Czy jedzenie, które jesz, wpływa na twoją osobowość?
Wszystko, co robisz, jest odzwierciedleniem tego, kim jesteś. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że każdy aspekt naszego życia i każdy nasz ruch odzwierciedla naszą osobowość.
Uważamy, że robimy pewne rzeczy tylko dlatego, że powinniśmy je robić.
Możesz wiele powiedzieć o czyjejś postaci, obserwując ich wybory, podobnie jest z jedzeniem.
Twoje wybory żywieniowe są powiązane z typem Twojej osobowości, a ten temat zostanie omówiony w dalszej części artykułu.
Pikantne jedzenie kojarzy się z poszukiwaniem mocnych wrażeń
Według badania[1] prezentowane na dorocznym spotkaniu Institute of Food Technologists 2013 i Food Expo ludzie, którzy kochają pikantne potrawy, podejmują ryzyko.
Aby to sprawdzić, badacze przebadali 97 osób, które miały wypełnić ankietę.
Następnie naukowcy poprosili ich również o opisanie, jak się czują, gdy jedzą coraz bardziej pikantne potrawy, po tym, jak posmakują one kapsaicyny (składnika, który sprawia, że papryczki chili są ostre).
Odkryli, że ludzie, którzy szukają mocnych wrażeń i są otwarci na wiele nowych doświadczeń, nadal uwielbiają jeść smaczny posiłek, nawet po zwiększeniu intensywności spalania. Co więcej, nie śmiałkowie mniej lubili to jedzenie.
To nie pierwszy raz, kiedy pikantne jedzenie kojarzy się z określonym typem osobowości. W poprzednich badaniach pikantne jedzenie wiązało się ze zwiększonym pragnieniem hazardu, jazdą kolejką górską, jazdą szybkimi samochodami i innymi doświadczeniami związanymi z poszukiwaniem mocnych wrażeń.
Związek między pikantnym jedzeniem a poszukiwaniem mocnych wrażeń ma całkowicie naukowe wyjaśnienie.
Pikantne potrawy wywołują w ustach uczucie, które mózg interpretuje jako palenie lub palenie się.
Kiedy twoje ciało zdaje sobie sprawę, że w rzeczywistości nie ma żadnego prawdziwego niebezpieczeństwa i nie jesteś dosłownie w ogniu, mózg interpretuje to uczucie jako dreszczyk emocji, podobny do wrażenia, jakie odczuwasz podczas jazdy kolejką górską.
Ludzie-Pleasers przejadają się, gdy mają towarzystwo

Przejadanie się w sytuacjach towarzyskich to znak, że lubisz robić różne rzeczy dla innych ludzi. Obrazy Shutterstock
Ludzie zwykle jedzą więcej, gdy mają towarzystwo. Dzieje się tak głównie dlatego, że dobrze się bawią i nie myślą o jedzeniu. Jedzą podświadomie.
Zgodnie z jedno badanie dzieje się tak, gdy ludzie naśladują swoich towarzyszy. Naukowcy włączyli pary młodych kobiet i monitorowali, jak się zachowują lub jedzą.
Ujawnili, że ludzie mają tendencję do naśladowania nawyków żywieniowych swoich towarzyszy. Oznacza to, że ktoś, kto jest wielkim zjadaczem, może z łatwością ustawić tempo dla całego tłumu.
Ile razy miałeś przyjęcie, na którym zjadano więcej jedzenia niż na ostatnim, który zorganizowałeś?
Dzieje się tak, ponieważ ludzie podświadomie chcą dogonić osobę, która zjada najszybciej w firmie.
Case Western Reserve University przeprowadził badanie na ten sam temat[2], a wyniki pokazały, że w tej sytuacji jest coś więcej niż tylko naśladowanie towarzysza.
Wszyscy uczestnicy mieli do wypełnienia ankietę, a naukowcy odkryli, że osoby zadowalające ludzi są bardziej skłonne do jedzenia więcej, gdy mają towarzystwo. Zadowoleni ludzie chętnie przyjmowali też cukierki oferowane im przez aktora, który udawał uczestnika badania, i brali więcej niż inni uczestnicy.
Osoby nadmiernie emocjonalne mają tendencję do potajemnego jedzenia przekąsek
Wszyscy wiemy, że niektórzy ludzie zjadają emocje i wszyscy mamy przyjaciela, który je więcej, gdy jest smutny lub przygnębiony. Czasami też to robimy.

Jedzenie emocjonalne wiąże się ze smutnymi lub szczęśliwymi uczuciami. Obrazy Shutterstock
Żywność jest często używana jako mechanizm zmniejsza stres, ale bardziej emocjonalni ludzie mają też inne nawyki, jeśli chodzi o jedzenie.
Zostało to potwierdzone przez badanie przeprowadzone przez firmę odchudzającą LighterLife. W ich badaniu wzięło udział 2000 uczestników, a głównym celem całego badania było poznanie zwyczajów żywieniowych kobiet. Odkryli, że duży procent kobiet wymyka się codziennie, aby zjeść swoją sekretną przekąskę.
Około 40% tych kobiet stwierdziło, że zdaje sobie sprawę, że wymykanie się z domu na przekąskę jest problemem, głównie dlatego, że mają już nadwagę. Dodali jednak, że nie mogą oprzeć się pokusie. Wstydzą się swojego nałogu i dlatego zdecydowali się wymknąć, a nawet zamknąć się w łazience na posiłek.
Osoby, które są w trakcie utraty wagi lub po tym, jak zdali sobie sprawę, że przytyli zbyt mocno, również stają się nadmiernie emocjonalni. Czują, że cały świat się z nich śmieje, kpi i osądza. Jednak kluczem do postępu jest zaprzestanie tego nawyku, który ogranicza całą ciężką pracę i rujnuje plany odżywiania i ćwiczeń stworzone przez profesjonalistów.
Sumienni ludzie jedzą więcej owoców i warzyw
Według badanie od 2014, które zostało przeprowadzone za pomocą kwestionariusza Wielkiej Piątki międzynarodowej puli pozycji osobowości, ludzie świadomie jedzą więcej owoców i warzyw. Ten krótki kwestionariusz ujawnił również, że osoby świadome dokonywały zdrowszych wyborów żywieniowych niż inne osoby.
Wyniki tego badania wyjaśniono faktem, że introwertycy, ludzie, którzy są bardziej oddani swoim uczuciom i odkrywaniu wewnętrznego świata, nie są towarzyscy jako ekstrawertyczni ludzie, co oznacza, że nie piją za dużo i rzadziej oddawaj się fast foodom w późnych godzinach.
Sumienni ludzie[3] mają tendencję do dokładnego studiowania wszystkiego i chcą znać cel życia, przeznaczenie swojego istnienia itp., spędzają znaczną ilość czasu na rozważaniu filozoficznych myśli. Dlatego wybory żywieniowe, których dokonują, opierają się na ich celach, aby mieć doskonale zdrowe ciało, ponieważ tylko w ten sposób ich umysł również będzie doskonale zdrowy.
Introwertycy są również znani z wypróbowywania żywności wegańskiej, surowej żywności i innych rodzajów żywności opartej na owocach i warzywach jako głównych składnikach.
Ekstrawertycy uwielbiają tłuszcz zwierzęcy, słodycze i alkohol

Ekstrawertycy są bardziej skłonni do fast foodów. Obrazy Shutterstock
Badania opublikowane w Dziennik apetytu ujawnił, że ekstrawertycy mają powinowactwo do pikantnych, słodkich i tłustych potraw. Lubią też słodkie napoje bezalkoholowe.
Wyniki tego badania były również powiązane z zachowaniami społecznymi związanymi z ekstrawertykami. Są towarzyskimi motylami i częściej spędzają czas ze swoimi przyjaciółmi, jedzą w restauracjach typu fast-food i wypijają kilka drinków.
Jedzenie, które jedzą w tych restauracjach typu fast food, jest tłuste i ma wysoki poziom kalorii.
Nawyki żywieniowe i typ osobowości - według Juliet A. Boghossian
Juliet A. Boghossian jest behawioralnym ekspertem żywieniowym i założycielem Foodology - wierzymy, że nasze nawyki żywieniowe są odzwierciedleniem naszego charakteru.
Zgodnie z pierwotną ideą Foodology nie jesteśmy tylko tym, co jemy. „Jesteśmy JAK też jemy”. Juliet Boghossian opracowała tę koncepcję[4] obserwując zwyczaje żywieniowe jej ojca.
Po przestudiowaniu komunikacji niewerbalnej i werbalnej przekształciła swoje obserwacje w naukę.
Według niej większość ludzi należy do jednej z poniższych kategorii:
- Fast Eaters:
Boghossian twierdzi, że szybkie jedzenie wskazuje, że dana osoba nie ma równowagi, jeśli chodzi o priorytety życiowe. Co więcej, ludzie, którzy jedzą swoje jedzenie przed wszystkimi innymi, również postępują w ten sposób w życiu, co oznacza, że woleliby przedkładać czyjeś potrzeby nad własne. Jednak ci ludzie zwykle odnoszą sukcesy w biznesie; są produktywni i pomyślnie kończą swoje projekty. - Slow Eaters: Według Boghossiana ludzie, którzy jedzą powoli, są przywiązani do swojej rutyny i są w rzeczywistości uparci. Ponadto, osoby wolno jedzące starają się delektować jedzeniem, aby pokazać, że naprawdę lubią każde doświadczenie. Co więcej, ci ludzie są bardziej skłonni do stawiania swoich potrzeb przed innymi. Dla przeciętnego powolnego zjadacza jest priorytetem w jego życiu.
- Ludzie, którzy mieszają jedzenie:
Osoba, która lubi mieszać potrawy, może również wziąć na siebie dużą odpowiedzialność w życiu ogólnie iw miejscu pracy. Potrafią efektywnie przyjmować obowiązki, ale często nie są w stanie określić, które zadanie jest priorytetowe. Ponadto trudno im skoncentrować się tylko na jednym zadaniu. - Osoby, które jedzą pojedynczo:
Boghossian określa ten typ ludzi jako zorientowany na zadania i ma swoje systematyczne podejście do różnych sytuacji życiowych. Ponadto osoby te są mniej elastyczne i mają trudności z przystosowaniem się do nieznanych im wydarzeń lub sytuacji.

Osoby wolno jedzące nigdy się nie spieszą i potrafią docenić życie. Obrazy Shutterstock
Umiejętności zawodowe i nawyki żywieniowe
Juliet Boghossian również wiąże pewne nawyki żywieniowe z umiejętnościami zawodowymi.
Na przykład:
- Osoba, która kroi mięso na raz:
Ten proces wskazuje, że dana osoba jest strategiczna, systematyczna i myśli przyszłościowo. Ten typ osoby jest idealny na stanowiska pracy, które obejmują planowanie strategiczne i precyzję. Na przykład inżynieria, technologia komputerowa, księgowość itp. - Osoba, która lubi próbować nowych potraw:
Doskonale nadają się do kreatywnych prac. Ich chęć spróbowania nowych potraw wskazuje, że mają kreatywną i ciekawą osobowość. Lubią też odkrywać nowe ścieżki i nie boją się ryzykować. - Osoba zadająca pytania dotyczące menu:
Według Boghossiana są ludźmi o otwartych umysłach i zawsze mają dobre cechy w miejscu pracy. - Osoby, które przygotowują jedzenie przed sezonem i nawet nie patrzą na menu: Są opisywani jako uparci i rzadziej przyjmują jakąkolwiek zmianę.
Wnioski
Chociaż o tym nie myślimy i zwykle jemy to, na co mamy ochotę, prawda jest taka, że nasze wybory żywieniowe i nawyki żywieniowe są odzwierciedleniem naszego typu osobowości.
Dokonujemy pewnych wyborów żywieniowych, ponieważ jest to odbicie tego, kim jesteśmy.
Na przykład osoby żądne przygód będą bardziej skłonne do jedzenia pikantnych potraw niż owoców i warzyw. Co więcej, sposób, w jaki jesz, wiele mówi o tobie.
[2] http://blog.case.edu/think/2012/02/01/hold_the_extra_burgers_and_fries_when_people_pleasers_arrive
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3028204/
[4] JA Boghossian. (Listopad 2013). Food-ology: Jesteś tym, jak jesz [online]. Dostępny: http://food-ology.com.p2.hostingprod.com/_advice_column