Co to jest Cytrulina?
Organiczny związek L - Cytrulina jest aminokwasem występującym naturalnie. Jego nazwa pochodzi od Citrullus, które jest łacińskim określeniem arbuza. Jest znany od dziesięcioleci, a teraz pojawił się jako obiecujący środek zwiększający wydolność tlenową i beztlenową. L - Cytrulina jest stosowana w leczeniu wielu chorób, takich jak cukrzyca, demencja, zaburzenia erekcji, nadciśnienie, zmęczenie, anemia sierpowata, choroba Alzheimera, choroby serca i osłabienie mięśni.
Jakie są typowe źródła cytruliny?
Naukowcy odkryli, że arbuz zawiera duże ilości kilku przeciwutleniaczy wzmacniających odporność, w tym aminokwasu cytruliny i likopenu. Cytrulina jest naturalnie obecna w różnych źródłach białka, takich jak mięso, mleko, ryby i rośliny strączkowe. Pochodzi również z określonych źródeł roślinnych, takich jak cebula i czosnek. Sadzonki orzecha włoskiego są również uważane za najbogatsze źródło Cytruliny.
Jak to działa?
L-Cytrulina jest naturalnie wytwarzana w organizmie. Nasz organizm zmienia L-Cytrulinę w inny aminokwas znany jako L-arginina, a także w tlenek azotu. Pomaga zwiększyć ilość składników, których organizm potrzebuje do produkcji niektórych białek. Otwierając tętnice i żyły, poprawia również przepływ krwi.
Jakie są korzyści zdrowotne?
L - Cytrulina służy do budowania sylwetki, poprawy energii i poprawy wyników sportowych. Może pomóc w utrzymaniu zdrowych tętnic. Może również pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi u dzieci po operacji cieplnej. Podawany jest przed i po zabiegu. Suplementacja L - Cytruliny może ulec poprawie zaburzenia erekcji u mężczyzn. Wiadomo również, że łagodzi niektóre objawy u osób z niedokrwistością sierpowatokrwinkową.
Korzyści z cytruliny w jelicie
Cytrulina jest aminokwasem nieistotnym, co oznacza, że jego produkcja odbywa się w organizmie. Jednak u osób z zespołem krótkiego jelita połączenie cytruliny może zająć tylne siedzenie. Organizm traci zdolność wchłaniania wystarczającej ilości składników odżywczych. Dzieje się tak, gdy znaczna część jelita cienkiego zostaje uszkodzona z powodu urazu lub innego problemu zdrowotnego. Z tego powodu długość jelita cienkiego jest usuwana operacyjnie; Niedobór tego aminokwasu może wystąpić, gdy w jelicie cienkim zachodzi produkcja Cytruliny. W takich przypadkach osoba musi przyjmować pokarmy bogate w cytrulinę lub suplementy, aby utrzymać równowagę poziomów.
Czy cytrulina odtruwa organizm z amoniaku?
Aminokwas cytruliny jest również używany do odtruwania amoniaku. Nie jest składnikiem żadnych głównych enzymów ani białek. Występuje w wysokich stężeniach w wątrobie, skąd bierze udział w cyklu mocznikowym, wydalając i odtruwając amoniak. Ten niezwykły aminokwas powstaje w cyklu mocznikowym przez dodanie amoniaku i dwutlenku węgla do ornityny. Główną funkcją cytruliny jest przekształcanie toksycznego amoniaku w mniej toksyczną formę znaną jako mocznik.
Cytrulina i Arginina
Podobnie jak arginina, Cytrulina jest również ważna w poszerzaniu naczyń krwionośnych, zwłaszcza w żyłach, dużych tętnicach, a także mniejszych tętniczkach. Aby zasygnalizować rozluźnienie otaczających mięśni gładkich, śródbłonek naczyń krwionośnych wykorzystuje tlenek azotu. Cytrulina jest przekształcana w organizmie do aminokwasu argininy, który dalej tworzy tlenek azotu. Kiedy cytrulina przedostaje się do śródbłonka naczyniowego, nerek lub innych tkanek, jest przekształcana w argininę, która pomaga w podnoszeniu poziomu argininy w tkankach i osoczu, a także zwiększa poziom tlenku azotu.
Zalecane dawki i czas dla Cytruliny
Odpowiednia dawka Cytruliny zależy od różnych czynników, takich jak stan zdrowia i wiek użytkownika. Nie ma naukowych informacji na temat właściwych dawek. Upewnij się, że postępujesz zgodnie z instrukcjami wydrukowanymi na etykietach produktu, a przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Wnioski
Spożywanie warzyw zawierających cytrulinę pozwala organizmowi regulować równowagę azotu we krwi, aby pomóc układowi krążenia w dostarczaniu większej ilości tlenu i krwi do organizmu. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby dowiedzieć się więcej o Cytrulinie i jej najlepszych źródłach żywności.