Zaktualizowano: 2019, lipiec 29

Omega 9: rodzaje, źródła, korzyści zdrowotne, skutki uboczne, często zadawane pytania i więcej

Omega 9: rodzaje, źródła, korzyści zdrowotne, skutki uboczne, często zadawane pytania i więcej

Co to jest Omega 9?

Jeśli chodzi o Omega 9, nie są one tak omawiane i badane jak Omega 3 i Omega 6 Kwasy tłuszczowe. Dlatego wszystkie definicje opierają się na pewnej ilości badań, które przeprowadzono na temat tego typu kwasów tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe Omega 9 zawarte w tłuszczach zwierzęcych i olejach roślinnych są jednym z najważniejszych źródeł Omega 9. Kwasy tłuszczowe Omega 9 należą do grupy tłuszczów jednonienasyconych. Znany jest również jako kwas oleinowy.

Jednonienasycony kwas tłuszczowy jest w rzeczywistości kwasem nienasyconym, który ma podwójną lub potrójną wartościowość na cząsteczkę w łańcuchu węglowym. Kwas nienasycony to rodzaj kwasu, którego łańcuch węglowy jest w stanie absorbować dodatkowe atomy wodoru.

Jednak Omega 9 nie jest jednym z kluczowych kwasów tłuszczowych. Powodem, dla którego nie jest to kluczowy kwas tłuszczowy, jest fakt, że nasz organizm jest w stanie wyprodukować go w bardzo małych ilościach. Do produkcji kwasów tłuszczowych Omega 9 nasz organizm potrzebuje kwasów Omega-3 i Omega-6. Jeśli nie mamy określonego poziomu tych kwasów tłuszczowych w naszym organizmie, nie jesteśmy w stanie wyprodukować Omega 9.

Brak działania kwasów tłuszczowych Omega 9 to:

  • Ból stawów lub sztywność stawów
  • Wypryski skórne
  • Zwiększona potrzeba spożywania tłustych potraw
  • Guzki na ramionach i plecach
  • Nieregularne bicie serca
  • Opuszki palców zaczynają się łuszczyć lub pękać
  • Poronienie - jeden z najpoważniejszych skutków niedoboru Omega 9 w organizmie
  • Łupież
  • Suche oczy
  • Suche włosy
  • Sucha skóra - ze względu na brak bardzo potrzebnych olejów i tłuszczu w organizmie
  • Zmiany w zachowaniu i wahania nastroju
  • Opóźnienie wzrostu
  • Suche gruczoły
  • Bezpłodność męska.

Chociaż Omega 9 jest bardzo ważnym składnikiem dla każdego organizmu, nie jest niezbędny i jest mniej istotny niż Omega-3 i Omega-6. Dodatkowo Omega 9 to najobfitszy kwas tłuszczowy na naszej planecie.

Omega 9 jest zwykle spożywana, gdy w organizmie występuje niedobór Omega-3 lub Omega-6.

Różnica między Omega-3, Omega-6 i Omega 9 polega na tym, że dwa pierwsze kwasy tłuszczowe są oba wielonienasycone, podczas gdy Omega 9 jest (jak już wspomnieliśmy) jednonienasycone, ale mogą też być wielonienasycone ( kwas miodowy).

Jakie są rodzaje tłuszczów Omega 9?

Omega 9 zawiera kilka rodzajów tłuszczów. Jednak najważniejsze z nich są cztery i są to: kwas oleinowy, kwas miodowy, kwas erukowy i kwas nerwowy. Inne rodzaje tłuszczów Omega 9 obejmują kwas elaidynowy i kwas gondynowy. Poniżej możesz zobaczyć szczegółową analizę tłuszczów Omega 9.

1. Kwas oleinowy

Kwas oleinowy

Kwas oleinowy jest tłuszczem jednonienasyconym i zwykle znajduje się w oliwie z oliwek. Kwas oleinowy jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Jest płynny, oleisty i nie ma koloru. Ten rodzaj tłuszczu występuje jako gliceryd. Kwas oleinowy występuje naturalnie w olejach i tłuszczach zwierzęcych i roślinnych.

Wzór dla kwasu oleinowego to CH3 (CH2) 7CH = CH (CH2) 7COOH.

Termin oleinowy oznacza oliwę z oliwek lub pochodzi z niej. Kwas oleinowy jest jednym z najważniejszych składników oliwy z oliwek.

Kwas oleinowy nie występuje sam w naszym organizmie i nie jest jego naturalną częścią. Ten rodzaj tłuszczu występuje jako trójglicerydy, które są jednym ze składników niektórych rodzajów naturalnego oleju.
Oliwa z oliwek składa się z trójglicerydów kwasu oleinowego. Kwas ten jest najobfitszym kwasem tłuszczowym w tkance tłuszczowej człowieka. Ten kwas tłuszczowy wchodzi w skład naszej diety, ale jest także ważnym składnikiem do produkcji mydeł ze względu na swoje działanie emulgujące.

2. Kwas miodowy
Kwas miodowy jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym i działa przeciwzapalnie poprzez utlenianie tłuszczów nienasyconych. Został nazwany przez Jamesa F. Meada, który jako pierwszy go rozpoznał, sklasyfikował i opisał.

Formuła kwasu miodowego to C20H34O2.

Kwas tłuszczowy miodowy to kwas karboksylowy z trzema wiązaniami podwójnymi cis z przerwanymi metylenem i łańcuchem 20-węglowym.

3. Kwas erukowy

Kwas Erukowy

Kwas erukowy jest jednonienasycony, podobnie jak kwas oleinowy. Jej nazwa wywodzi się od słowa Eruca, które dosłownie oznacza roślinę z kwiatem.

Wzór kwasu erukowego to CH3 (CH2) 7CH = CH (CH2) 11COOH.

Kwas erukowy znajduje się w nasionach ściółki. Ten kwas tłuszczowy ma wiele zastosowań jako oleje mineralne, ponieważ jest bardziej biodegradowalny niż inne, a ponadto można go polimeryzować i wysuszyć do stosowania w farbach olejnych.

Kwas erukowy nie ma negatywnego wpływu na ludzi; przynajmniej negatywne skutki nigdy nie zostały zarejestrowane.

4. Kwas nerwowy
Kwas nerwowy jest również tłuszczem jednonienasyconym. Jest korzystny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Nerwonowy kwas tłuszczowy jest jednym z najważniejszych składników biosyntezy mieliny i zwykle znajduje się w istocie białej naszego mózgu.

Wzór kwasu nerwowego to C24H46O2.

Łosoś królewski, nasiona gorczycy żółtej, siemienia lnianego, łososia sockeye, nasion sezamu i orzechów makadamia są źródłem kwasu nerwowego.

Kwas nerwowy jest korzystny w leczeniu zaburzeń związanych z demielinizacją, takich jak adrenoleukodystrofia (ALD lub choroba Schildera brązu) i stwardnienie rozsiane, które występuje przy obniżonym poziomie kwasu nerwowego w sfingolipidach.

5. Kwas elidowy
Kwas elidowy to tłuszcz jednonienasycony. Jest izomerem trans kwasu oleinowego i można go znaleźć w niektórych mięsach i olejach roślinnych. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych jest również używany w przemyśle kosmetycznym, zwykle do produkcji balsamów.

Wzór kwasu elaidynowego to C18H34O2.

Zaletą kwasu elaidynowego jest fakt, że zwiększa on CETP w osoczu, co jest dobre dla obniżenia poziomu cholesterolu HDL.

6. Kwas gondowy
Kwas gondynowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym i zwykle występuje w orzechach i olejach roślinnych. Jest jednym ze składników oleju rzepakowego i rybnego i występuje w postaci glicerydu. Dodatkowo kwas gondynowy można znaleźć w innych olejach roślinnych, takich jak len sztuczny i brukselka.

Wzór kwasu gondynowego to C20H38O2.

Jakie są źródła tłuszczów Omega 9?

Źródła tłuszczów Omega 9

Głównym źródłem Omega 9 jest oliwa z oliwek. Jeśli jednak mówimy o ogólnym podziale, istnieją dwa źródła tłuszczów Omega 9: zwierzęce i owocowo-warzywne. Dalej opiszemy oba z nich.

Należy pamiętać, że wszystkie pokarmy bogate w Omega 9 są najzdrowsze, gdy nie są gotowane.

1. Źródła zwierzęce tłuszczów Omega 9
Chociaż Omega 9 zwykle znajduje się w warzywach, roślinach i owocach, jego obecność jest zauważalna w mięsie wszystkich zwierząt, łososiu królewskim, łososiowatym i innych rybach. Należy pamiętać, że ryby są doskonałym źródłem wszystkich kwasów tłuszczowych omega.

2. Źródła tłuszczów Omega 9 z owoców / warzyw
Omega 9 znajduje się zwykle w orzechach, owocach i olejach.

Orzechy: Owoce: Obrazy olejne:
Migdały Awokado Canola
Orzechy nerkowca Oliwki Oliwa z oliwek
Makadamias Olej z orzechów
Orzeszki ziemne Krokosz
pikany Słonecznik
Słonecznik Olej z nasion chia
Orzechy włoskie olej sezamowy

Również masło orzechowe jest doskonałym źródłem Omega 9. Należy wspomnieć, że te oleje są zdrowsze i bardziej funkcjonalne niż zwykłe oleje spożywcze.

Omega 9 znajduje się również w pestkach dyni, zielonych warzywach liściastych i zbożach.

Jakie są korzyści zdrowotne związane z Omega 9?

Korzyści zdrowotne Omega 9

Kwasy tłuszczowe Omega 9 mają wiele zalet zdrowotnych. Przeprowadzono liczne badania i wszystkie pokazują, że Omega 9 może zapobiegać zespołom metabolicznym i ryzyku zachorowania na choroby układu krążenia.

Kwasy tłuszczowe Omega 9 podnoszą poziom cholesterolu HDL i obniżają poziom LDL, zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Korzyści zdrowotne wynikające z Omega 9 to:

  • Pomóc z Astma
  • Pomóc z cukrzyca
  • Korzystne dla artretyzm
  • Korzystne dla osteoporozy
  • Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na różne rodzaje raka
  • Pomoc w chorobach skóry
  • Pomóc z wysoki cholesterol
  • Pomoc przy wysokim ciśnieniu krwi
  • Leczy choroby mięśni
  • Pomocny przy problemach trawiennych

Ponadto Omega 9 może poprawić odporność, zmniejszyć tętnice, zmniejszyć insulinooporność, a także pomóc w stresie i niepokoju. Są również korzystne dla ludzi, którzy są skłonny do alergii. Osoby z niskim poziomem Omega 9 mają większe ryzyko zachorowania na alergię, która spowoduje u nich problemy w pewnym momencie ich życia.

Jakie są skutki uboczne Omega 9?

Tłuszcz omega 9 to najpowszechniejszy tłuszcz w naszym organizmie. Większość naszej tkanki tłuszczowej składa się z kwasów Omega 9. Nie odnotowano żadnych skutków ubocznych kwasów tłuszczowych Omega 9. Jedynym wyjątkiem może być kwas erukowy. Przyjmowanie zbyt dużej ilości kwasu erukowego może prowadzić do stanu zwanego trombocytopenią, która reprezentuje problem z krzepnięciem krwi, którego wynikiem jest pojawienie się siniaków na ciele, nawet jeśli osoba nie jest ranna. Ponadto kwas erukowy nie jest dobry dla osób poddawanych chemioterapii, ponieważ może prowadzić do ryzyka chorób serca. Jednak jedynym wyjątkiem jest kwas erukowy. Kwasy tłuszczowe Omega 9 nie mają skutków ubocznych i są korzystne dla zdrowia.

Ponadto, jeśli chodzi o skutki uboczne, warto wspomnieć, że kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 mają więcej odnotowanych skutków niż Omega 9, ze względu na to, że Omega 9 jest najbardziej rozpowszechnionym kwasem w naszym organizmie.

Często zadawane pytania dotyczące Omega 9

Omega9 Faq
  • Ile Omega 9 powinienem otrzymywać codziennie?
    Po pierwsze, każdy powinien pamiętać, że spożywanie codziennej dawki Omega 9 stopniowo w ciągu dnia jest korzystniejsze niż przyjmowanie całej dawki na raz. Zaleca się przyjmowanie jednej lub dwóch łyżek oleju extra virgin dziennie. Nie ma potrzeby spożywania dużej ilości pokarmów i olejów bogatych w Omega 9. Jedna lub dwie łyżki stołowe wystarczą na codzienne spożycie.
  • Czy bezpiecznie jest przyjmować Omega 9, gdy jestem w ciąży?
    Tak. Omega 9 jest bezpieczny do zażywania podczas ciąży ale zaleca się konsultację z lekarzem w sprawie dawkowania.
  • Czy Omega 9 jest tylko dla dorosłych?
    Ze względu na liczne korzyści zdrowotne zaleca się każdemu dorosłemu regularne przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega 9. Zapobiegają i zwalczają nawet wiele różnych zaburzeń i chorób ADHD, anoreksja, choroby oczu, objawy menopauzy, zespół napięcia przedmiesiączkowego, trądzikalkoholizm, pomoc w odchudzaniu, zmniejszenie ryzyka nowotworów, wrzodów, choroby serca i gruźlica.
  • Czy tłuszcz Omega-9 jest dobry dla dzieci?
    Tłuszcze Omega 9 oferują wiele korzyści dla dzieci i mają ogromne znaczenie dla zdrowia serca i kontroli poziomu cukru we krwi. Dostarczane są w postaci oliwek, oleju rzepakowego, awokado lub orzechów. Jeśli dziecko regularnie spożywa wymienione składniki, suplementy Omega 9 nie są potrzebne.
  • Dlaczego zbyt dużo Omega 9 jest szkodliwe dla zdrowia?
    Omega 9 jest ważny dla zdrowia skóry, sierści, stawów i innych układów ciała. Jednak codzienne przyjmowanie zbyt dużej ilości Omega 9 może spowodować przyrost masy ciała. Niektórzy sportowcy w celu zwiększenia masy i przyrostu masy ciała przyjmują suplementy Omega 9. Ponadto, jak stwierdzono wcześniej, kwasy erukowe mogą powodować pewne zaburzenia i dolegliwości, ale właściwe dawkowanie i ostrożne przyjmowanie składników zawierających kwas erukowy nie spowoduje żadnych szkód.
  • Czy przyjmowanie Omega 9 bez konsultacji z lekarzem jest bezpieczne? Czy potrzebuję recepty, aby zażywać oleje Omega 9?
    Tak. Zażywanie Omega 9 bez lekarza jest całkowicie bezpieczne i nie potrzebujesz recepty, aby zażywać oleje Omega 9. Warto jednak skonsultować się z lekarzem, wyjaśnić, dlaczego chcesz przyjmować Omega 9 i poprosić o opinię.

Wnioski

Podobnie jak wszystkie kwasy tłuszczowe Omega, kwas tłuszczowy Omega 9 ma swoje zalety. Najkorzystniejszym składnikiem jest kwas oleinowy. Nie potrzeba też żadnych dodatkowych suplementów. Wystarczy wziąć owoce, nasiona i mięso bogate w Omega 9. Należy pamiętać, że Omega 9 to najczęściej występujący kwas tłuszczowy w naszym organizmie.

Najważniejsze jest to, aby niezależnie od znaczenia każdego z kwasów tłuszczowych (Omega-3, Omega-6 czy Omega 9) spełniały one odpowiednie funkcje organizmu i aby każdy z nich działał w najlepszy możliwy sposób, wszyscy muszą współpracować. Dlatego, aby mieć wystarczającą ilość Omega 9, należy mieć również znaczny poziom kwasów Omega-3 i Omega-6.

W naszych ciałach chodzi o równowagę. Równowaga jest potrzebna do optymalnego działania wszystkich składników naszego organizmu. Kupowanie suplementów Omega 9 nie jest konieczne, ponieważ ten kwas tłuszczowy nie jest niezbędny ze względu na zdolność naszego organizmu do jego wytwarzania. Jeśli nie masz pewności, czy przyjmować suplementy Omega 9, czy nie, po prostu skonsultuj się z lekarzem i poproś o poradę.

Referencje
  • Dolecek, TA „Epidemiologiczne dowody na związek między dietetycznymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi a śmiertelnością w badaniu interwencji z wieloma czynnikami ryzyka”. PSEBM.
  • Lands, William EM (grudzień 2005). „Tłuszcz w diecie a zdrowie: dowody i polityka zapobiegania: ostrożne stosowanie tłuszczów w diecie może poprawić życie i zapobiegać chorobom”. Annals of the New York Academy of Sciences 1055: 179-192. Blackwell. doi: 10.1196 / annals.
  • Holman RT. George O. Burr i odkrycie niezbędnych kwasów tłuszczowych. J Nutr.
  • Burr GO, Burr MM. O naturze i roli kwasów tłuszczowych niezbędnych w żywieniu. J Biol Chem.
Autor

Dr. Ahmed Zayed

Dr Ahmed Zayed Helmy posiada licencjat z medycyny i chirurgii. Ukończył studia w 2011 roku na Uniwersytecie w Aleksandrii

Podobne posty

Pokaż wszystkie