrowego człowieka, chyba że jesz zbyt dużo jaj.
W całym artykule mówiłem, że jajka są nieszkodliwe dla osób zdrowych, ale co powiesz na to, że nie są w dobrym zdrowiu? Cóż, inne badania dowiodły, że istnieje zagrożenie dla zdrowia osób z chorobami, takimi jak cukrzyca, choroby serca i wysoki poziom LDL. W jednym badaniu, na przykład dotyczącym osób z cukrzycą, stwierdzono zwiększone ryzyko chorób serca. Naukowcy zalecili, aby osoby z tymi schorzeniami ograniczyły spożycie jaj do nie więcej niż 3 na tydzień.
Trochę się boję i zaczynamy myśleć o rezygnacji z jajek, nie tak szybko, wystarczająco negatywnie.
Wiemy już, że jajka pomagają podnieść dobry poziom cholesterolu we krwi, „ale jakie inne korzyści możemy uzyskać z jajek” - pytasz. Przejdźmy dalej i spójrzmy na to.
Ale najpierw muszę powiedzieć coś, w co wierzyłem od wielu lat: „nie możesz mieć ważnej listy 5 najbardziej pożywnych produktów, które nie zawierają jajek”.
Zobacz także: Lista żywności niskokalorycznej
Subiektywne lub jak możesz to nazwać, ale wierzę, że jest wielu innych, którzy podzielają tę opinię ze mną.
Jajka zawierają większość niezbędnych składników odżywczych, których kiedykolwiek potrzebowalibyśmy. Poniższa tabela podsumowuje niektóre z nich:
Składniki odżywcze | Ilość |
Białko | 5.5 g |
Tłuszcze Omega-3 | 36.2 mg |
Witamina A | 214 jm |
Witamina D | 15.4 jm |
Witamina B6 | 0.1 mg |
Witamina B12 | 0.6 mg |
Wapń | 23.3 mg |
Żelazo | 0.8 mg |
Jest wiele innych składników odżywczych, których nie uwzględniłem w tabeli. Nie chciałem, żeby był zbyt zaśmiecony innymi składnikami odżywczymi w małych ilościach. Ale jak widać, ta kompozycja sama w sobie jest dość niezwykła.
Jajka zawierają dużo białka. Pomagają w budowie i utrzymaniu naszych narządów. Bez nich nie mogę sobie wyobrazić, jak naprawdę byśmy wyglądali, ponieważ wszystko, co widzisz wokół siebie, to białko, skóra, odrastanie włosów, wszystkie narządy itp. w rzeczywistości, po wodzie, białko jest jedyną cząsteczką występującą w obfitości w naszych ciałach.
Ale na tym białko się nie kończy; pomaga również w produkcji różnych hormonów, takich jak insulina i sekretyna. Insulina pełni wiele funkcji, takich jak regulacja poziomu cukru we krwi i nie tylko. Ponadto białka pomagają w tworzeniu przeciwciał. To właśnie one chronią nas przed wszelkiego rodzaju wirusami, bakteriami i nie tylko.
Istnieją inne funkcje, takie jak pomoc w tworzeniu enzymów, dostarczanie energii, gdy jest potrzebna, i transport innych cząsteczek, takich jak tlen. Jak widać w powyższej tabeli, średniej wielkości jajko zawiera 5.5 g białka.
Ale hej, to nie wszystko
W tym samym jajku średniej wielkości otrzymasz 36.2 mg tłuszczów Omega-3. To tłuszcz z tyłu, którego nie ma w większości produktów spożywczych. To jeden ze zdrowych tłuszczów, których rozpaczliwie potrzebuje nasz organizm. Niestety nie może tego wyprodukować, więc musimy to zjeść. Pomaga w zapobieganiu powstawaniu zakrzepów krwi, budowaniu błon komórkowych w mózgu oraz ochronie przed zawałem serca i udarem.
Osoby z niską zawartością tłuszczów omega-3 mają problemy z pamięcią, Depresja i istnieje ryzyko chorób serca.
Ale tłuszcze Omega-3 to nie jedyne tłuszcze wielonienasycone zawarte w jajach. Istnieje również Omega-6 tłuszcze. Ważne jest również, aby mieć wystarczającą ilość tego tłuszczu Omega-6. Pomaga w obniżaniu LDL (złego cholesterolu) i chroni przed chorobami serca.
Ale jajka nie kończą się na tym
Zawierają również cholinę. Prawdopodobnie nigdy o tym nie słyszałeś. Został on niedawno dodany do listy witamin, które każdy człowiek powinien mieć. Jest podobny do witaminy B i dlatego czasami jest klasyfikowany jako taki. Pomaga w wielu rzeczach, takich jak rozwój mózgu, choroby wątroby i kontrola mięśni. Ponadto może pomóc w depresji, utracie pamięci, demencji i innych napadach.
Duże jajko zawiera około 100 gramów tego tylnego składnika odżywczego. Statystyki pokazują, że ponad 90% populacji USA dostaje mniej niż zalecana ilość.

Hej, wciąż jedziemy, bo jajka też mają luteinę. To jest jeden z przeciwutleniacze otrzymujemy z jedzenia. Chronią nas one przed wolnymi rodnikami, które mogą mieć szkodliwe skutki, jeśli zostaną pozostawione do zrobienia, co chcą.
Dodatkowo, luteina wraz z zeaksantyną, również znajdującą się w jajach, pomaga zapobiegać problemom z oczami. Może to pomóc u osób w podeszłym wieku, które z wiekiem mają problemy ze wzrokiem. Badania dowiodły, że przyjmowanie ich w odpowiednich ilościach może pomóc w zapobieganiu zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Więc od dziś spróbuj jeść jajka dla lepszego wzroku.
Jajko zawiera również 23.3 mg wapnia. Jest to ważne dla zdrowia i mocnych kości. Bez niego możemy rozwinąć wszelkiego rodzaju nieprawidłowości kostne, takie jak krzywica itp. Naukowcy zalecają przyjmowanie wystarczającej ilości wapnia, którego dzienna dawka wynosi około 1160 mg.
Ale nie ma znaczenia, ile wapnia przyjmujesz, jeśli nie ma witaminy D. Wapń jest bezużyteczny bez tej witaminy. Witamina D pomaga wchłaniać wapń z jelit. Niedostatek jest wtedy wyraźnie niebezpieczny. Ale ta witamina ma również inne funkcje, takie jak wspomaganie układu odpornościowego, wzrost komórek i zmniejszanie stanu zapalnego. Jajko zawiera około 15.4 IU witaminy D, ale zaleca się przyjmowanie około 600 IU dziennie. Aby to osiągnąć, musiałbyś jeść dużo jajek dziennie, ale oczywiście nie zamierzasz tego robić. Chcesz, aby Twoje źródła składników odżywczych były zróżnicowane. To sprawia, że jedzenie jest przyjemne.
Więc masz to. Ale wciąż mamy pytania do odpowiedzi. Czy jem za dużo jajek? Czy można codziennie jeść jajka? Ile jajek powinienem zjeść? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć.
Te dwa pytania są bardzo proste, ale obawiam się, że odpowiedzi nie są takie proste. Ponieważ wszystko zależy od tego, kim jesteś i jaki jest twój stan. W tym artykule widzieliśmy, że jajka mogą być rzeczywiście bardzo zdrowe, ale widzieliśmy również, że mogą być szkodliwe dla osób z innymi schorzeniami.
Oto odpowiedź. Osoby z chorobami, takimi jak cukrzyca, choroby serca lub wysoki poziom LDL, nie powinny jeść więcej niż 3 jajka tygodniowo. Dokładniej, nie więcej niż 3 żółtka w tygodniu. W żółtku jaja znajduje się większość cholesterolu i innych tłuszczów. Dlatego ważne jest, aby tego uniknąć. Powiedziałem już wcześniej, że może to zwiększyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca i nie tylko.
Zalecana ilość cholesterolu dla osób cierpiących na te choroby pamiętaj, to nie więcej niż 200 mg dziennie. Duże jajko zawiera około 186 mg, czyli zaledwie 16 mg mniej od maksymalnej ilości. Zamiast tego możesz spróbować jeść białka i unikać żółtek. Pomoże to zmniejszyć skutki uboczne spożywania zbyt dużej ilości jaj.
Zegarek - Egg White Vs. Całe jajko: żółtko równie złe jak palenie?
Jeśli chodzi o zdrowych ludzi, sprawa jest inna. Jedzenie jajek w żaden sposób nie wpływa znacząco na poziom cholesterolu i tłuszczów w organizmie. Ale to nie znaczy, że możesz jeść tyle, ile chcesz, ponieważ nawet jeśli wydaje się, że jest mały, zjadanie zbyt dużej ilości jaj może okazać się niebezpieczne na dłuższą metę. Z tym musisz być po bezpiecznej stronie.
Teraz możesz zapytać, „Ale ile to za dużo?” Rzeczywiście, „za dużo” oznacza wiele rzeczy dla wielu ludzi. Jednak z badań wynika, że zdrowi ludzie nie powinni jeść więcej niż jednego jajka dziennie. To jest maksymalna kwota. Pamiętaj, że jeśli chodzi o cholesterol, dzienny limit nie powinien przekraczać 300 mg. Teraz, jeśli na przykład bierzesz dwa jajka dziennie, to doda do 372 mg dziennie.
Jak widać, może to być niebezpieczna sytuacja. Dlatego nie jedz więcej niż 7 jajek tygodniowo. 4 na tydzień to właściwie optymalna ilość u zdrowych ludzi.
Wnioski
Jajka to bardzo pożywne pożywienie, jakie moglibyśmy kiedykolwiek znaleźć na tej planecie. Zawierają nawet jedne z najrzadszych składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Dlatego wszyscy powinniśmy spróbować je zjeść, kiedy tylko nadarzy się okazja. Jest tak wiele korzyści zdrowotnych, które można uzyskać, jak widzieliśmy w tym artykule. Z tego wspaniałego jedzenia może skorzystać każdy w każdym wieku. Ale upewnij się, że postępujesz zgodnie z zaleceniami, a nie tylko dajesz się ponieść emocjom. To bardzo zdrowe, ale nadużywane jajka mogą być równie szkodliwe. Nikt nie ma licencji na spożywanie tylu jaj, ile chce.
[2] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/
[3] https://www.livescience.com/39353-eggs-dont-deserve-bad-reputation.html
[4] https://www.heartandstroke.ca/
[5] https://www.healthline.com/nutrition/how-many-eggs-should-you-eat
[6] https://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2
[7] https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
[8] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/
[9] https://healthyeating.sfgate.com/6-primary-functions-proteins-5372.html
[10] https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2163108
[11] https://academic.oup.com/ajcn/article/70/2/247/4431045