Aktualizacja: 2020, 18 maja

5 pokarmów, których należy unikać, jeśli masz chorobę autoimmunologiczną

5 pokarmów, których należy unikać, jeśli masz chorobę autoimmunologiczną

Jeśli cierpisz na jakąkolwiek chorobę autoimmunologiczną, jedzenie odgrywa kluczową rolę w Twoim zdrowiu i nasileniu objawów. Czy jesz wszystkie właściwe produkty, stosujesz zbilansowaną dietę, ale nadal dostrzegasz objawy? Cóż, czy wiesz, że niektóre pokarmy mogą faktycznie zaostrzać objawy i prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego i bólu? Dodatkowe stany zapalne są absolutnie najgorszą rzeczą, jakiej chcesz dla swojego organizmu, zwłaszcza gdy masz chorobę autoimmunologiczną.

Chociaż nie ma leków, które mogłyby wyleczyć te choroby, istnieją modyfikacje diety, które mogą w naturalny sposób złagodzić objawy i zapewnić zdrowsze i szczęśliwsze życie. Możesz podjąć kroki w celu kontrolowania objawów autoimmunologicznych, zmieniając dietę i usuwając pokarmy wyzwalające autoimmunologię. Zamierzam podzielić się z Tobą 5 najlepszymi produktami, które musisz teraz usunąć z diety, jeśli cierpisz na jakąkolwiek chorobę autoimmunologiczną!

Zanim przejdziemy do jedzenia, musisz unikać, omówmy, dlaczego jedzenie odgrywa tak ważną rolę choroby autoimmunologiczne. W chorobie autoimmunologicznej organizm zaczyna atakować własne narządy, ponieważ organizm nie jest w stanie odróżnić obcego najeźdźcy od własnej tkanki. Organizm może również nie być w stanie regulować intensywności wrodzonej odpowiedzi immunologicznej, która prowadzi do uszkodzenia różnych części ciała.

Dlatego to, co wprowadzasz do swojego organizmu, ma kluczowe znaczenie w przypadku chorób autoimmunologicznych. Twoje ciało jest już atakowane przez Twój układ odpornościowy; dlatego konieczne jest usunięcie wszelkich pokarmów, które spowodują dodatkowe stany zapalne i uszkodzenia. Przyjrzyjmy się teraz 5 pokarmom, które mogą nadal wywoływać objawy autoimmunologiczne, nawet jeśli myślisz, że jesz Zdrowa dieta.

5 pokarmów do usunięcia, jeśli masz chorobę autoimmunologiczną:

Jedzenie nr 1: gluten

Istnieje bezpośredni związek między chorobą autoimmunologiczną a celiakią lub nietolerancją glutenu. Gluten znajdujący się w dzisiejszych produktach został wytworzony przez człowieka i poddany manipulacji podczas przetwarzania, a jego organizm jest niezwykle trudny do rozpoznania. Współczesny gluten może powodować problemy trawienne, takie jak nieszczelne jelita, i może nasilać stany zapalne oraz prowadzić do dalszego postępu chorób autoimmunologicznych.

Kiedy spożycie glutenu prowadzi do zespołu nieszczelnego jelita, może to być katastrofalne dla osoby z już zdiagnozowaną chorobą autoimmunologiczną. Czy znasz to ciasne małe połączenie w ścianie jelita, które powstrzymuje wszystkich obcych najeźdźców i toksyny? Cóż, gluten otwiera te połączenia, umożliwiając toksynom przedostanie się do krwiobiegu. Może to być katastrofalne dla osoby z chorobami autoimmunologicznymi. Układ odpornościowy jest już w stanie bardzo wysokiej gotowości, a wprowadzenie większej liczby najeźdźców zwiększy ogólnoustrojowe zapalenie, które może nasilić objawy, nie wspominając o rozwoju innych chorób. Jest wiele pozytywów Recenzje Curcumin 2000 odnotowano w odniesieniu do wzmocnienia układu odpornościowego.

Spożycie glutenu

Jedzenie nr 2: kukurydza

Wiem, że dla niektórych może to być rozczarowujące, szczególnie podczas gorących letnich miesięcy, ale kukurydza może być tak samo szkodliwa jak gluten dla osób z chorobami autoimmunologicznymi! Jak wielu wie, kukurydza jest w Stanach Zjednoczonych masowym produktem GMO i może powodować poważne reakcje i stany zapalne. Kukurydza może również naśladować gluten w organizmie i wywoływać bardzo podobną reakcję w organizmie.

Jedzenie nr 3: Jajka

Chociaż jajka są generalnie doskonałym źródłem białka, nie są one doskonałym wyborem dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Nic dziwnego, że jajka mogą powodować poważne problemy z chorobami autoimmunologicznymi, ponieważ jaja są jednym z najczęściej uczulających pokarmów. W przypadku choroby autoimmunologicznej i upośledzonego jelita, jaja, a zwłaszcza biała część jaja, mogą pogorszyć objawy.

Enzym proteaza zawarty w białkach jaj, na który osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie reagują dobrze, nazywa się lizozymem. Ten konkretny enzym może faktycznie przekraczać barierę jelitową i przyciągać niebezpieczne bakterie, prawdopodobnie prowadząc do odpowiedzi immunologicznej. U osoby z chorobą autoimmunologiczną ważne jest, aby nie zaostrzać układu odpornościowego bardziej niż już jest, dlatego najlepiej unikać spożywania jaj.

Jedzenie nr 4: Warzywa psiankowate

Warzywa psiankowate są znane z zaostrzania objawów, które towarzyszą chorobom autoimmunologicznym, w szczególności reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Pokarmy z rodziny psiankowatych obejmują pomidory, bakłażan, ziemniaki, paprykę, a nawet jagody goji. Ta rodzina warzyw może nasilać stany zapalne i bóle stawów u osób z chorobami autoimmunologicznymi. Chociaż przeprowadzono wiele badań dotyczących tego, dlaczego właśnie warzywa psiankowate mogą nasilać objawy, takie jak ból stawów reumatoidalne zapalenie stawówjedno jest jasne.

Lektyny występujące w psiankach mogą być odpowiedzialne za podrażnienie jelit, co z kolei prowadzi do zwiększonego ryzyka zespołu nieszczelnego jelita, co z kolei prowadzi do nasilenia objawów zapalnych. Jeśli masz chorobę autoimmunologiczną, najlepiej zachować ostrożność i usunąć z diety warzywa psiankowate.

Warzywa psiankowate

Jedzenie nr 5: Orzechy

Chociaż orzechy są zdrową przekąską dla większości ludzi, są one również silnie uczulające, a osoby z chorobami autoimmunologicznymi mogą mieć większe ryzyko wystąpienia negatywnej reakcji. Niekoniecznie oznacza to, że orzechy należy na dłuższą metę wyeliminować z diety. Jednak należy zastosować dietę eliminacyjną, aby określić, czy masz wrażliwość na dany orzech, czy nie.

W przypadku chorób autoimmunologicznych zwiększa się ryzyko wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita, co zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita alergie pokarmowei wrażliwości. Ponieważ orzechy są tak wysoko sklasyfikowanym pokarmem alergizującym, najlepiej jest wyeliminować je z diety, a następnie ponownie wprowadzić w celu ustalenia, czy istnieje nadwrażliwość. Należy pamiętać, że nie dotyczy to alergii na orzechy.

Kiedy pojawi się alergia, nie zniknie i musisz usunąć ten pokarm z diety na całe życie. Orzechy mogą być również trudne do strawienia dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, a naprawa jelit jest niezbędna do zmniejszenia objawów. Spróbuj usunąć wszystkie orzechy z diety i zobacz, jak się czujesz, sprawdź, czy objawy ustąpią.

Informacje o diecie paleo

Wnioski

Podjęcie kroków w celu usunięcia tych pokarmów z diety jest pierwszym krokiem do wyleczenia jelit i ostatecznie zmniejszenia objawów autoimmunologicznych. Zdrowie zaczyna się w jelitach, a bez zdrowych jelit objawy mogą wymknąć się spod kontroli i być trudne do opanowania. Zacznij już dziś i zrób pierwszy krok w kierunku uzdrowienia!

Możesz także chcieć przeczytać - Unikaj tych 6 pokarmów, które pogarszają twoje zapalenie stawów

Autor
Facebook Twitter Instagram

Rebecca Jacobs

Nie określony

Rebecca Jacobs NC jest konsultantem Holistic Nutrition i autorem / właścicielem Holistic Balance Nutrition. Jej specjalnością są trawienie

Podobne posty

Pokaż wszystkie