Zaktualizowano: 2019, 1 sierpnia

Olej z kryla czy olej rybny: co jest najlepsze dla twojego zdrowia?

Olej z kryla czy olej rybny: co jest najlepsze dla twojego zdrowia?

Co to są kwasy tłuszczowe Omega 3?

Kwasy tłuszczowe Omega 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne i bogate w składniki odżywcze potrzebne dla naszego zdrowia. Te kwasy tłuszczowe zwykle znajdują się w rybach i niektórych roślinach. Są podzielone na dwa główne typy:

  • Kwasy tłuszczowe Omega 3 o długim łańcuchu - Zawierają EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) i występują w skorupiakach i rybach.
  • Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe Omega 3 - Zawiera ALA (kwas alfa-linolenowy), który można znaleźć w siemieniu lnianym itp., Ale ich zalety są znacznie słabsze niż DHA i EPA.

Nasze ciało potrzebuje Kwasy tłuszczowe omega 3 aby prawidłowo funkcjonować, ponieważ nie jest w stanie ich wytworzyć samodzielnie. Jednym z najlepszych źródeł tych kwasów tłuszczowych jest olej z kryla i olej rybny.

Jak uzyskano kwasy tłuszczowe Omega 3?

Olej rybny pozyskiwany jest z suplementów ryb takich jak menhaden, makrela, łosoś, tuńczyk, jesiotr, anchois, śledź, sardynki itp.

3.5 uncji ryb dostarcza 1 gram kwasów tłuszczowych omega 3. Suplementy oleju rybnego zawierają również witaminę E, która jest stosowana w celu przedłużenia ich przydatności do spożycia.

Olej z kryla pozyskiwany jest z pewnego rodzaju skorupiaków. Kryl to także norweskie słowo oznaczające „pokarm dla wielorybów”. Olej z kryla jest pozyskiwany i umieszczany w kapsułkach i najczęściej stosowany jako lek.

Zalety oleju z kryla i oleju rybnego

Nadal nie ma wystarczających dowodów, które potwierdzałyby wszystkie zalety oleju z kryla. Aby potwierdzić jego skuteczność, trzeba przeprowadzić wiele badań. Przyjmuje się jednak, że olej z kryla jest korzystny dla:

Z drugiej strony olej rybny jest bardziej znany ogółowi społeczeństwa i został poddany licznym badaniom, które badały jego korzyści zdrowotne. I oni są:

Dawkowanie oleju rybnego
  • Zmniejsza wysoki poziom trójglicerydów
  • Zmniejsza ryzyko zarażenia choroba serca
  • Zapobiega zwyrodnieniu mięśni związanemu z wiekiem (AMD)
  • Zapobiega poronieniom
  • Pomaga astma
  • Spowalnia twardnienie tętnic
  • Poprawia funkcje umysłowe u dzieci z zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD)
  • Zmniejsza utratę wagi u pacjentów z rakiem
  • Reguluje wysokie ciśnienie krwi
  • Korzystne dla nerek
  • Pomaga przy bólach menstruacyjnych
  • Zmniejsza ryzyko niewydolności serca
  • Zwiększa utratę wagi osoby z nadwagą.
Olej rybi nie obniża poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Czy olej z kryla / olej rybny jest bezpieczny dla każdego?

Olej z kryla jest prawdopodobnie bezpieczny dla każdego do stosowania przy umiarkowanym spożyciu. Podobnie jak jego korzyści zdrowotne, olej z kryla nie jest wystarczająco zbadany, aby dostarczyć wystarczających informacji o możliwych skutkach ubocznych.

Olej rybny jest bezpieczny dla każdego, w tym dla kobiet karmiących piersią lub kobiet w ciąży. Jednak należy go przyjmować w umiarkowanej dawce.

Na skutki uboczne spożywania zbyt dużej ilości oleju rybnego wskazują:

  • Wysypka
  • Krwotok z nosa

Dawkowanie oleju z kryla i oleju rybnego

Dawkowanie oleju z kryla i oleju rybnego

Dawkowanie oleju z kryla zależy od takich czynników, jak wiek i stan zdrowia. Wciąż nie jest do końca zbadane, jaka dawka jest wystarczająca dla danej osoby lub stanu i przed zakupem oleju z kryla należy skonsultować się z lekarzem i poprosić o fachową poradę.

Odpowiednia dawka oleju rybnego to zwykle 4 gramy dziennie; jednak jeśli bierzesz olej rybny w celu leczenia niektórych stan zdrowia, to są przypadki, w których twoja dawka powinna być wyższa lub niższa.

Na przykład:

  • W przypadku problemów z nerkami - 12 gramów dziennie
  • Aby zapobiec stwardnieniu tętnic - 6 gramów dziennie
  • Na depresję - 9.6 gramów dziennie
  • Reumatoidalne zapalenie stawów - 3.8 grama dziennie

Aby jak najlepiej wykorzystać olej rybny, niezwykle ważne jest przyjmowanie odpowiednich dawek. Przyjmowanie zbyt dużych dawek oleju rybnego może być niebezpieczne. (Użyj pola napiwków)

Czym się różnią?

Chociaż olej rybny i olej z kryla są dobrymi źródłami kwasów tłuszczowych omega 3, nie są tym samym. Ich pierwszą różnicą jest pochodzenie. Podczas gdy olej rybny jest pozyskiwany lub spożywany w rybach, olej z kryla pozyskiwany jest ze zwierząt podobnych do krewetek. Oba oleje dostarczają EPA i DHA.

Olej z kryla Olej z ryb
  • Nasz organizm może szybciej wchłaniać olej z kryla, ponieważ DHA i EPA w oleju z kryla są połączone z fosfolipidami
    które łatwo rozpuszczają się w wodzie, stąd szybkie wchłanianie.
  • Olejek z kryla wchłania się w ciągu 2 do 3 godzin.
  • Stężenie kwasów tłuszczowych omega 3 jest wyższe w oleju rybnym.
  • EPA i DHA w oleju rybnym są związane z trójglicerydami, które nie są łatwo rozpuszczalne w wodzie.
  • Aby nasz organizm wchłonął olej rybny, potrzeba mu od 48 do 72 godzin.

Dzięki szybkiemu wchłanianiu mniejsze dawki kwasów omega 3 w oleju z kryla są równie skuteczne, jak ich wysokie stężenie w oleju rybiego.

Olej z kryla zawiera również wyższy poziom astaksantyny, która jest przeciwutleniaczem, który można znaleźć w jedzeniu kryla z alg. Wysoki poziom astaksantyny obniża poziom cholesterolu LDL i podwyższony cholesterol HDL.

Czy olej z kryla jest lepszy niż olej rybny?

Sądząc po szybkim wchłanianiu i wyższym poziomie astaksantynaolej z kryla może mieć lepszą strukturę. Nie ma jednak wystarczającej liczby badań naukowych, które potwierdziłyby wszystkie jego zalety. Na razie nie ma właściwej odpowiedzi na to pytanie. Ważne jest, aby przeprowadzić więcej badań, które skupiłyby się na oleju z kryla i jego zaletach, głównie dlatego, że większość badań dotyczących kwasów tłuszczowych omega 3 koncentruje się na suplementach oleju rybnego.

Czego powinienem użyć?

Olej rybi ma wiele zalet, które zostały udowodnione naukowo. Jest bezpieczny dla każdego, a nawet kobiety w ciąży. Z drugiej strony olej z kryla jest stosunkowo niezbadany i jeśli chcesz spróbować, powinieneś najpierw skonsultować się z lekarzem.

Wnioski

Olej z kryla i olej rybny to doskonałe źródła kwasów tłuszczowych Omega 3, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Jednak olej z kryla nie jest wystarczająco zbadany i należy przeprowadzić dodatkowe badania, aby potwierdzić jego możliwe korzyści zdrowotne.

Ile oleju rybnego należy przyjmować? Podziel się swoimi poglądami w polu komentarza.

Referencje
[1] Holm T, Andreassen AK Aukrust P. i wsp. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają kontrolę ciśnienia krwi i chronią czynność nerek u biorców przeszczepu serca z nadciśnieniem. Eu Heart Journal. 2001; 22: 428-436.
[2] Schut, NH Hardeman MR Goedhart PT Bilo HJG Wilmink J M. Pomiary lepkości krwi nie są wystarczająco czułe, aby wykryć zmiany odkształcalności erytrocytów u pacjentów leczonych cyklosporyną, a następnie jej odwrócenie za pomocą oleju rybnego i kukurydzianego. Clin Hemorheology. 1993; 13: 465-472.
[3] McDaniel JC. Kwasy Omega-3 wpływają na gojenie się ran. Ohio State University, Ph 2007; 98.
Autor

Dr. Ahmed Zayed

Dr Ahmed Zayed Helmy posiada licencjat z medycyny i chirurgii. Ukończył studia w 2011 roku na Uniwersytecie w Aleksandrii

Podobne posty

Pokaż wszystkie