Według National Psoriasis Foundation łuszczyca jest najczęstszą chorobą autoimmunologiczną w Stanach Zjednoczonych. Może rozwinąć się w każdym wieku, ale zazwyczaj występuje między 15 a 25 rokiem życia. Główne objawy to czerwone, grube i swędzące plamy na skórze ze srebrzystymi łuskami. Jest to nie tylko nieprzyjemny stan, ale także krępujący.
Różne metody leczenia tylko łagodzą objawy łuszczycy. Istnieją preparaty do stosowania miejscowego, leki i domowe środki, które mogą pomóc w leczeniu łuszczycy. Jednak eksperci uważają, że specjalna dieta może przynieść znaczną ulgę osobom z łuszczycą. Ostatnie badania wykazały, że specjalne diety mogą pomóc złagodzić objawy choroby.
Dieta niskokaloryczna dla łuszczycy
Badania wskazują, że osoby z nadwagą i otyłością odczuwają ulgę w objawach łuszczycy, gdy tracą nadwagę. Według badań utrata wagi pomaga pacjentom lepiej reagować na leki takie jak cyklosporyna. W jednym konkretnym badaniu siedem na 10 osób, które przeszły operację utraty wagi, doświadczyło znacznej ulgi w łuszczycy. Według Meagena McCuskera, znanego dermatologa z University of Connecticut, komórki tłuszczowe zawierają dużą ilość białka zwanego TNF-alfa, które sprzyja łuszczycy. Regularne ćwiczenia połączone z dietą niskokaloryczną mogą znacznie pomóc w utracie wagi w celu złagodzenia objawów łuszczycy.
Diety bezglutenowe i łuszczyca
Nadal nie ma dowodów na to, że diety bezglutenowe są korzystne dla osób z łuszczycą, chociaż istnieją na to niepotwierdzone dowody. Jednak osoby, które cierpią zarówno na łuszczycę, jak i celiakię, mogą odczuć ulgę w objawach łuszczycy dzięki diecie bezglutenowej. Dzieje się tak, ponieważ celiakia wspomaga aktywność układu odpornościowego, gdy spożywany jest gluten. U niektórych osób nadaktywny układ odpornościowy może powodować łuszczycę lub wywoływać zaostrzenia.
Najlepsze pokarmy dla łuszczycy
Olej z ryb

Olej rybny zawiera przeciwzapalne substancje chemiczne, które mogą pomóc złagodzić objawy łuszczycy. Niektóre badania wykazały, że suplementy oleju rybnego mogą zmniejszać swędzenie i zmniejszać zaczerwienienie płytek. Możesz również uzyskać olej rybny z tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela i tuńczyk biały.
Pokarmy bogate w przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze zapewniają skórze szereg korzyści, pomagając chronić ją przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, które są związane ze stanem zapalnym skóry w łuszczyca. Badania wykazały, że osoby z łuszczycą mają upośledzony stan antyoksydacyjny. Przykładami żywności bogatej w przeciwutleniacze są marchewki, jagody, pomarańcze i kolorowe warzywa.
Marchew, dynia i inne warzywa
Niektóre warzywa zawierają związki przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć objawy łuszczycy. Niektóre przykłady to marchew, kabaczek, szpinak, słodkie ziemniaki i jarmuż.
Czytaj Dalej - Jak zapobiegać rozprzestrzenianiu się łuszczycy?
Ziarna
Ziarna, takie jak pełnoziarniste płatki zbożowe, makaron, płatki owsiane, chleb i brązowy ryż, również zawierają szereg przeciwzapalnych przeciwutleniaczy. Te pokarmy są również bogate w błonnik, co pomaga zmniejszyć poziom zapalenia i poprawić regulację poziomu cukru we krwi. Rośliny strączkowe, takie jak soczewica i fasola, są również bogate w błonnik i przeciwutleniacze.
Chude mięso

Jeśli lubisz jeść mięso, wybierz chude rodzaje, takie jak kurczak i indyk. Niektóre badania wskazują, że objawy łuszczycy są zmniejszone, gdy ogranicza się spożycie czerwonego mięsa. Stwierdzono, że czerwone mięso bogate w tłuszcze sprzyja stanom zapalnym w organizmie, co może nasilać objawy łuszczycy. Jeśli chcesz delektować się czerwonym mięsem, wybierz chude kawałki, takie jak polędwica.
Orzechy i awokado
Generalnie tłuszcze są szkodliwe, ale są też tłuszcze uważane za dobre. Są to tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone znajdujące się w oleju sojowym, siemieniu lnianym, orzechach włoskich, niektórych rybach, orzechach i awokado. Pamiętaj tylko, aby spożywać je z umiarem, ponieważ są bogate w kalorie. Pamiętaj, aby unikać tłuszczów nasyconych i trans, które sprzyjają stanom zapalnym w organizmie.
Najgorsze jedzenie na łuszczycę
Pomidory
Warzywa psiankowate, takie jak pomidory i papryka, mogą nasilać łuszczycę u niektórych osób z tą chorobą skóry. Nie ma wystarczających dowodów na poparcie tego, ale jeśli zauważysz związek między tego typu warzywami a objawami łuszczycy, wyeliminuj je z diety, aby sprawdzić, czy objawy ulegną poprawie.
Alkohol

Wiadomo, że alkohol sprzyja stanom zapalnym, co jest przyczyną zaostrzeń u większości osób z łuszczycą. Co więcej, koliduje z lekami i może być szkodliwy w połączeniu z lekami, takimi jak metotreksat.
Cukier rafinowany
Nadmierne spożycie cukru sprzyja stanom zapalnym i jest również jedną z przyczyn przyrostu masy ciała, które mogą nasilać łuszczycę. Zachowaj ostrożność i czytaj etykiety żywności, ponieważ rafinowany cukier często znajduje się w wielu opakowanych produktach spożywczych i napojach.
Smażone jedzenie
Wiadomo, że smażone potrawy sprzyjają stanom zapalnym w organizmie, które mogą wywoływać lub nasilać objawy łuszczycy. Jeśli chcesz się napić, rób to tylko okazjonalnie. Smażone potrawy są również związane z chorobami serca i innymi schorzeniami.
Mleczarnia
Nadal nie ma naukowego wyjaśnienia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ulgę w objawach łuszczycy, gdy zmniejszają spożycie produktów mlecznych. Jeśli nie ma to na Ciebie wpływu, wybierz niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne, aby zmniejszyć spożycie tłuszczu i zapobiec tyciu.