Moja przygoda z utratą tkanki tłuszczowej zaczęła się, zanim się zorientowałem, że tak się stało. Zawsze czułem, że mam bardzo wysoką samoocenę, zwłaszcza jako dziecko.
Wydawało się, że mój wysoki szacunek nigdy nie zostanie złamany, a przynajmniej tak myślałem.
Kiedy przeszedłem z tych dziwnych nastoletnich lat do młodego dorosłego, moja waga zaczęła mnie pełzać.
W połowie dwudziestki, po rozwodzie i okropnej niespodziewanej stracie pasierba, przesadzam i pakuję się na funty.
We wczesnych latach trzydziestych byłem obiektem zastraszania w miejscu pracy przez bogatego biznesmena.
To był początek spadku samooceny. Zacząłem też mieć problemy zdrowotne, w tym Cukrzyca typu 2.
Postanowiłam porozmawiać z lekarzem na temat operacji bariatrycznej.
Próbowałem i zawiodłem, jak wielu innych diet i tabletki odchudzające. Wydawało się, że nic nie działa.
Po przejściu przez proces przygotowań do operacji bariatrycznej, zrobiłem to! W marcu 2012 roku miałem obejście żołądka.
Około miesiąca po operacji schudłam 50 funtów.
Byłem zachwycony! To był dla mnie świetny wybór. Przez następne 3 lata po operacji schudłam około 150 funtów.
Wtedy czułam się niesamowicie! Nigdy nie czułam się lepiej! Żyłem też z nadmiarem skóry. Około 12 funtów nadmiaru skóry w okolicy brzucha.
Zdecydowałem się na usunięcie skóry.
Mówiąc delikatnie, ta procedura nie wyszła mi dobrze i prawie straciłem życie. W mojej książce „KIEDY JEDZENIE JEST TWOJĄ FRENEMIĄ” dużo mówię o mojej podróży, w tym o moim doświadczeniu bliskim śmierci.

Dziś jestem szczęśliwy i zdrowy. Czuję się świetnie, świetnie wyglądam i wiele się nauczyłem o moim uzależnieniu od jedzenia i jak go kontrolować.
Dowiedziałem się też o sobie. NIE jestem zwolennikiem chirurgii bariatrycznej.
To była dla mnie świetna opcja, ale jeśli mogę pomóc w przekazaniu wiadomości, aby uniknąć przejadania się nastolatka lub jeśli moja wiadomość może pomóc komuś zmienić życie, zanim operacja bariatryczna będzie konieczna, moja misja jest tego warta.
Jeśli moja podróż z utratą tkanki tłuszczowej może pomóc choćby jednej osobie w podjęciu lepszych decyzji niż ja, to wszystko będzie warte mojego czasu.
Podczas mojej podróży do utraty tkanki tłuszczowej nauczyłem się 6 rzeczy.
1. Żyjemy w najbogatszym kraju świata! Brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyka tak wielu z nas, zwłaszcza w zubożałych społecznościach.
Jak to może być? Wydaje się, że dla tych, którzy mają szczęście mieć łatwo dostępnego szefa kuchni na pełen etat lub dietetyka, może być łatwiej prowadzić pełne, szczęśliwe i zdrowe życie.
Jedzenie jest wspaniałą częścią życia i jest bardzo przyjemne. Niestety jedzenie stało się problemem również dla tych w naszym społeczeństwie, które nie mają dostępu do najlepszych owoców, warzyw i chudego białka.
W wielu przypadkach część naszej młodości zależy od słodkich napojów i żywności, która jest pełna kolorów, barwników, konserwantów i złego cukru „S”.

2. Tak bogaci jak my, nie robimy tego dobrze! Ameryko… Mamy kłopoty! Od 2016 r. Ponad 5.9 miliona dzieci cierpi na cukrzycę lub jest bliska zachorowania na pełną cukrzycę. To jest tragedia narodowa! Oburzenie!
Gdybyśmy mieli 5.9 miliona dzieci cierpiących na choroby serca, z całą pewnością potraktowalibyśmy to jako katastrofę.
Dlaczego więc tak wielu wydaje się nie mieć nic przeciwko temu, że nasza młodzież staje się otyła do tego stopnia, że ich młode życie jest tak negatywne? W wielu kulturach jedzenie to miłość. Jedzenie to rodzina. Żywność to bezpieczeństwo.
To wszystko prawda, to także paliwo. To jest energia. To odżywianie. Myślę, że zapomnieliśmy, jak powinny wyglądać nasze porcje jedzenia. Widać to podczas wizyty w jakimkolwiek bufecie z jedzeniem.
Przeciętny Amerykanin spożywa 8,000 kalorii w każdym bufecie. Oczywiście nie jest to kierunek, w którym powinniśmy podążać.
3.Sugar and Spice sprawia, że wszystko jest przyjemne… NIE! Rozumiem więc, że tak wielu z nas oddaje się słodkim smakołykom. Można to robić od czasu do czasu.
Nie możemy całkowicie odmówić sobie prostych przyjemności, jednak nie wyrzekliśmy się tych, a nawet niektórych.
Cukier występuje w większości naszych potraw i napojów.
Kluczem jest czytanie etykiet. Spójrz na zawartość cukru i trzymaj się z dala od potraw i napojów, które zawierają więcej niż 9 gramów cukru na porcję. Dla jasności nie potępiam ludzi za jedzenie cukru.
Mam poważne obawy, że nie dzielimy posiłków i nie zwracamy uwagi na spożycie cukru.
Dla Twojej informacji 4 gramy cukru to 1 łyżeczka cukru. Czy spojrzałeś ostatnio na swoją ostatnią etykietę napoju sodowego?
4. Podziel swój talerz na sukces! Kontrola porcji jest kluczowym czynnikiem zdrowego odżywiania. Wszystko zaczyna się na rynku.
Kupuj w lokalnym sklepie spożywczym, ale trzymaj się granicy rynku. Większość zdrowych i chudych białek oraz owoców i warzyw żyje na obrzeżach sklepów spożywczych.
Większość produktów, które są wypełnione konserwantami i cukrami, znajduje się na półkach. Żywność, która została dla Ciebie „wygodnie” zapakowana, najprawdopodobniej zawiera chemikalia, aby zachować jej „świeżość”. Nie daj się zwieść!
Jeśli to jest zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, to jest! Może to zająć trochę pracy, ale jedz dobre owoce i warzywa.
Około 3 uncje każdego posiłku wystarczy. Dobre białka to kolejny klucz do dobrej kontroli porcji. Jedz dobre chude mięso.
Dobra porcja na każdy posiłek to około 3 uncje. Termin „idź na całość lub idź do domu” nie powinien odnosić się do Twojej codziennej diety.
USDA zaleca, aby mężczyźni spożywali 2,000 kalorii dziennie, a kobiety 1500 kalorii.
Większość lekarzy, a ja nim nie jestem, powie ci, że możesz całkiem dobrze przeżyć przy 1000-1200 kalorii dziennie.
Musisz tylko mądrze wybierać kalorie.
Biedne dzieci w krajach trzeciego świata nie wyglądają jak my, dlatego uważamy, że są zbyt chude.
Nie będę sędzią ani ławą przysięgłych w tej sprawie, ale oni nie są tak niedożywieni, jak nam się wydaje. Kiedy widzimy reklamy informacyjne z głodującymi dziećmi z trzeciego świata, jest to okrucieństwo.

Nie chcę, aby żadne dziecko głodowało, ale w Stanach Zjednoczonych nasza młodzież nie głoduje!
Musimy być bardziej skłonni do odbierania naszym dzieciom słodkich napojów i żywności pełnej antybiotyków i konserwantów.
Musimy też chcieć dawać dobry przykład jedzenia mniejszych porcji i regularnej aktywności fizycznej.
5. Zrób to fajnie! Uprość to! I uczyń to zdrowym! Jedzenie to wspaniała rzecz. Powinniśmy cieszyć się naszym jedzeniem i powinniśmy to ułatwić.
Musimy zdać sobie sprawę, że wszyscy, bez względu na to, jak piękna lub wspaniała może być supermodelka na okładkach magazynu.
Wszyscy mamy problemy z obrazem ciała. Każdy nie lubi czegoś w sobie.
Możemy zacząć czuć się świetnie ze swoim ciałem, dbając o naczynie, w którym nas dano! Z naszym ciałem mamy tylko jedną szansę.
Zajmij się tym. Przygotuj potrawy, które lubisz. Zaangażuj swoje dzieci w przygotowanie posiłków.
Przygotuj posiłki z wyprzedzeniem, na wypadek gdyby następnego dnia brakowało Ci czasu. Jedz powoli i delektuj się jedzeniem. Jedzenie jest dobre!
Ciesz się tym powoli.
6. OBRAZ WŁASNY ma znaczenie! Dla tak wielu ludzi bardzo trudno jest kochać siebie.
Żyjemy również w społeczeństwie, w którym modele z okładek magazynów wyglądają idealnie. Istnieje tak duża presja, aby być doskonałym.
Ważne jest, abyśmy wszyscy zdali sobie sprawę, że nawet ci, których uważalibyśmy za „idealnych”, nadal mają problemy z obrazem ciała.
Czytaj więcej: 11 rzeczy, które musisz wiedzieć przed wyruszeniem w podróż odchudzającą
Obraz funkcji: Shutterstock.com
Obraz w poczcie: shutterstock.com/