Zaktualizowano: 2019, 1 sierpnia

Omega 6: pełny przegląd Omega 6

Omega 6: pełny przegląd Omega 6

Co to jest Omega 6?

Kwasy tłuszczowe Omega-6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), które są uważane za ważnych członków Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Struktura molekularna tych związków jest podobna do kwasów Omega-3, z grupą kwasu karboksylowego (-cooh) na jednym końcu łańcucha węglowego, tworzącą „alfa” koniec cząsteczki i grupę metylową (ch3) na jej koniec ogonowy, tworzący koniec „omega”. „6” w ich nomenklaturze wynika z faktu, że zawierają one swoje pierwsze podwójne wiązanie cis na szóstym atomie węgla od końca metylowego łańcucha węglowego tworzącego ich strukturę.

Jakie są rodzaje tłuszczów Omega 6?

Chociaż istnieje kilka rodzajów kwasów tłuszczowych omega6, najważniejszym z nich jest kwas linolowy. Chociaż ich nazwy brzmią podobnie, należy uważać, aby nie pomylić ich z kwasem alfa-linolenowym lub ALA, który jest Omega 3. Strukturalnie kwas linolowy jest kwasem karboksylowym o 18-węglowym długim łańcuchu. Cząsteczka zawiera dwa wiązania podwójne cis, z których pierwsze znajduje się na szóstym atomie węgla od końca łańcucha.

Jak każdy inny kwas tłuszczowy omega-6, LA jest niezbędnym kwasem tłuszczowym, który należy spożywać, aby utrzymać zdrowy metabolizm. Jest używany przez organizm do syntezy szerokiego wachlarza substancji biochemicznych, takich jak kwas arachidonowy (AA), a tym samym niektóre prostaglandyny, leukotrieny i tromboksan.

Co ciekawe, karaluchy uwalniają ten kwas tłuszczowy wraz z kwasem oleinowym po śmierci. Celem jest ostrzeżenie innych karaluchów, aby nie wkraczały na obszar, w którym obecny jest martwy owad, jako środek bezpieczeństwa przed możliwym zagrożeniem, które może nadciągać w pobliżu.

Formuła Omega-6

LA ma wiele zastosowań komercyjnych. Ze względu na swoją konsystencję służy do produkcji szybkoschnących olejów i środków powierzchniowo czynnych. Producenci kosmetyków używają tego kwasu tłuszczowego jako składnika swoich produktów kosmetycznych, ponieważ działa on hamująco trądzik i stany zapalne oraz zatrzymuje wilgoć. To sprawia, że ​​jest skuteczny w przypadku sucha skóra.

Rodniki lipidowe kwasu linolowego są często wykorzystywane w badaniach naukowych przeciwutleniacze.

LA jest metabolizowany w organizmie do kwasu gamma-linolenowego, który jest izomerem (cząsteczką o tej samej zawartości molekularnej, ale innym układzie atomów) ALA, kwasu omega-3. Jednak jest klasyfikowany jako NNKT i jest ważną częścią fizjologii człowieka, chociaż większość jego efektów nie została udowodniona. GLA to jedyny tłuszcz Omega-6, który jest syntetyzowany endogennie.

Jakie są źródła tłuszczów Omega 6?

Źródła tłuszczów Omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 nie są syntetyzowane przez organizm i muszą być spożywane egzogennie. LA, GLA i AA występują w różnych naturalnych produktach spożywczych. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości kwasów omega-6 może być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza jeśli stosunek ich spożycia do spożycia omega-3 jest wysoki.

Źródło zwierząt Źródło warzyw / owoców
Tłuszcz z indyka Orzechy i zboża
Tłuszcz z kurczaka Pszenica durum
Tłuszcz z kaczki Pieczywo pełnoziarniste
Tłuszcz gęsi Większość olejów roślinnych
Łój Wołowy Olej z wiesiołka
Łój barani Olej z ogórecznika
Wątróbka z kurczaka Olej z nasion czarnej porzeczki
Żółtko Olej lniany / lniany
koza Olej rzepakowy lub rzepakowy
Cielęcina Olej konopny, olej sojowy
Chude mięso wieprzowe Olej z nasion bawełny, olej z nasion słonecznika
Bizon Olej kukurydziany, olej z krokosza barwierskiego
Struś Pestki dyni, jagody Acai
Owieczka Orzechy Nerkowca, Pekan, Orzechy Piniowe, Orzechy Włoskie

ja. Źródło zwierząt
Jest bardzo niewiele źródeł zwierzęcych, które dostarczają znaczne ilości tłuszczów Omega-6. Drób jest powszechnie uważany za główne źródło pochodzenia zwierzęcego tego kwasu tłuszczowego. Żółtko jaja i tłuszcz z kurczaka są bogate w Omega6.

Kwasy tłuszczowe Omega-6 pozyskiwane ze źródeł zwierzęcych mogą mieć wysokie stężenie tego kwasu tłuszczowego w porównaniu z Omega-3, które mogą być szkodliwe. Proporcja Omega3 do Omega 6 w diecie powinna wynosić 1: 1, aby zachować zdrowy tryb życia. Jednak dzisiejsza dieta przeciętnego człowieka zawiera 16 razy więcej Omega-6 niż Omega-3. Badacze odkryli, że głównym powodem tej koncentracji jest ilościowe podejście do hodowli zwierząt we współczesnym rolnictwie. Zwierzęta z wolnego wybiegu, które stosują bardziej naturalną dietę, wykazują znacznie bardziej akceptowalny stosunek tych dwóch kwasów tłuszczowych. Jednak zwierzęta karmione syntetycznie produkowaną dietą dostosowaną do zwiększenia ilości mięsa mają zwykle wyższy stosunek Omega6.

ii. Źródło warzyw / owoców
Istnieje wiele źródeł pochodzenia roślinnego bogatych w Omega-6. Większość tego źródła stanowią cztery główne oleje spożywcze (palmowy, sojowy, rzepakowy i słonecznikowy).

Najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego są oleje z Salicornia i krokosza barwierskiego, zawierające około 75% tego kwasu tłuszczowego, a następnie olej z wiesiołka i olej makowy. Wiele olejów zbożowych, takich jak te z kiełków pszenicy, kukurydzy i otrębów ryżowych, jest również bogatych w ten kwas tłuszczowy. Źródła oparte na owocach obejmują olej z pestek winogron. Kilka olejów orzechowych jest również dobrym źródłem kwasu linolowego, przy czym te z pistacji, orzeszków ziemnych, orzechów włoskich i migdałów zawierają około 30 do 50% kwasu linolowego.

Kwas gamma-linolowy został po raz pierwszy otrzymany z oleju z wiesiołka dwuletniego. Kwiat był synonimem GLA i jego dobroczynnego działania od czasów starożytnych. W przeciwieństwie do LA, krokosz barwierski nie zawiera GLA, chociaż zostały wyprodukowane genetycznie modyfikowane odmiany o wysokiej jego zawartości. Kilka innych olejów roślinnych ma naturalnie wysoką zawartość GLA. Należą do nich olej z nasion czarnej porzeczki, olej z nasion konopi i olej z nasion ogórecznika. Owies, spirulina i jęczmień to inne źródła tego kwasu tłuszczowego.

Jakie są korzyści zdrowotne związane z Omega 6?

Mechanizm działania kwasów Omega 6 na układy organizmu wciąż nie jest do końca poznany. Jednak te tłuszcze mają określony wpływ na metabolizm człowieka. Są znane zarówno jako prozapalne, jak i przeciwzapalne. Tłuszcze Omega-6 mogą być stosowane do zwalczania lub leczenia wielu różnych chorób i dolegliwości.

Korzyści zdrowotne Omega 6

1. Ból piersi i wyprysk
Wiesiołek, dobre źródło GLA, był używany od setek lat w leczeniu miejscowych stanów zapalnych. Kiedyś był znany jako „królewski lek na wszystko”. Powszechnie znany jest jako jedyne skuteczne leczenie bólu piersi i egzemy. Twierdzenie to zostało zakwestionowane przez kilku badaczy, którzy twierdzą, że działanie oleju z wiesiołka jest nieproporcjonalne. GLA znajdujący się w kwiatku pomaga zwiększyć reakcję organizmu na tamoksyfen, lek często przepisywany kobietom z rak piersi. Roszczenia dotyczące egzemy nadal wydają się wątpliwe. Badania nad GLA i jego wpływem na redukcję objawów wyprysku przyniosły mieszane wyniki, a kilka osób zgłosiło brak zmian w ich stanie.

2. Neuropatia cukrzycowa
Ból nerwowy pojawiający się u pacjentów z Neuropatia cukrzycowa można skutecznie zmniejszyć, przepisując te suplementy GLA przez około sześć miesięcy. Wpływ tego kwasu tłuszczowego na nerwobóle jest bardziej wyraźny u diabetyków, u których poziom cukru we krwi jest pod kontrolą.

3. Uszkodzenie stawów i zapalenie stawów
Wiadomo, że GLA ma właściwości przeciwzapalne i może okazać się skuteczny w chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów. Należy jednak zauważyć, że GLA nie jest skutecznym lekarstwem na takie schorzenia i chociaż może zmniejszyć objawy, takie jak ból, uszkodzenie stawów w RZS jest nieuniknione.

4. Osteoporoza i stwardnienie rozsiane
Wiadomo również, że EPO wykazuje pozytywny wpływ na pacjentów cierpiących na choroby, takie jak osteoporoza i stwardnienie rozsiane. Jednak one również wymagają dalszych badań, zanim efekty zostaną udowodnione.

5. Alergie
Wiele osób przysięga, że ​​olejek z wiesiołka jest skutecznym lekarstwem alergie. Co ciekawe, stwierdzono, że kobiety podatne na alergie mają niski poziom GLA w mleku matki i we krwi. Jednak GLA nie jest w żaden sposób lekiem na takie reakcje organizmu na obce substancje, a poważne reakcje alergiczne powodujące anafilaksję muszą być leczone przez personel medyczny.

6. ADHD
Przeprowadzono wiele badań dotyczących wpływu tłuszczów omega na Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) u dzieci. Stwierdzono, że dzieci z tym zaburzeniem mają niski poziom niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jednak chociaż niektóre badania mówią, że olej rybny może zmniejszyć objawy ADHD, nie udowodniono korelacji między tym zaburzeniem a tłuszczami omega.

7. nadciśnienie
Jednak badania nad zastosowaniem GLA i innych tłuszczów omega w leczeniu nadciśnienia dały obiecujące wyniki. Wykazano, że olej z nasion czarnej porzeczki obniża ciśnienie krwi u mężczyzn z granicznym nadciśnieniem.

8. Syndromy miesiączkowe
Wykazano, że olej z wiesiołka i inne dobre źródła GLA mają różną skuteczność w dolegliwościach ginekologicznych. Jak wspomniano powyżej, GLA zwiększa odpowiedź organizmu na leki podawane na raka piersi. Jest również powszechnie przepisywany kobietom cierpiącym na włóknisto-torbielowatą chorobę piersi lub torbielowatą mastalgię. Kilka kobiet twierdzi, że olej z wiesiołka pomaga zmniejszyć objawy menstruacyjne, takie jak uderzenia gorąca. Inni, którzy cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego, biorą go do walki retencja wody (wzdęcia i obrzęki), drażliwość i depresja.

Jakie są skutki uboczne Omega 6?

Kwasy tłuszczowe Omega6 mogą być szkodliwe dla zdrowia, jeśli są przyjmowane w dużych ilościach, ponieważ zwiększają poziom trójglicerydów. Proporcję Omega-6 do Omega-3 w diecie należy utrzymywać na poziomie 1: 1. Ponadto osoby z tendencją do wysokiego poziomu trójglicerydów i cholesterolu powinny ograniczyć spożycie tego kwasu tłuszczowego.

Mniej popularne Przypadki niepotwierdzone naukowo
Kwas lub kwaśny żołądek Biegunka
Zły, niezwykły lub nieprzyjemny (po) smak Trudności z wypróżnianiem (stolec)
Bieganie Utrata apetytu
Nadęty lub pełne uczucie Nudności lub wymioty
Zmiana smaku Przepuszczanie gazu
Nadmiar powietrza lub gazu w żołądku Pełność żołądka
Zgaga -
Niestrawność -
Dyskomfort, rozstrój lub ból żołądka -

Spożycie EPO jest bardzo niebezpieczne dla osób cierpiących na zaburzenia napadowe, ponieważ zwiększa skłonność do ataków. Donoszono, że napady wywołane EPO występowały u pacjentów z wcześniejszymi zaburzeniami napadowymi lub u osób łączących EPO ze środkami znieczulającymi. Osoby poddawane operacji w znieczuleniu powinny zaprzestać przyjmowania stężonych źródeł GLA przynajmniej na pół miesiąca przed zabiegiem. Pacjenci ze schizofrenią odradza się również przyjmowanie suplementów GLA, ponieważ mogą reagować z lekami, które przyjmują na swoje zaburzenie i wywołać napad.

GLA wykazuje działanie prozapalne przy spożyciu w ilości powyżej 3000 mg dziennie. Rozsądnie jest przestrzegać zalecanego dziennego spożycia dla wszystkich suplementów diety.

Wiadomo również, że EPO powoduje ogólne skutki uboczne, takie jak bóle głowy, biegunka, nudności i ból brzucha.

Badania wykazały, że olej kukurydziany i pokrewne źródła GLA mogą wywoływać wzrost komórek guza prostaty. Mężczyźni z rakiem prostaty w rodzinie powinni ograniczyć spożycie kwasów tłuszczowych Omega-6.

Suplementy Omega-6, podobnie jak inne suplementy diety, mogą wpływać na inne przyjmowane leki. Czasami te reakcje mogą być szkodliwe dla zdrowia pacjenta.

GLA zwiększa skuteczność leków rozrzedzających krew, takich jak heparyna i warfaryna. Zwiększa to ryzyko krwawienia i jest potencjalnie niebezpieczne dla pacjentów, którzy są już bardzo chorzy.

Niektóre badania wykazały, że GLA nasila działanie antybiotyków i może być korzystnym uzupełnieniem infekcji. Zwiększa również działanie immunosupresyjne i chemioterapię.

W ciąży a kobiety karmiące piersią powinny spożywać kwasy tłuszczowe Omega-6 w ograniczonej ilości, upewniając się, że ich dzienne spożycie nie przekracza 10% dziennych kalorii. Nie ma wielu badań, które wskazywałyby na korzystne działanie tłuszczów Omega 6 u kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Jednak wybierając naturalne źródła GLA, należy uważać, aby unikać oleju z nasion ogórecznika lekarskiego i produktów pokrewnych, które mogą mieć działanie teratogenne (szkodzić płodowi) i wywoływać przedwczesny poród.

Często zadawane pytania dotyczące Omega 6

  • Dlaczego zbyt dużo OMEGA-6 jest szkodliwe dla zdrowia?
    Tłuszcze Omega6 mają tendencję do podnoszenia poziomu trójglicerydów we krwi po spożyciu. Spożywanie dziennie ponad 3000 mg GLA może również prowadzić do prozapalnego działania tego kwasu tłuszczowego.
  • Czy spożywanie kwasów omega-6 może powodować choroby serca?
    Wysoki poziom trójglicerydów we krwi może prowadzić do kilku Choroby sercowo-naczyniowe takie jak nadciśnienie i zawał serca. Omega-6 ma tendencję do zwiększania poziomu tego tłuszczu we krwi.
  • Skąd mogę wiedzieć, czy mam prawidłowy bilans kwasów tłuszczowych Omega-6?
    Osoba powinna spożywać tłuszcze Omega-6 i Omega-3 w proporcji 1: 1. Podczas spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego należy uważać, aby mięso pochodziło od zwierząt żywionych trawą lub drobiu z wolnego wybiegu.
  • Czy Omega-6 jest dla Ciebie tak samo dobra jak Omega-3?
    Kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 są wykorzystywane przez organizm w bardzo różny sposób, a ich działanie przeciwzapalne jest jedynym wspólnym działaniem na organizm. Obie formy tłuszczów omega są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, których organizm potrzebuje do prawidłowego metabolizmu
  • Ile Omega 6 powinienem przyjmować codziennie?
    Ilość Omega 6, jaką człowiek powinien spożywać na co dzień, zależy od kilku czynników, takich jak wiek, stan zdrowia czy podatność na choroby. Obecnie nie ma dziennego zalecanego spożycia dla tego tłuszczu. Jednak GLA nigdy nie powinno być spożywane w ilości większej niż 3000 mg dziennie, ponieważ przy wyższych poziomach ma tendencję do wywoływania stanu zapalnego.
  • Czy przyjmowanie Omega-6 w czasie ciąży jest bezpieczne?
    Nadal badany jest wpływ Omega-6 na ciążę. Kobiety w ciąży powinny jednak unikać oleju z ogórecznika lekarskiego ze względu na jego skłonność do wywoływania porodu i uszkodzenia płodu.
  • Czy Omega-6 jest tylko dla dorosłych?
    Kwasy Omega-6 mogą spożywać w każdym wieku, o ile nie ma przeciwwskazań.
  • Czy tłuszcze Omega-6 są dobre dla dzieci?
    Dzieci mogą bezpiecznie spożywać Omega6. Osobom z chorobami, takimi jak ADHD, czasami przepisuje się te tłuszcze, ponieważ mają one tendencję do zmniejszania objawów tych zaburzeń.
  • Czy przyjmowanie Omega-6 bez konsultacji z lekarzem jest bezpieczne?
    Ponieważ nie ma RDA dla tłuszczów Omega-6, a ich spożycie zależy od szerokiego wachlarza czynników, zawsze zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek suplementów diety bogatych w ten tłuszcz.

Wnioski

Kwasy tłuszczowe Omega-6 to Niezbędne Kwasy Tłuszczowe, które nie są wytwarzane przez organizm, z wyjątkiem specjalnego wariantu GLA. To sprawia, że ​​spożywanie tych kwasów tłuszczowych jest koniecznością, ale w umiarkowanych ilościach, ponieważ mają one tendencję do wywoływania wielu skutków ubocznych. Może nasilać lub zmniejszać objawy wielu różnych chorób i powodować wiele interakcji lekowych. Dlatego obecnie każdy człowiek ma swoje własne zapotrzebowanie na Omega 6. Zawsze dobrze jest zapytać lekarza o rozpoczęcie suplementacji, takiej jak kapsułki z olejem rybnym lub olej z wiesiołka.

Referencje
  • Scorletti, E .; Byrne, CD (2013). „Kwasy tłuszczowe omega-3, metabolizm lipidów w wątrobie i niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby”. Roczny przegląd żywienia
  • Simopoulos, AP (2002). „Znaczenie proporcji niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6 / omega-3”. Biomedycyna i farmakoterapia
  • Hibbeln, Joseph R; Nieminen, Levi RG; Blasbalg, Tanya L; Riggs, Jessica A; Lands, William EM (2006). „Zdrowe spożycie kwasów tłuszczowych n? 3 i n? 6: szacunki uwzględniające różnorodność światową”. The American Journal of Clinical Nutrition
  • Anandan C, Nurmatov U, Sheikh A. Oleje Omega 3 i 6 do pierwotnej profilaktyki chorób alergicznych: przegląd systematyczny i metaanaliza. Alergia. 2009 czerwiec
  • Attar-Bashi NM, Li D, Sinclair AJ. kwas alfa-linolenowy i ryzyko raka prostaty. Lipidy. 2004
Autor

Dr. Ahmed Zayed

Dr Ahmed Zayed Helmy posiada licencjat z medycyny i chirurgii. Ukończył studia w 2011 roku na Uniwersytecie w Aleksandrii

Podobne posty

Pokaż wszystkie