Zaktualizowano: 2019, lipiec 2

Ogromne korzyści zdrowotne oliwek - 9 rzeczy, które musisz wiedzieć

Ogromne korzyści zdrowotne oliwek - 9 rzeczy, które musisz wiedzieć

W ciągu ostatnich kilku lat dieta śródziemnomorska zyskała popularność ze względu na jej korzyści zdrowotne, w szczególności zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Oliwki, zwłaszcza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, są podstawą diety śródziemnomorskiej, a korzyści wykraczają daleko poza korzyści zdrowotne dla serca.

Dowiedz się więcej o mniej powszechnych zaletach oliwek i oliwy z oliwek, co sprawi, że będziesz je spożywać codziennie.

Żywność przeciwzapalna zdrowa dla serca

Badania dowiodły, że osoby, które codziennie spożywają oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, są bardziej narażone na nadciśnienie, zawał serca i śmierć z powodu chorób serca, w szczególności w porównaniu z osobami, które nie spożywają regularnie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe to zdrowe tłuszcze, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Tłuszcze te pomagają podnieść zdrowy poziom cholesterolu, który jest znany jako cholesterol HDL, jednocześnie zmniejszając zły cholesterol, który jest znany jako LDL. Oliwki i oliwa zawierają polifenole, są to związki roślinne o korzystnych właściwościach przeciwutleniających, które zmniejszają stany zapalne i stres oksydacyjny powodowany przez szkodliwe wolne rodniki.

Zapalenie jest źródłem większości chorób przewlekłych, w tym chorób serca, raka, cukrzycy i udaru. Te właściwości polifenoli mogą pomóc zmniejszyć uszkodzenia tkanek i narządów, chronią DNA na poziomie komórkowym, zmniejszając w ten sposób prawdopodobieństwo wzrostu guza.

Korzyści dla zdrowia kości

Korzyści dla zdrowia kości

Korzyści przeciwzapalne polifenoli pomagają zmniejszyć objawy i ryzyko stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów i osteoporoza. Oliwa z oliwek i oliwki poprawiają gęstość mineralną kości i zapobiegają ogólnej degeneracji.

Kiedy zmniejsza się ból fizyczny, ludzie są bardziej zmotywowani i entuzjastycznie nastawieni do aktywności i ćwiczeń. Regularne ćwiczenia, szczególnie ćwiczenia obciążające, takie jak chodzenie, trening siłowy, taniec itp., Również pomagają poprawić i zbudować gęstość kości.

Korzyści neurologiczne

Nasz mózg składa się z tłuszczu i rozwija się najlepiej, gdy jest odżywiony zdrowymi dla serca tłuszczami, w tym jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w oliwkach i oliwie z oliwek. Oprócz przeciwzapalnej ochrony tkanki mózgowej oliwki zawierają witaminę E.

Badania wykazały, że spożywanie witaminy E jest powiązane z poprawą funkcji poznawczych. Dodanie oliwy z oliwek do codziennej diety pomoże zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych związanych z demencją i chorobą Alzheimera.

Pomaga regulować apetyt i apetyt

Oliwki regulują apetyt

Tłuszcz zawiera dwa i pół razy więcej kalorii niż węglowodany i białko. Spożywanie umiarkowanej porcji tłuszczu ze źródeł zdrowych dla serca, takich jak oliwa z oliwek, zapewni uczucie sytości przez dłuższy czas, jednocześnie zmniejszając apetyt na pokarmy bogate w cukier lub węglowodany.

Oliwa z oliwek nie podnosi poziomu insuliny, gdy poziom insuliny mieści się w zdrowym zakresie, organizm funkcjonuje najlepiej, hormony są kontrolowane, a stan zapalny jest niski.

Spożywanie oliwek może zwiększyć wchłanianie składników odżywczych

Organizm jest w stanie wchłonąć niezbędne witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach tylko wtedy, gdy organizm spożywa tłuszcz. Osoby, które odżywiają się i stosują dietę niskotłuszczową, są narażone na wysokie ryzyko niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co zwiększy stan zapalny i ryzyko chorób przewlekłych.

Korzyści z tych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach obejmują zdrowie układu odpornościowego, zdrowie kości, zdrowie zębów przy jednoczesnej ochronie tkanek organizmu przed zwapnieniem.

Korzyści z jedzenia oliwek

Proste sposoby codziennego spożywania oliwek

  • Spożywaj śródziemnomorską sałatkę przeciw makaronom, w tym karczochy, oliwki, pomidory, świeżą mozzarellę, bazylię i oliwę z oliwek.
  • Przekąska na oliwkach i owocach
  • Spróbuj zrobić świeżą kanapkę domowej roboty Muffuletta.
  • Chleb pełnoziarnisty skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżym czosnkiem.
  • Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny i zioła do domowego sosu sałatkowego.
  • Lekko podsmażone warzywa na oliwie z oliwek.
  • Użyj go do przygotowania dipów z fasoli domowej roboty lub guacamole.
  • Dodaj oliwki do sałatki, zawijania lub domowej pizzy.

Uważaj, oliwa z oliwek nie jest odporna na wysokie temperatury; korzyści odżywcze znikną, jeśli oliwa z oliwek zostanie przegrzana. Najlepiej używać go w dipach lub jako sos do sałatek bez gotowania. Lekkie sauté jest również bezpieczne.

Świeża sałata

Wnioski

Spożywanie zdrowego dla serca tłuszczu z oliwek i oliwy z oliwek zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne, neurologiczne, regulację apetytu, regulację hormonów i zapobieganie chorobom.

Staraj się spożywać co najmniej 1-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie, aby uzyskać wymienione powyżej korzyści zdrowotne.

Kredyty obrazowe
Obraz funkcji: Shutterstock.com
Obraz postu: Shutterstock.com i Pinterest.com
Autor
Facebook Twitter Instagram

Dr. Biuro Keitha

Dr Kantor od 30 lat jest zwolennikiem naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Jest także członkiem Rady Dyrektorów NAMI.org w G

Podobne posty

Pokaż wszystkie