Zaktualizowano: 2019, 19 sierpnia

Jak dieta wysokocukrowa wpływa na układ pokarmowy?

Jeśli lubisz spożywać dietę wysokocukrową, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem, ponieważ Twój nawyk może zagrażać Twojemu zdrowiu.
Jak dieta wysokocukrowa wpływa na układ pokarmowy?
Jaki dokładnie wpływ ma cukier na nasz organizm jako całość? Obrazy Shutterstock

Wszyscy wiemy, że dieta bogata w cukry może być szkodliwa dla zdrowia. Choroby serca, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu, podwyższone ciśnienie krwi… wszystko to można powiązać z dietą wysokocukrową. Ale spożywanie zbyt dużej ilości cukru może również spowodować spustoszenie w układzie pokarmowym.

Co to jest cukier?

Kiedy myślisz o cukrze, prawdopodobnie myślisz o białych granulkach w cukiernicy. Ale to o wiele bardziej złożone.

Cukier występuje w wielu formach w zależności od źródła pochodzenia i stopnia przetworzenia. Jest cukier surowy, cukier brązowy, cukier owocowy, cukier kukurydziany, cukier mleczny, cukier buraczany.

Następnie są alkohole cukrowe, a składniki cukru - monosacharydy, disacharydy i polisacharydy.

  • Cukry naturalne: Występuje w różnych ilościach w owocach, warzywach, nabiale i zbożach.
  • Rafinowane cukry (cukier stołowy, sacharoza): Główny rodzaj rafinowanego cukru, zwykle w postaci kryształków, syropów lub proszków. Nie są już „naturalne”, ponieważ zostały w jakiś sposób zmienione lub przetworzone.

Ile cukru NALEŻY jeść?

Spożycie cukru jest zazwyczaj wysokie Dieta zachodnia. Wysokie spożycie cukru wiąże się z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym otyłość, cukrzyca typu II, choroby układu krążenia, niektóre nowotwory, stłuszczenie wątroby i inne.

American Heart Association (AHA) zaleca maksymalną ilość dodatku cukru[1] jako:

  • Mężczyźni: 150 kalorii dziennie (37.5 gramów lub 9 łyżeczek)
  • Kobiety: 100 kalorii dziennie (25 gramów lub 6 łyżeczek)

W Wielkiej Brytanii NHS zaleca spożycie cukru poniżej 5% energii otrzymywanej z jedzenia i picia każdego dnia, co odpowiada 30 g cukru dziennie dla osób w wieku 11 lat i starszych. Jednak badania sugerują, że dodatek cukru stanowi obecnie 10% kalorii w diecie przeciętnego Amerykanina[2].

Nadmiar cukru i twoje ciało

Nadmiar cukru

Trzustka produkuje insulinę, która przekształca glukozę w energię, ale gdy organizm jest odporny na jej działanie, może to doprowadzić do wysokiego poziomu glukozy. healthcentral.com

Kiedy jemy pokarmy zawierające dodatek cukru, zarówno glukoza, jak i fruktoza są uwalniane do krwiobiegu. Trzustka następnie uwalnia insulinę, hormon, który pomaga „odblokować” komórki organizmu, aby umożliwić komórkom wykorzystanie glukozy jako źródła energii.

Insulina reguluje przepływ glukozy do iz krwi. Pozwala także mięśniom uzyskać potrzebną im glukozę z krwiobiegu.

Insulinooporność występuje, gdy komórki mięśni, tłuszczu i wątroby nie reagują prawidłowo na insulinę, a zatem nie mogą łatwo wchłonąć glukozy z krwiobiegu.

W rezultacie organizm potrzebuje wyższych poziomów insuliny, aby pomóc glukozie w wejściu do komórek. To z kolei powoduje, że trzustka produkuje coraz więcej insuliny. Ale kiedy nie jest to już możliwe, w krwiobiegu gromadzi się nadmiar cukru. Prowadzi to do cukrzycy typu II lub stanu przedcukrzycowego.

Istnieją również dowody na to, że nadmiar cukru może wpływać na równowagę flory jelitowej[3], co prowadzi do stanów takich jak SIBO lub przerost drożdży.

Związane z: Utrata cukru i wagi - szybsza utrata wagi dzięki ograniczeniu ukrytego spożycia cukru

Jak nadmiar cukru wpływa na trawienie?

  • Biegunka: Badania wykazały związek między biegunką a słabym trawieniem niektórych cukrów[4]. Osoby z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna i przewlekłą biegunką wytwarzają nienormalnie dużą ilość śluzu w jelitach, co utrudnia trawienie, zapobiega wchłanianiu tych skrobi i disacharydów.
  • Gastropareza: U osób z przewlekle wysokim poziomem cukru we krwi gastropareza może być spowodowana uszkodzeniem nerwu błędnego[5].

Oznacza to, że pokarm wchodzący do żołądka nie jest rozkładany mechanicznie i pozostaje w żołądku przez dłuższy czas. Powoduje to gazy, wzdęcia, niestrawność i zgagę.

Niestrawność

Nadmierne spożycie cukru powoduje problemy żołądkowe. Obrazy Shutterstock

  • Gaz: Nadmiar cukru, którego nie można rozłożyć i wchłonąć przez organizm, pozostaje w jelitach, gdzie ulega fermentacji. Ten cukier przemieszcza się wolniej w jelicie grubym, odżywiając się złymi bakteriami i drożdżami oraz powodując gromadzenie się gazów. Gaz ten może powodować skurcze, skurcze i ból.
  • Nietolerancje cukru: Laktoza to cukier znajdujący się w mleku. Nietolerancja laktozy występuje, gdy organizm nie wytwarza enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy, co powoduje gazy, wzdęcia i inne dolegliwości związane z trawieniem. W podobny sposób syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może hamować trawienie, ponieważ organizm również nie może go rozłożyć. Fruktoza pozostaje w jelitach, powodując wzdęcia i dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
  • Wzdęcia: Chociaż wchłanianie wody jest głównym zadaniem jelita grubego, cukier może wciągać wodę do jelita grubego lub przynajmniej uniemożliwić jej prawidłowe wchłanianie. Może to prowadzić do wzdęć lub ciężkości w jelitach.
  • Uszkodzenie wątroby: Trawienie jest stymulowane przez wątrobę. Fruktoza może być przetwarzana tylko przez wątrobę, więc cała połknięta fruktoza jest wysyłana do wątroby od razu, przeciążając ją i powodując potencjalne uszkodzenia, co z kolei upośledza trawienie.
  • Dysfunkcja metaboliczna: Fruktoza nie stymuluje insuliny, co z kolei nie tłumi greliny „hormonu głodu”. W rezultacie nie pobudza się również leptyny, hormonu sytości, co powoduje, że jesz więcej.

To prowadzi do przyrost masy ciała, otyłość brzuszna, obniżone HDL i podwyższone LDL, podwyższone stężenie cukru we krwi, podwyższone trójglicerydy i wysokie ciśnienie krwi.

Wytnij cukier dzięki tym alternatywom

Wytnij cukier

Możesz kontrolować poziom cukru, używając naturalnego słodzika, takiego jak Stevia. Obrazy Shutterstock

Zmniejszenie spożycia cukru nie musi oznaczać całkowitego braku słodyczy.

Oto kilka alternatyw dla dużych, złych, słodkich rzeczy.

  • erytrytolu: Erytrytol jest w 60-70 procentach tak słodki jak cukier stołowy - a mimo to jest prawie bezkaloryczny. Nie wpływa na poziom cukru we krwi, nie powoduje próchnicy i nie przyczynia się do przybierania na wadze.
  • Ksylitol: Alkoholowa postać ksylozy, ksylitol, ma o 40% mniej kalorii niż cukier i 75% mniej węglowodanów.
  • Stewia: Stewia to naturalny słodzik otrzymywany z liści rośliny stewii. Glikozydy stewiolowe w stewii są 250-300 razy słodsze niż cukier stołowy, ale nie zawierają kalorii.

Czytaj dalej: Wpływ cukru na mózg - uzależnienie i upośledzenie funkcji poznawczych

Cofnij się na słodycze

Daj odpocząć układowi trawiennemu, zmniejszając spożycie cukru. Korzyści wynikające ze zmniejszenia ilości cukru w ​​diecie znacznie przewyższają przyjemność z samego cukru. A jeśli nie możesz zignorować słodyczy, wybierz alternatywę!

Podobne posty

Pokaż wszystkie